Home » Baard » Baard overloop: in 5 stappen doe je het helemaal zelf

Baard overloop: in 5 stappen doe je het helemaal zelf

baard overloop

De baard overloop, oftewel fade, zien we steeds vaker voorbij komen. Een scheertechniek die ook wordt gebruikt bij kapsels voor mannen.

Wanneer je naar de barbershop gaat om je baard te laten trimmen, krijg je bijna altijd een variant van de baard fade. Ook al vraag je er niet om. Het ziet er namelijk niet compleet uit als de bakkebaarden niet iets korter zijn dan de rest van je baard.

Zo’n overloop geeft je baard een strakke uitstraling. Ook is het een uitkomst wanneer je geen mooie volle baard hebt, last hebt van dunne of kale plekken óf gewoon wat extra flair wilt toevoegen. En ja, met een beetje oefening kun je het helemaal zelf doen.

Wat is een baard overloop?

Een baard overloop is een techniek waarop het haar geschoren wordt: de lengte verandert geleidelijk van kort naar lang. Een baard fade is hetzelfde idee als de fade op het hoofd, maar dan op je gezicht.

Bij de baard wordt er met een tondeuse en verschillende opzetstukjes een naadloze overgang gecreëerd tussen (vaak) de bakkebaarden en de wangen. Dit zorgt voor een subtiele overgang in lengte. Het resultaat is een strakke, nette uitstraling.

Stappen voor een baard overloop

1. Pak je gereedschap

Voor je enthousiast aan de slag gaat, moet je weten dat je niet zomaar de eerste beste baardtrimmer kunt gebruiken voor een scherpe fade. Je hebt daar wel het juiste materiaal voor nodig. Namelijk een goede trimmer met verschillende opzetstukjes.

Opzetstukjes zijn een belangrijk onderdeel voor een baard overloop. Leg ze alvast klaar op je wastafel zodat je ze makkelijk kunt vinden wanneer je bezig bent. Naast de trimmer is het ook handig om een kam en/of borstel te hebben.

Voorbereiding voor een baard overloop

2. Trim ‘m

Om het gemakkelijker voor je te maken, is het belangrijk om eerst je baard te wassen. Het haar wordt dan zachter en staat niet alle kanten op. Gebruik daarvoor een goede baardshampoo en -conditioner.

Nu gaan we echt van start. Gebruik je tondeuse om je hele baard tot de gewenste lengte te trimmen. Als je nog niet zeker weet hoe lang je wilt dat je baard wordt, begin dan met een langere lengte en werk geleidelijk naar beneden totdat je de gewenste lengte hebt bereikt.

Trim tegen de richting waarin je baardhaar groeit om overtollige haren beter te verwijderen. Wanneer je klaar bent, kam of borstel je je baardhaar naar beneden.

Gezichtshaar trimmen

3. Aflijnen

Zodra je klaar bent met het trimmen van je baard, moeten de lijnen van je baard goed zichtbaar worden. Een baard overloop ziet er een stuk beter uit als de lijnen strak zijn. Als je dit al vaker hebt gedaan, dan hoeven we het je niet te vertellen. Je weet wat je moet doen ;–). Heb je dit niet eerder gedaan, gaan we je vertellen hoe dit moet. Je gaat de baard aflijnen zonder het gebruik van een opzetstukje.

Halslijn
We beginnen met het trimmen van de halslijn. Houd de trimmer net boven je adamsappel en beweeg deze rustig naar beneden. Trim eerst de ene kant van je hals met een lichte curve richting je oorlel. Niet té rond of te strak, anders ziet het er onnatuurlijk uit. Probeer een middenweg te vinden. Herhaal dit voor de andere kant van je hals. Nu zou je een symmetrische en nette halslijn moeten hebben.

Snor en wangen
Nu gaan we verder met het strakker maken van de baard door de snor en wangen af te lijnen. Kam of borstel je snor naar beneden en scheer de uitstekende haartjes weg. Daarna kun je de wangen aanpakken. Deze lijnen maken een groot verschil voor je baard. Belangrijk(!): houd de lijnen natuurlijk en volg de contouren van je gezicht.

Voor extra strakke lijnen kun je transparante scheergel gebruiken samen met een (open) scheermes, zodat er geen verdwaalde haartjes of stoppels achterblijven.

Baardranden aflijnen

4. Fade

Jouw baard is netjes getrimd en de lijnen zijn strak. Nu is het tijd om de overloop te maken. Bij het faden van je baard is er een belangrijke regel: begin hoog en ga lager (met behulp van opzetstukjes).

Start met een standje minder dan waar je jouw baard mee hebt getrimd. Stel dat je baard op stand drie is getrimd, pak dan stand twee. Begin vanaf de onderkant van je oor en trim met een opwaartse beweging, tegen de richting in, alsof je schept.

Als je dat hebt gedaan, herhaal je dezelfde stappen, maar nu met de richting mee. Hierdoor ontstaat een vloeiende overgang van kort naar langer haar, zonder een duidelijke lijn. Tussendoor borstel je de baardhaar om losse haartjes te verwijderen, zodat de overloop goed zichtbaar blijft.

Schakel vervolgens over naar het volgende opzetstukje, in dit voorbeeld is dat nummer één, en beweeg het iets omhoog boven waar je bent begonnen met de vorige stand. Gebruik hetzelfde idee van omhoog/omlaag om de lijn verder te vervagen.

Overloop in baard maken

5. Onderhoud

Nu je een mooie baard overloop hebt, is het belangrijk om deze ook proactief bij te houden. De nadruk ligt op proactief. Waarom, vraag je je misschien af? Nou, het bespaart je de nodige tijd en moeite om het hele proces opnieuw te doorlopen.

Haar van je baard groeit sneller dan het haar op je hoofd. Een baardfade kan snel dichtgroeien, en dat wil je voorkomen. Het beste is om je fade elke 3 dagen bij te werken, omdat het proces dan veel gemakkelijker is. Én omdat je het dan vaker doet, wordt je er ook handiger in; herhaling leidt in dit geval absoluut tot expertise. Succes! ;–)

Baard overloop inspiratie

Baard fade
Strakke baard overloop

Veelgestelde vragen

Is baard overloop geschikt voor mij?

Mensen denken vaak dat een overloop heel kort geschoren moet zijn, maar dat is niet helemaal waar. Een overloop of fade is eigenlijk gewoon een geleidelijke overgang in je haar. Er is altijd een variant die bij jou past, ongeacht de vorm van je gezicht. Het enige wat je nodig hebt, is genoeg baardhaar om mee te werken en tijd. Een fade heeft wel regelmatig onderhoud nodig om het mooi te houden. De tijd die je erin moet steken, moet je er dus wel voor over hebben.

Relevante artikelen

Baard

Baard verven uitgelegd: waarom en hoe?

Lees artikel

Baard

Droog scheren zonder scheerschuim? Het kán!

Lees artikel

Baard Lichaam

Elektrisch scheerapparaat of scheermesje: wat is beter?

Lees artikel