Home » Baard » Baard trimmen: gids voor alle baardlengtes

Baard trimmen: gids voor alle baardlengtes

baard trimmen

Je baard trimmen is een van de belangrijkste dingen die je voor jouw baard moet doen. Niet eens in de zoveel tijd, maar regelmatig bijwerken is wat ‘m goed doet.

Met een regelmatig bijgewerkte baard straal je zelfvertrouwen uit en laat je altijd een verzorgde indruk achter.

Vandaag vertellen wij je alles over het zelf trimmen, knippen én bijwerken van je baard. Dus aan alle baarddragers die willen leren hoe ze hun baard thuis perfect kunnen trimmen: dit artikel is voor jou!

Waarom je baard trimmen?

Waarom je jouw baard zou moeten trimmen? Simpel: om er goed uit te zien. Een netjes getrimde baard voorkomt klitten en maakt het verzorgen een stuk gemakkelijker.

Wanneer je je baard niet regelmatig goed trimt, lijkt het al snel alsof de haren een eigen wil hebben en alle kanten op staan. Dat geeft snel een onverzorgde indruk.

Door het regelmatig en goed trimmen tot een gewoonte te maken, kom je altijd netjes voor de dag. En dat is niet alles: het stimuleert ook de haargroei, waardoor je baard gaandeweg voller en gezonder wordt.

Wat je nodig hebt om je baard te trimmen

Allereerst – er zijn een aantal dingen die je nodig hebt om je eigen baard te trimmen.

Baardtrimmer

Dit spreekt natuurlijk voor zich. Je kunt niet je baard trimmen zonder een trimmer. Met een baardschaar alléén kom je er niet. Investeer in een goed apparaat. Eentje die genoeg verschillende trimstanden heeft en het liefst lang mee gaat. De beste baardtrimmer vind je hier.

Baardborstel of baardkam

Baardborstels en baardkammen zijn onmisbaar voor baarddragers – ze helpen je om die eigenwijze haren te temmen en precies te sturen waar jij ze wilt. Zo kun je veel gemakkelijker zien waar je moet trimmen of knippen. Heb je een korte baard? Dan is een baardborstel wat je nodig hebt. Maar als je baard wat langer is, dan moet je er met een baardkam doorheen gaan.

Baardschaar

Met een korte baard kom je hier nog wel mee weg. Voor degenen met een middellange tot lange baard is het nodig om die eigenwijze haartjes te knippen die langer zijn dan de rest van je baard.

Scheermes (optioneel)

Als je écht het beste resultaat wilt, dan is er niets dat kan tippen aan een (open) scheermesje. Het mesje geeft je de mogelijkheid om een perfect strakke baard te creëren en het glad te maken waar het glad hoort te zijn. Je gebruikt ‘m om de wanglijnen strakker te maken en loszittend gezichtshaar onder je hals en andere gebieden glad te scheren.

Baardshampoo en -conditioner (optioneel)

Het is handig om je baard zo schoon mogelijk te hebben voordat je begint met trimmen, om viezigheid en productresten te verwijderen. Na een wasbeurt met een baardshampoo en baardconditioner wordt je haar zachter en veel gemakkelijker te temmen, waardoor het trimmen iets gemakkelijker wordt.

Baardolie (optioneel)

Denk aan olie voor je baard als de perfecte finishing touch na een geslaagde trimbeurt. Het is als de kers op de taart die je baard er nog mooier uit laat zien. Baardolie doet wonderen; niet alleen voor je baard, maar ook voor de huid eronder. Het houdt ze beide heerlijk zacht en goed gehydrateerd.

Een korte baard trimmen

*Hier hebben we het over een baard die korter is dan 1 centimeter. Als je baard al langer is, ga dan verder naar het volgende gedeelte over hoe je een halflange en lange baard trimt.

Voordat we vol enthousiasme van start gaan, willen we iets helder maken: het trimmen van een korte baard draait vooral om het definiëren van je baardlijnen. Dit betekent dat je vooral aandacht moet besteden aan de randen rond je hals, wangen en het snorgebied.

Het inkorten van de baardlengte is niet belangrijk wanneer je op bepaalde gebieden merkbaar minder dekking hebt. In dat geval, laat het lekker groeien en knip of trim alleen de langere baardharen. Het trimmen doe je dan wel voorzichtig zonder een opzetkam.

