Home » Baard » Ingegroeide baardhaar genezen en nóg belangrijker: voorkomen

Ingegroeide baardhaar genezen en nóg belangrijker: voorkomen

ingegroeide baardhaar

Bij de verzorging van een baard stuiten veel mannen op uitdagingen, en één van de meest voorkomende problemen is de ingegroeide baardhaar.

Wie kent ze niet? Die vervelende, soms pijnlijke bultjes die verschijnen na het scheren. Hoewel ze op het eerste gezicht onschuldig lijken, kunnen ze bij verwaarlozing leiden tot ernstige huidproblemen.

Natuurlijk kun je een ingegroeide baardhaar behandelen, maar ons voorkeur gaat uit naar preventie. In dit artikel duiken we dieper in de oorzaken van ingegroeide baardharen, en delen we tips om ze te behandelen én nog belangrijker: te voorkomen.

Wat is ingegroeide baardhaar?

Er ontstaat een probleem wanneer een geschoren of getrimde baardhaar de huid weer in groeit, in plaats van recht omhoog. Dit noemen we ingegroeid baardhaar. Ingegroeide haartjes lijken vaak op puistjes. Ze kunnen jeuken en soms pus bevatten. Wanneer dit verergert, kunnen er zelfs steenpuisten of cysten ontstaan.

Zo’n ingegroeide baardhaar ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar kan ook behoorlijk pijn doen. Het is belangrijk om niet te krabben in een poging het haartje te verwijderen, omdat dit littekens kan veroorzaken. Genoeg reden om ‘m dus op de juiste manier te behandelen, of nog beter: te voorkomen.

Wat is de oorzaak van ingegroeid baardhaar?

Iedereen is anders, net als hun baard. Maar er zijn wel bepaalde dingen die ervoor zorgen dat baardharen ingroeien. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken voor ingegroeide baardharen:

  • Type haar en genetica: Mensen met krullend haar hebben een hogere kans op ingegroeide haren. Dit komt omdat krullend haar gemakkelijker terug in de huid kan buigen.
  • Verkeerde scheertechniek: Botte of scheermesjes van lage kwaliteit kunnen de huid beschadigen en de kans op ingroei verhogen. Evenzo kan tegen de haargroeirichting in scheren het haar dichter bij de huid snijden, waardoor het haar gemakkelijker terug in de huid kan groeien. Het scheren bij een droge huid kan ook de kans op ingegroeide haartjes vergroten. Bekijk hier de beste scheermesjes.
  • Celdood en verstopping: Dode huidcellen kunnen de haarzakjes verstoppen. Wanneer een haar probeert te groeien, kan het geblokkeerd worden door deze cellen en gedwongen worden terug de huid in te groeien.
  • Ontsteking: Ontstekingen in de haarzakjes, vaak veroorzaakt door bacteriën, kunnen de normale haargroei belemmeren en zo bijdragen aan ingroei.

Zó voorkom je ingegroeid baardhaar

Het is altijd beter om problemen te voorkomen dan ze op te lossen, en zo ook bij ingegroeide baardharen. Nu je de belangrijkste oorzaken kent, kun je effectief aan de slag. Met deze tips minimaliseer je de kans op ingegroeide haartjes.

ingegroeide baardhaar voorkomen

Goede voorbereiding vóór het scheren

Soepel en gehydrateerd haar verkleint de kans dat het haar breekt of scherp wordt afgesneden, wat kan leiden tot ingroei. Warm water en scheergel zijn een perfect duo.

Warm water verzacht de baard en huid waardoor je er makkelijker doorheen kunt en het reinigt ook het vuil en de dode huid die zich rond de baardharen kunnen ophopen. Een goed scheerschuim of -gel maakt je haar zachter en zorgt voor een soepele glijding van het mesje over je huid.

Direct scheren na een warme douche, een handdoek in warm water leggen of gewoon een minuut of twee warm water op je gezicht spatten zijn allemaal eenvoudige manieren om je baard zachter te maken.

Kies het juiste scheermes

Kies voor een hoogwaardig en scherp scheermes. Een scherp mes zorgt ervoor dat het haar netjes en recht wordt afgesneden, terwijl een bot mes het haar ongelijk kan afsnijden. Dit ongelijke afsnijden vergroot de kans dat een haartje zijwaarts groeit en in de huid graaft. Een scheermes hoort moeiteloos over je huid te glijden.

Heb je regelmatig last van ingegroeide haartjes? Overweeg dan een scheermes met slechts één mesje of stap over naar elektrisch scheren. Hoewel meerdere mesjes vaak een gladder scheerresultaat opleveren, kunnen ze het haar ietsjes optillen voor het snijden. Dat risico laat soms een haartje onder de huid groeien. Een enkel mesje scheert rechtstreeks op de huid en helpt dit te voorkomen.

Verbeter je scheertechniek

Om het risico op ingegroeide haren te verminderen, scheer je in de richting van je haargroei en doe dit altijd nat. Hierbij kun je gebruikmaken van scheerschuim of -gel, dat helpt om het scheermes soepel over je huid te laten glijden.

Probeer tijdens het scheren niet te veel druk uit te oefenen op het mes en trek je huid niet te strak, want dit kunnen ook oorzaken zijn van ingegroeide baardharen. Op het moment dat je vindt dat dit wél nodig is, heb je een nieuw, beter scheermes nodig.

