Home » Baard » Baard laten staan: 13 redenen waarom je het moet doen

Baard laten staan: 13 redenen waarom je het moet doen

baard laten staan

Ooit nagedacht hoe je eruit zou zien als je een baard zou laten staan? Dan ben je zeker niet de enige.

De afgelopen jaren zijn baarden enorm populair geworden, en de lockdowns hebben die trend alleen maar versterkt.

Maar waarom zou je eigenlijk een baard laten groeien? In dit artikel gaan we je vandaag 13 goede redenen geven waarom je jouw baard zou moeten omarmen.

1. Je wordt aantrekkelijker

Baard laten staan aantrekkelijker

De meeste vrouwen zijn er gek op. Studies bevestigen dit. Het wordt weleens vergeleken met make-up voor mannen. Tenminste, wanneer het een verzorgde en strakke baard is.

Niet alleen ziet een baard er goed uit, het heeft ook andere voordelen. Mensen denken dat je competent bent als je een baard hebt. Het maakt je volwassener, mannelijker en geeft je een hogere sociale status.

Je kunt natuurlijk zelf invullen of dat altijd helemaal waar is, maar het gaat hier vooral om de eerste indruk.

Als je niet zo’n fan bent van wetenschap, kijk dan eens naar de geweldige before en after transformaties die mensen hebben doorgemaakt. You be the judge.

2. Meer zelfvertrouwen

Gezichtshaar geeft zelfvertrouwen

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het laten staan van een baard ervoor zorgt dat mannen zich direct zelfverzekerder voelen. Zelfvertrouwen is een groter geheel, en een baard is slechts een ieniemienie onderdeel daarvan.

Maar over het algemeen denken mannen met een baard dat ze serieuzer genomen worden door de maatschappij, en die gedachte kan goed werken voor je zelfvertrouwen. Een baard kan je er volwassener, mannelijker en met een hogere sociale status uit laten zien, zoals we eerder hebben besproken.

Mijn eigen mening

Ik denk dat wanneer we ons meer richten op onze natuurlijke instincten, we ons zelfverzekerder voelen. Het hebben van een baard past daarbij, omdat het je gezicht warm houdt en beschermt tegen stof en andere dingen. Voor mij persoonlijk geeft het hebben van gezichtshaar me veel zelfvertrouwen, ongeacht de hoeveelheid haar die ik heb.

3. Blokkeert zonnestralen

Baard laten staan voor zonbescherming

Baarden bieden bescherming tegen de zon. Een baard vormt een soort schild tussen de zonnestralen en je gezichtshuid. Ze kunnen tot wel 95% van de schadelijke UV-straling tegenhouden.

Misschien heb je dit al gemerkt als je ooit een baard hebt laten groeien en hem na je zomervakantie hebt afgeschoren. Dan blijven er bleke plekken over, die er een beetje vreemd uitzien in vergelijking met de rest van je gebruinde lichaam.

4. Filter voor allergieën

Haar vangt allergenen op

Een baard vangt stof, pollen en allergenen op en houdt ze vast. Hierdoor kunnen er minder allergenen in de lucht komen en kun je ze minder makkelijk inademen. Dus als je gevoelig bent voor die allergenen, kan het laten staan van een baard je wat verlichting bieden.

5. Scheren verslechtert de huid

Scheren beschadigd het huid

Het laten groeien van een baard heeft een groot voordeel: je hoeft je niet meer te scheren. Dit betekent dat je geen last meer hebt van huidirritatie, ingegroeide haartjes of een droge huid; dingen waar veel mannen mee kampen.

Er wordt ook gezegd dat het scheren van je gezichtshaar kan bijdragen aan het verspreiden van bacteriën die puisten veroorzaken. Of dit bij iedere man het geval is, weten we niet zeker. Maar als je constant last hebt van puisten, waarom zou je dan niet gewoon je baard laten staan?

6. Het bespaart tijd

Baard laten staan is tijdsbesparend

Een gemiddelde scheerbeurt duurt – als je het goed wilt doen – zo’n 10 á 15 minuten voor een kaalgeschoren gezicht. Een baardverzorgingsroutine in het slechtste geval 5 minuten. Dat is áls je je baard wast (wat je niet elke dag doet) en verzorgt.

Volgens experts besteedt een gladgeschoren man ongeveer 140 dagen van zijn leven aan dagelijks scheren.