Nu we dat duidelijk hebben gemaakt, gaan we het trimproces nu stap voor stap ontleden:

1. Trim je baard op één lengte

Was en droog je baard. Stel de baardtrimmer in op 10mm en trim je baard tegen de richting van de haargroei in. Herhaal dit stap 2 eventueel op een lagere stand, totdat je tevreden bent met de lengte van je baard. Disclaimer: korter dan 3mm is een stoppelbaard.

Wanneer je nog bezig bent je baard te laten groeien en merkt dat sommige plekken niet zo vol zijn, is het verleidelijk om de lengte bij te knippen. Toch is het beter om geduldig te zijn en het niet af te trimmen, omdat je anders de haardekking belemmert. Geef je baard de tijd om zich te ontwikkelen en ga door naar de volgende stap. Je kunt natuurlijk wel de uitstekende baardharen knippen of (zonder opzetkammetje) trimmen.

2. Halslijn trimmen

Halslijn van je baard bepalen

Kantel je hoofd iets naar achteren en plaats je middel- en wijsvinger net horizontaal boven je adamsappel. Dit punt markeert de natuurlijke scheidslijn van je baard en je hals. 

Punt van de halslijn markeren

Gebruik je baardkam op dit punt en gebruik je baardtrimmer om de rand te markeren.

De rand aan het einde van de halslijn markeren

Draai je kam naar een kant en markeer de rand aan het einde van je halslijn.

Punt aan het einde van de halslijn trimmen

Plaats je kam weer in het midden en doe exact hetzelfde aan de andere kant.

De halslijn trimmen

Verbind nu die 3 markeringen met elkaar. Trim daarna het haar onder de rand weg.

Trim als laatste de baardlijn langs je oor in een rechte lijn naar beneden.

Voilà, nu is je halslijn strak en symmetrisch.

3. Wanglijnen trimmen

Stap 1: Het punt vanaf je bakkebaard tot je snor is je wanglijn – deze lijn moet je licht gebogen trimmen

Stap 2: Gebruik twee vingers om je huid omhoog te trekken richting je ogen. Visualiseer nu een rechte lijn van dat punt naar je mondhoek en scheer of trim deze rechte lijn tot je snor.

Stap 3: Laat je huis los en scheer alles boven de gemaakte rechte lijn glad.

Dat is alles. Als je het goed hebt gedaan, heb je nu een mooi, subtiel gebogen wanglijn.

4. Snor trimmen

Stap 1: Kam je snor naar beneden

Stap 2: Deel je snor op in 3 delen: links, rechts en het midden.

Stap 3: Trim de uitstekende baardharen weg aan de linker en rechter kant. Zorg ervoor dat je de natuurlijke ronding van je mond volgt.

Stap 4: Gebruik nu alleen de zijkanten van de trimmer om het midden van de snor bij te werken, zodat je niet per ongeluk de linker of rechter kant van je snor meeneemt.

Een halflange of lange baard trimmen

Het trimmen van een halflange of lange baard verschilt eigenlijk maar weinig. Om niet in herhaling te vallen, hebben wij de stappen voor beide baardlengtes samengevoegd.

1. Was en droog je baard

Douchen is niet per se noodzakelijk, maar een schone baard zal het trimmen een stuk prettiger maken. Dus spoel je baard op zijn minst goed af in de wasbak voordat je begint.

Pak een baardkam of -borstel en breng je baard in model zoals je het normaal draagt. Dit helpt je om beter te zien welke delen van je baard precies de aandacht van je baardtrimmer nodig hebben.

2. Verminder het haar op de wangen

Wanneer je je baard lang genoeg laat groeien, zal het baardhaar aan de wangen uitsteken en kan er wat volume ontstaan op je wangen. Als baarddrager zou dat niet het gewenste effect moeten zijn; je wilt juist dat je baard je gezicht er slanker en sterker uit laat zien.

Pak je baardtrimmer erbij en begin met de hoogste stand. Of gebruik een baardschaar als je dat liever hebt. Het laatste wat je wilt, is te veel haar verwijderen. Neem dus voorzichtig en geleidelijk stukjes haar weg totdat je de gewenste vorm en lengte bereikt hebt. Zo behoud je de beoogde look zonder onbedoeld te veel weg te knippen.