Het kan even duren voordat je precies weet in welke richting je baardharen groeien, omdat dit per persoon kan variëren. Maar door regelmatig te scheren en goed naar je huid te kijken, zul je op den duur een beter gevoel krijgen voor jouw specifieke baardgroei.

Je huid regelmatig scrubben

Dode huidcellen op de oppervlakte kunnen de groei van pas geschoren haartjes belemmeren. Door regelmatig te scrubben, verwijder je deze bovenste laag. Hierdoor krijgen haartjes de kans om rechtop en vrij te groeien, wat het risico op ingroeien minimaliseert.

Ook helpt scrubben om vuil en overtollige olie te verwijderen die de haarzakjes kunnen blokkeren. Vrije haarzakjes betekent een verminderde kans op ingroei, omdat er geen hindernissen zijn voor de correcte groei van het haar.

Ben je nieuw met scrubben? Dan adviseren wij om te starten met één keer per week. Scrub voor het scheren. Als je huid hier positief op reageert, kun je de frequentie opvoeren. Maar overdrijf niet; te vaak scrubben kan contraproductief zijn. Het ideale aantal keren scrubben kan per persoon variëren.

Verzorg je huid tegen uitdroging

Een goed gehydrateerde huid is elastisch en flexibel. Bij uitdroging verliest de huid deze eigenschappen en wordt stugger. Na het scheren of trimmen kunnen haartjes op een uitgedroogde en harde huid lastiger door het oppervlak heen groeien. Ze kunnen onderhuids gaan krullen en ingroeien.

Uitdroging resulteert ook in een schilferige huid, wat tot verstopte haarzakjes door dode huidcellen kan leiden. Zoals eerder aangehaald, kunnen deze dode huidcellen ingegroeide baardharen veroorzaken.

Je hoeft niet plotseling een arsenaal aan verzorgingsproducten aan te schaffen. Voor de gemiddelde man is een dagelijkse routine met een face wash, een serum en een hydraterende crème al ruim voldoende.

Ingegroeide baardhaar verwijderen

Ondanks je beste inspanningen, kan het gebeuren dat je toch last krijgt van een ingegroeide haar. Het is frustrerend, dat begrijpen we. Maar voordat je naar een pincet grijpt en begint te peuteren, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen om het op de juiste manier te doen:

ingegroeide baardhaar verwijderen

Stap 1: Maak je gezicht schoon

Bevochtig je gezicht met lauw water en maak je gezicht schoon met een gezichtsreiniger die geschikt is voor jouw huidtype. Breng deze aan met ronddraaiende bewegingen, zodat vuil en overtollige oliën worden verwijderd. Spoel daarna je gezicht af met lauw water en dep je gezicht zachtjes droog met een schone handdoek. Wrijf niet, want dit kan irritatie veroorzaken.

Stap 2: Ontsmet de ingegroeide baardhaar

Neem een watje gedrenkt in een ontsmettingsmiddel, zoals een alcoholoplossing, en dep het voorzichtig op de plek van de ingegroeide haar. Alcohol helpt bij het verwijderen van vuil, olie en andere onzuiverheden van de huid, waardoor een schoner werkgebied ontstaat.

Stap 3: Leg een warme doek op de ingegroeide baardhaar

Week een schone, zachte doek in warm water. Het water moet warm zijn, maar niet zo heet dat het de huid verbrandt. Wring de doek uit zodat het niet druppelt, maar nog steeds vochtig en warm is. Plaats deze warme doek op het gebied met de ingegroeide baardhaar en laat het zo’n 5 tot 10 minuten rusten. Dit de poriën openen en de huid verzachten, wat het eenvoudiger maakt om het ingegroeide haartje aan te pakken. Soms schiet zo’n haartje bij deze stap al omhoog.

Stap 4: ‘Graaf’ het haartje omhoog

Als je het haartje ziet, kun je hem voorzichtig omhoog graven met een wattenstaafje of pincet. Doe dit door tegen de haarrichting het ingegroeide baardhaar omhoog te wippen. Meestal springt hij dan meteen weer terug naar waar hij hoort. Lukt dit niet? Pak dan een dun pincet, druk zachtjes tegen de huid voor grip en trek het haartje eruit. Dit kan even prikken, maar het is beter om nu even door te zetten dan later nog meer ellende te hebben door ‘m te laten zitten.

Stap 6: Hydrateer en verzorg

Wanneer je het ingegroeide baardhaar hebt verwijderd, kan je huid gevoelig reageren en geïrriteerd raken. Daarom is het goed om je gezicht wat liefde te geven door het te voeden met een verzachtende crème of lotion. Deze producten bevatten vaak ingrediënten die speciaal zijn samengesteld om ontstekingen te verminderen, de huid te hydrateren en het algemene herstel te bevorderen. Het is alsof je na een intensieve workout je spieren masseert; het helpt bij het herstel en zorgt ervoor dat eventuele pijn of ongemak wordt geminimaliseerd.

Relevante artikelen

Baard Lichaam

Voor of na het scheren scrubben?

Lees artikel

Baard

De 15 beste baard modellen voor 2024

Lees artikel

Baard Lichaam

Aftershave kopen? Dit zijn de 7 beste aftershaves van 2024

Lees artikel