Denk eens aan de tijd die je zou kunnen besparen door te stoppen met je scheerroutine en een baard laat staan. Tijd die je kunt gebruiken om productief te zijn ;–)

7. Minder rimpels

Minder rimpels met een baard

Ja, het heeft zelfs invloed op hoe jong je er op de lange termijn uitziet. Wanneer je te veel in de zon komt, kan je huid sneller oud worden en rimpels krijgen.

Met een baard bedek en bescherm je je huid grotendeels tegen deze schadelijke dingen, zoals de zon die UV-straling geeft.

8. Bescherming tegen aandoeningen

Helpt tegen hooikoorts

Nu je weet dat een baard als een soort filter werkt om stof en pollen op te vangen, kun je waarschijnlijk wel raden tegen welke problemen het hebben van een baard kan helpen.

Precies, die vervelende hooikoorts (en astma). Hooikoorts en astma worden vaak veroorzaakt door allergenen zoals pollen, stof of dierenharen die je luchtwegen irriteren. Met een baard worden deze allergenen nu veel vaker opgevangen.

Dus een baard laten staan kan je een bepaalde mate van bescherming bieden tegen het inademen van deze allergenen.

9. Beschermt tegen kou

Baard laten staan beschermt tegen kou

Hoe voller je baard, hoe warmer je gezicht blijft. Een baard werkt als extra isolatie, net als extra kleding. Het houdt de warmte dicht bij je gezicht en voorkomt dat koude lucht je huid direct raakt.

En er is nog een goede reden: In de winter kan het weer vocht aan je gezicht onttrekken, waardoor je last kunt krijgen van schilfers. Met een baard voorkom je dit, want de baard beschermt jouw gezicht ook tegen de directe invloed van de koude wind.

10. Gemakkelijk te onderhouden

Baard onderhouden

De meeste mannen vinden een baard makkelijker te onderhouden dan een gladgeschoren gezicht. Om je gezicht glad te houden, moet je vaak minstens 3 tot 4 keer per week scheren. Je hebt daarbij ook nog scheerschuim en iets van een aftershave of -crème nodig.

Het hangt af van het type baard dat je hebt, maar meestal kost het trimmen van een gewone baard je misschien een paar minuten per week. Voor de rest is het een kwestie van borstelen of kammen, een paar keer per week wassen en af en toe baardolie of -balsem aanbrengen. That’s it.

11. Maakt andere mannen jaloers

Baard jaloers

Mannen die geen baard kunnen laten groeien, zijn vaak jaloers op mannen die dat wel kunnen. Het is gewoon zo.

12. Past bij elke kledingstijl

Baard past bij iedereen

Een baard is niet alleen voor bepaalde mannen. Elke man kan een baard hebben die past bij zijn eigen stijl. Of je nu van chique kleding houdt, streetwear draagt, of een hippie-uitstraling hebt, er is altijd een baard die bij je past. Er zijn zoveel verschillende soorten baarden om uit te kiezen.

13. Speelplezier

Aan je baard zitten

Soms is het gewoon fijn om met je baard te spelen, zelfs als het niet helpt om na te denken. Het voelt gewoon goed om aan je baard te zitten. Meer is er niet aan toe te voegen. Je moet het zelf ervaren om het te begrijpen ;–)

Veelgestelde vragen

Waarom zou je een baard laten staan?

De meeste mannen laten hun baard staan voor de aantrekkingskracht die het geeft. Het effect is te vergelijken met make-up voor vrouwen, wordt er vaak gezegd. Daarnaast denkt de samenleving bij een eerste indruk vaak dat een man met een baard bepaalde vaardigheden heeft, zoals volwassenheid, mannelijkheid en financieel succes. Ook houden wij mannen gewoon van gemak. Een baard is over het algemeen makkelijker te onderhouden én het kost minder tijd dan het bijhouden van een gladgeschoren gezicht.

Is een baard gezond?

Het is zeker gezond om een baard te hebben, zolang je hem op de juiste manier verzorgt. Net zoals je dat doet met je hoofdhaar. Een baard heeft voordelen zoals het verminderen van astma, hooikoorts en een droge huid. Dit komt doordat de baard stofdeeltjes en pollen opvangt, zodat je ze niet inademt. Daarnaast helpt je baard ook bij het vasthouden van vocht, dat je verliest door zowel warm als koud weer.

Relevante artikelen

Baard

Baard zonder snor: dit zijn de mogelijkheden

Lees artikel

Baard

Droog scheren zonder scheerschuim? Het kán!

Lees artikel

Baard

De ultieme gids voor de Viking baard

Lees artikel