Home » Baard » Vollere baard krijgen? Bewezen manieren die écht helpen

Vollere baard krijgen? Bewezen manieren die écht helpen

vollere baard

De eeuwige frustratie van alle baarddragers? Die vervelende kale plekken. Voor degenen onder ons die pech hadden in de genetische loterij, is het krijgen van een vollere baard niet vanzelfsprekend.

Maar niet getreurd. Met de nodige aanpassingen, wat extra werk en voorál geduld is het mogelijk.

We weten zeker dat ook jij nog wat trucjes kunt gebruiken om je baard op te vullen. Blijf lezen en ontdek hoe je op natuurlijke wijze een dikkere, vollere baard kweekt.

De beste tips om een vollere baard te krijgen

1. Alles op zijn tijd

Geduld loont voor een vollere baard

Geduld is key, vriend! Rome is niet zomaar uit de grond gestampt, en haastige spoed leidt zelden tot iets goeds. Je kent het wel. Het loont vaak de moeite om geduldig te zijn, en dat geldt ook voor het laten staan van een baard.

Sorry als we je teleurstellen, maar er bestaat geen wondermiddeltje of slimme hack waarmee je even snel een dikke baard kunt laten groeien. Je haar groeit constant en doorloopt verschillende fasen waarin het zich vernieuwt. Sommige fasen kunnen wel maanden duren. Geef het de tijd die het nodig heeft en geniet van het proces!

2. Niet scheren!

Niet scheren voor een dikkere baard

Laten we eerst even beginnen met het ontkrachten van een wijdverspreid fabeltje: het scheren van je baard zorgt er niet voor dat deze voller groeit, hoe vaak we dat ook horen. Wanneer je je baard scheert, worden de haren simpelweg korter; er zal niets anders gebeuren.

Een andere reden waarom mensen vaak hun baard afscheren, is omdat het na verloop van tijd nogal slordig kan ogen. Maar dat is gewoon een tijdelijke fase waar je even doorheen moet. Het scheren van je baard werkt eigenlijk een beetje tegen je doel in.

Berg je scheerapparaat maar op en probeer elke week een selfie van je baard te maken, zodat je de vooruitgang kunt volgen. En ja, daar zitten soms ook ‘bad beard days’ en de ‘zwerver look’ tussen. Let it go, let it grow ;–)

3. Gezichtsverzorging is baardverzorging

Gezichtsverzorging voor gezond haar

Roodheid, irritatie en puistjes voorkomen? Dan is het super belangrijk om je huid goed te verzorgen. Als je een gezonde huid hebt, groeit je haar ook gezond. En als je die dode huidcellen verwijdert (door te exfoliëren), voorkom je ingegroeide haartjes. Dit zorgt ervoor dat je baard er mooi, gezond en voller uitziet.

Ben je onzeker over welke gezichtsverzorging producten het beste voor jou werken? Als je een vrouwelijke partner hebt, vraag dan om haar advies. Ze kan je waarschijnlijk al een eind op weg helpen, wat je heel wat zoekwerk bespaart.

Mocht je geen vrouwelijke assistentie hebben, begin dan met het ontdekken van je huidtype en zoek op internet naar voorbeelden van routines die geschikt zijn voor jouw specifieke huidtype. Iedereen is uniek, dus het kan zijn dat je wat moet experimenteren voordat je de juiste routine vindt.

4. Een dermaroller

Dermaroller voor dikkere baard

Een dermaroller is een uniek schoonheidsapparataat met veel kleine naaldjes erop. Als je de dermaroller over je baard rolt, prikken de naaldjes hele kleine gaatjes in je huid. Dit proces wordt ‘microneedling‘ genoemd.

Wanneer je de dermaroller gebruikt, stimuleert het de bloedtoevoer naar je gezicht. Dit betekent dat er meer bloed en voedingsstoffen naar je (baard)haarzakjes worden gebracht. Meer bloed en voedingsstoffen maken je haarzakjes sterker, waardoor je baard dikker wordt.

Het gebruik van een dermaroller stimuleert ook de productie van collageen; een eiwit dat de huid helpt herstellen en vernieuwen. Door het collageengehalte te verhogen, kan de dermaroller je huid in het algemeen verbeteren en eventuele dunne plekken in je baard opvullen.

5. Verbeter je gezondheid

Verbeter je gezondheid voor een vollere baard

Ons haar groeit en verandert in positieve zin van structuur door testosteron, een hormoon in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat dunne, rechte, lichtgekleurde donshaartjes groter en donkerder worden. Met andere woorden: het zorgt voor een vollere baard

Nu vraag je je vast af hoe je je testosterongehalte op een natuurlijke – met de nadruk op een natuurlijke – manier hoog kunt houden. Het antwoord is een gezonde levensstijl. Dat betekent gezond eten, regelmatig sporten, stress vermijden en genoeg slapen.

We weten allemaal welke stappen we moeten nemen om deze dingen te doen, dus laten we het theoretisch vooral niet ingewikkelder maken dan het is. Gewoon doen ;–)

6. Gebruik baardolie of -balsem

Baardolie voor verzorging

Baardolie is iets wat je beter te vroeg dan te laat kunt gebruiken. Het houdt je baardhaar mooi gezond en vermindert dat vervelende prikkende gevoel dat jeuk veroorzaakt.

Baardolie legt als het ware een dun laagje op je huid dat vocht vasthoudt en uitdroging voorkomt. Zoals we al hebben besproken, helpt een gezonde huid om meer gezichtshaar te laten groeien.