3. Baardlengte inkorten

Nu we de wangen netjes hebben bijgewerkt, gaan we nu de rest van je baard trimmen. Bepaal eerst hoeveel korter je jouw baard wilt hebben. Kam vervolgens je baard naar beneden om ‘m te ontwarren. Daarna ga je voorzichtig, kleine stukjes van je baard aftrimmen. Dit doe je met je baardtrimmer zonder het gebruik van een opzetkam of met een baardschaar.

We beginnen bij de kaaklijn. Trim voorzichtig je baard op de gewenste lengte. Onthoud: je kunt eerst beter te weinig dan te veel trimmen. Ga dan door naar de voorkant van je baard en kantel daarna je kin naar achteren voor de onderkant van je baard.

4. Werk de contouren netjes bij

We beginnen met het trimmen van de halslijn, die over het algemeen de vorm van een baard bepaalt. Volg hiervoor de stappen die hierboven staan beschreven onder kopje “halslijn trimmen”. Als je baard lang genoeg is om je nek te bedekken, kun je deze specifieke stap overslaan, aangezien het toch niet zichtbaar is.

Nu we de halslijn hebben bijgewerkt, gaan we verder met het strakker maken van de wanglijnen. Het doel is een subtiele gebogen lijn te creëren die van je bakkebaard naar je mondhoek loopt. Hier is hoe je dat doet:

  1. Gebruik twee vingers om je huid omhoog te trekken richting je ogen.
  2. Trim een rechte lijn vanaf het punt waar je bakkebaard begint tot aan je snor, maar trim in de richting van je mondhoek.

Wanneer je je huid weer loslaat, zal deze rechte lijn vanzelf overgaan in een mooie, natuurlijk gebogen lijn.

5. Trim je snor

Hoe je jouw snor trimt, is helemaal aan jou. Wel is het goed om te weten dat als je een dikke, volle snor hebt, het verstandig is om niet te veel haar aan de onderkant te verwijderen, zodat je bovenlip nog bedekt blijft. Aan de andere kant, als je een subtiele snor hebt, wil je juist dat er geen haar over je bovenlip valt.

Gebruik voor het trimmen van je snor in ieder geval eerst je baardtrimmer zonder een opzetkam. Kam je snor naar beneden en gebruik de randen van je trimmer om de uitstekende haartjes te verwijderen en om de lijn te creëren.

Als je de onderkant van je snor hebt bijgewerkt, gaan we nu de bovenkant aflijnen. Het enige wat je hier doet, is ervoor zorgen dat alle haartjes die boven je natuurlijke snorlijn uitsteken, verwijderd worden.

Wanneer je een wat minder volumineuze snor wilt, kam je snor naar voren en gebruik je de trimmer met een opzetkam op de gewenste lengte.

6. Knip de uitstekende baardharen

Neem je baardkam en kam deze een paar keer door je baard om alle losse baardharen te verwijderen. Controleer of je eventuele uitstekende haren ziet en knip deze voorzichtig af. Herhaal dit proces een paar keer totdat je tevreden bent met het resultaat.

Wees voorzichtig en overdrijf het niet. Want als je te enthousiast knipt, zou je later kunnen merken dat je te veel hebt verwijderd en spijt krijgen van het resultaat. Ga dus rustig te werk en behoud de natuurlijke vorm van je baard.

7. Bescherm je baard en huid

Als je je baard heel dicht op je huid scheert of zelfs eronder, is het van groot belang om je huid goed te beschermen en verzorgen. Daar komt baardolie om de hoek kijken. Met baardolie geef je je huid en baard de nodige liefde en aandacht.

Wil je nóg een stapje verder voor een extra dosis verzorging? Dan moet je een beard butter hebben; een smeerbaar zacht diepe conditioner voor je baard. Heerlijk zo’n zachte, glanzende baard na een trimbeurt.

Tips voor je baard trimmen

Tip #1: Investeer in een goede baardtrimmer

Maak het jezelf makkelijker en koop een goede trimmer. Zoek naar een betrouwbaar merk met verstelbare lengte-instellingen voor precisie en controle. Het zal je een hoop frustratie besparen.

