Home » Baard » Voor of na het scheren scrubben?

Voor of na het scheren scrubben?

Voor of na het scheren scrubben

Scrubben brengt vele voordelen met zich mee voor de huid, en dat geldt ook voor ons mannen. Wanneer je ernaar streeft om het scheren effectiever te maken – denk aan een langer behoud van een gladde huid – dan is scrubben zeker iets om te overwegen.

Maar nu rijst de vraag: wat is de slimste aanpak? Is het beter om te scrubben voor of na het scheren voor het beste resultaat? In dit artikel beantwoorden wij deze vraag met enkele goede argumenten.

Waarom je huid scrubben voor het scheren?

Het gebruik van een scrub voor het scheren is belangrijk om twee goede redenen: het verwijdert dode huidcellen en voorkomt verstopte poriën. Onze huid vernieuwt zichzelf continu. Hoe jonger je bent, hoe sneller dit proces gaat. Deze voortdurende vernieuwing betekent dat er regelmatig dode huidcellen op je huid achterblijven. Als deze zich opstapelen, wordt het lastiger voor je scheermesje om soepel over je huid te bewegen.

Een scrub verwijdert deze dode cellen, waardoor de huid ‘ademt’, voedingsstoffen beter absorbeert, zachter wordt en voor een gladdere scheerervaring zorgt. Daarnaast helpt scrubben met het schoonmaken van de poriën. Het verwijdert vuil, olie en andere kleine deeltjes die zich vaak in je huid vastzetten. Dit helpt om het ontstaan van mee-eters en puistjes te verminderen én verkleint de kans op puistjes. Een andere voordeel van scrubben is dat het helpt om die vervelende ingegroeide haartjes los te maken.

Er zijn dus meer dan genoeg redenen om te scrubben. Al met al zorgt het simpelweg voor een betere, fijnere scheerbeurt.

Scrubben voor of na het scheren?

Scrubben en scheren gaan hand in hand. Nu je weet dat scrubben belangrijke voordelen heeft, vraag je je misschien af of je eerst moet scheren of scrubben? Het antwoord is duidelijk: eerst scrubben.

Wanneer je scrubt vóór het scheren, verwijder je dode huidcellen, maak je ingegroeide haartjes los en zet je haartjes rechtop. Hierom kan het scheermesje dichter op de huid komen, wat zorgt voor een gladder scheerresultaat. Ook maakt het je huid gladder omdat de scrub al het vuil verwijdert, waardoor het scheermes gemakkelijker over de huid glijdt. Zo heb je een veel soepelere scheerbeurt én minder kans op irritatie of scheerwondjes.

Scrubben ná het scheren raden wij af. Je huid is na het scheren vaak gevoeliger en kwetsbaarder. Wanneer je in die toestand gaat scrubben, zal je de huid alleen maar nog meer irriteren.

Hoe moet je jezelf scrubben?

Om je huid te scrubben, begin je eerst met het natmaken van je huid onder de douche. Wil je alleen je gezicht scrubben? Dan kun je het ook bij de wasbak doen.

Wanneer je je lichaam gaat scrubben, gebruik je grove korrels. Maar voor je gezicht heb je een fijnere scrub nodig: een speciale facescrub met fijne korreltjes. Dit omdat de huid van je gezicht dunner en gevoeliger is dan de rest van je lichaam.

Breng de scrub in cirkelvormige bewegingen aan op je huid. Wees vooral zachtjes als je scrubt – je wilt irritaties voorkomen. Dit is extra belangrijk bij gevoelige delen, zoals je gezicht. Spoel de scrub daarna goed af met warm water.

Het is goed om regelmatig te scrubben, maar net zoals met meerdere dingen in het leven is te veel niet goed. Als je te vaak scrubt, kan dat je huid beschadigen of uitdrogen.

Wat is de beste scrub voor het scheren?

Bij het uitkiezen van de ideale scrub voor het scheren moet je letten op je huidtype en wat je huid nodig heeft.

Kort gezegd: bij een gevoeligere huid kies je het best voor zachte, fijne en ronde scrubkorrels. Als je huid wat dikker is, past een scrub met grovere korrels beter. Let wel op dat deze korrels niet scherp zijn.

Hieronder vind je onze aanbevelingen voor de beste scrub voor zowel het gezicht als het lichaam.

Beste scrub voor je gezicht

Onze keuze

Clinique For Men Face Scrub
  • 100% Parfumvrij
  • Prettige substantie
  • Fijne zachte ronde korrels
  • Geschikt voor alle huidtypes
  • Aan de prijzige kant
Bekijk beste prijs
Clinique For Men Face Scrub

Beste scrub voor je lichaam

Onze keuze

Collistar Energizing Talasso Body Scrub
  • Herstellende werking
  • Verschillende korrelgrootte
  • Geschikt voor alle huidtypes
  • Ruikt heerlijk
Bekijk beste prijs
Collistar Energizing Talasso Body Scrub

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je jezelf scrubben?

Het hangt af van jouw huidtype. Als je een gevoelige huid hebt, is het goed om het maar één keer per week te doen. Maar als je huid wat steviger is, kan twee tot drie keer per week prima zijn. Belangrijk is wel om niet te hardhandig te scrubben, want je wilt je huid niet irriteren.

Is scrubben na het scheren goed?

Scrubben na het scheren is niet aan te raden. Dat maakt de huid alleen maar meer geïrriteerd, want scheren is al pittig genoeg voor je huid. Je kunt je beter scrubben voor je gaat scheren. Zo voorkom je ingegroeide haren en glijdt het scheermesje lekker soepel over je huid.

Welke scrub voor scheren?

Voor je gezicht moet je een speciale gezichtsscrub hebben. Deze hebben meestal een voedende werking en fijne, zachte korrels. Wij raden het gezichtsscrub van Clinique For Men aan. De huid van het overige gedeelte van je lichaam is dikker, dus daar kun je prima wat grovere korrels voor gebruiken. Gebruik wel ronde en geen scherpe korrels. Een uitstekende optie voor het lichaam is de Collistar Energizing Talasso lichaamsscrub. Deze wordt beschouwd als een van de beste op de markt, misschien zelfs de allerbeste. Deze bodyscrub voldoet aan alle verwachtingen en heeft ook nog een erg aangename geur.

Relevante artikelen

Baard

De 7 Beste Baardshampoos van 2024

Lees artikel

Baard

Zo creëer je in 4 stappen een strakke baard

Lees artikel

Baard

Stoppelbaard trimmen: de ultieme gids

Lees artikel