En als bijkomend voordeel, ruiken de meeste baardoliën ook nog eens verdomd lekker.

7. Houd ‘m schoon

baard wassen

Het niet scheren en trimmen van je baard hoeft niet te betekenen dat je ‘m niet hoeft te verzorgen. Verzorging blijft altijd een belangrijk onderdeel van je baard, ongeacht in welke baardfase je zit. Een verzorgde baard ziet er zoveel gezonder en strakker uit.

Zorg ervoor dat je je baard regelmatig wast met shampoo die speciaal voor je baard gemaakt is. Wassen helpt om vuil, overtollige olie en dode huidcellen te verwijderen. Dit voorkomt verstopte haarzakjes. Verstopte haarzakjes kunnen de groei van nieuwe baardharen tegenhouden, wat niet helpt als je een vollere baard wilt kweken. Gebruik daarna direct een conditioner voor je baard om de haarschubben te sluiten en je baard te voeden.

Neem die ene extra stap door het te wassen met kwalitatief goede producten. Het is de moeite waard. Onthoud: Als je je baard gezond houdt, heb je meer kans dat ‘ie langer en dikker wordt.

Riskantere opties

Disclaimer

Voordat we doorgaan, is het belangrijk om te vermelden dat deze opties nadelige bijwerkingen kunnen hebben, wat betekent dat ze niet zonder risico zijn. In tegenstelling tot de vorige tips, hebben deze ook grote nadelen.

Wij geloven niet zo in shortcuts en geven de voorkeur aan natuurlijke methoden, maar vinden het wel belangrijk om het artikel objectief te houden en andere opties te delen die voor sommige mannen óók kunnen werken.

1. Minoxidil

Minoxidil was oorspronkelijk bedoeld voor hoge bloeddruk, maar bleek als bijwerking het haar harder te laten groeien. Daarom begonnen wetenschappers het rechtstreeks op de huid te gebruiken om haargroei te stimuleren en haarverlies tegen te gaan.

In de baard- en haarverliesgemeenschappen praten mannen vaak over dit middel. Er is niet veel onderzoek gedaan naar Minoxidil voor baardgroei, maar mensen denken er verschillend over. Sommigen vinden het geweldig en anderen zeggen er te veel bijwerkingen van te krijgen.

De meest voorkomende bijwerkingen van Minoxidil zijn hoofdpijn, droogheid, jeuk en plaatselijke irritatie. Het is aan te raden om je dokter te raadplegen voordat je met een behandeling begint.

2. Hormoonbehandeling

Je genen en hormonen hebben de grootste invloed op hoe je baard groeit. Een belangrijk hormoon voor een vollere baard is Dihydrotestosteron (DHT), dat van nature in je lichaam wordt aangemaakt wanneer testosteron verandert. DHT zorgt ervoor dat je lichaamshaar groeit, je spieren sterker worden en je stem zwaarder wordt.

Veel hormoonbehandelingen in de vorm van pillen of injecties zijn gericht op dit hormoon. Maar let goed op: onnatuurlijke veranderingen in je hormonen kunnen (ernstige) negatieve effecten hebben op je gezondheid. Het is mega belangrijk om de risico’s en voordelen van dit soort behandelingen goed af te wegen en je dokter te raadplegen.

3. Baardtransplantatie

Wanneer je echt alles al hebt geprobeerd en een dikke baard héél belangrijk voor je is, dan hebben wij misschien een laatste optie voor je: een baardtransplantatie. Het enige wat je nodig hebt, zijn wat centjes.

Het is wel belangrijk om te weten dat dit een chirurgische ingreep is en dat het risico’s met zich meebrengt. Je kunt last krijgen van pijn op de plek waar de ingreep is gedaan, roodheid, zwelling en gevoeligheid.

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik geen volle baard?

Natuurlijke baardgroei is voor iedereen anders. Het heeft voor het grootste deel te maken met je genen en hormonen. Sommige mannen zien hun baard pas volledig ontwikkelen tegen hun 35e levensjaar. Als je een vollere baard wilt, moet je goed voor je lichaam zorgen, gezond eten en je huid goed verzorgen. Uiteindelijk is het gewoon een kwestie van erg geduldig zijn om te zien wat er aan gezichtshaar te behalen valt.

Hoe kale plekken baard opvullen?

Eerst en vooral, vergeet trimmen of scheren van je baard. Laat ‘m gewoon groeien en geef ‘m de kans om te herstellen. Het opvullen van kale plekken in je baard vergt erg veel tijd, dus wees geduldig. Om je baard optimaal te laten groeien, is het belangrijk om gezond te leven en je hormonen op peil te houden. Je kunt ook optioneel baardolie en een dermaroller gebruiken als hulpmiddelen.

Wat kost een baardtransplantatie?

Het bedrag dat je moet betalen voor een baardtransplantatie in Nederland kan sterk verschillen. Dit hangt af van een paar dingen, zoals de kliniek waar je naartoe gaat, hoeveel ervaring de chirurg heeft, hoeveel haar er getransplanteerd moet worden en wat jouw persoonlijke wensen zijn. Gemiddeld genomen kost een baardtransplantatie in Nederland tussen de € 3.000 en € 7.000. Maar hou er rekening mee dat dit alleen een ruwe schatting is en dat de prijzen kunnen verschillen.

Relevante artikelen

Baard

Baardgroei stimuleren? Zo doe je dat effectief én veilig

Lees artikel

Baard Lichaam

Aftershave kopen? Dit zijn de 7 beste aftershaves van 2024

Lees artikel

Baard

Stoppelbaard trimmen: de ultieme gids

Lees artikel