Tip #2: Begin met een schone en droge baard

Voor een gelijkmatige trim is het belangrijk dat je baard schoon en droog is. Dit vermindert klitten en helpt je beter te zien welke plekken extra aandacht nodig hebben.

Tip #3: Trim je baard op een vochtige huid

Trim op een vochtige maar afgedroogde huid. Met andere woorden: dep je gezicht droog met een handdoek. Na een douche of wasbeurt zijn je baardharen zachter en staan de poriën open, wat de trimervaring verbetert.

Tip #4: Beter te lang dan te kort

Trim je baard niet meteen te kort in de lengte, want dat kan achteraf spijt veroorzaken. Start voorzichtig met een langere lengte en ga geleidelijk korter als dat nodig is. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Tip #5: Gebruik een baardkam of -borstel

Voor een gelijkmatige verdeling van je baardhaar is een baardkam of borstel handig. Met het kammen of borstelen ontwar je je baard en verwijder je eventuele klitten voordat je begint te trimmen.

Tip #6: Ga geduldig en voorzichtig te werk

Je kunt er altijd meer afknippen, maar bijplakken lukt niet. Bespaar jezelf die teleurstelling en neem je tijd voor een trimbeurt.

Tip #7: Werk van boven naar beneden

Begin bij je wangen en werk naar je kin en hals toe. Dit zorgt voor een gestructureerde aanpak en voorkomt dat je per ongeluk teveel afknipt.

Tip #8: Controleer en corrigeer

Neem regelmatig even afstand van de spiegel om je voortgang vanuit meerdere hoeken te bekijken. Het liefst wil je ’t niet hebben, maar als je scheve lijnen opmerkt, corrigeer ze dan voor een nette afwerking.

Tip #9: Verzorg je baard na het trimmen

Het is geen geheim dat scheren en trimmen je huid kan toetakelen. Om ervoor te zorgen dat zowel je huid als baard gezond en mooi blijven, hebben ze beide aandacht nodig. Gebruik na het trimmen daarom baardolie om je baard en de onderliggende huid gehydrateerd te houden.

Tip #10: Reinig je baardtrimmer

Hygiene is enorm belangrijk. Je baard gaat niet lekker op bacteriën. We raden je aan om je trimapparaat na ongeveer 3 keer gebruik schoon te maken. Dit kun je doen met een klein borsteltje en wat zeep. Wanneer je dit niet regelmatig doet, zal er na verloop van tijd vuil ophopen in de hoeken en spleten van je apparaat, wat lastig te verwijderen is.

Je baard bijwerken na een grote trimbeurt

Je wilt nooit te veel van je baard afknippen. Om die kans klein te houden, is het slim om niet te vaak rigoureuze trimbeurten te hebben. Wacht dus niet te lang om je baardtrimmer uit de la te pakken. Plan wekelijks een klein onderhoudsmomentje in voor je baard.

Gemiddeld groeit baardhaar met ongeveer 0,5 cm tot 1,5 cm per maand. Dus afhankelijk van de groeisnelheid van je baard, zou je per week ongeveer een achtste tot een kwart cm kunnen trimmen. Dit kun je als een soort beginleidraad gebruiken tot je de ideale wekelijkse lengte voor jouw baard hebt gevonden.

En als dit je eerste keer trimmen was en je vond het behoorlijk lastig, weet dan dat hoe vaker je het doet, hoe meer het een gewoonte wordt en je het uiteindelijk op de automatische piloot zult doen. Wees dus niet ontmoedigd, het wordt steeds makkelijker.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn baard trimmen?

Om je baard altijd netjes te houden, kun je het beste je baard wekelijks trimmen. Één keer per week is perfect omdat het niet veel inspanning vereist en je jouw baard enkel de kans geeft om maximaal (gemiddeld genomen) een halve centimeter langer te laten worden. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om die ideale vorm van je baard te behouden.

Relevante artikelen

Baard

De 10 beste baardoliën van 2024

Lees artikel

Baard

Baard zachter maken? Zó doe je dat doeltreffend

Lees artikel

Baard

Ingegroeide baardhaar genezen en nóg belangrijker: voorkomen

Lees artikel