Home » Baard » Droog scheren zonder scheerschuim? Het kán!

Droog scheren zonder scheerschuim? Het kán!

Droog scheren zonder scheerschuim

Droog scheren zonder scheerschuim. Het is efficiënt; je bent sneller klaar met je scheerbeurt én je hebt er minder producten voor nodig. Het maakt het zelfs mogelijk om on-the-go nog even snel een gladde huid te krijgen.

Maar de vraag die velen bezighoudt, is of het daadwerkelijk verstandig is. Wat zijn de nadelen? En hoe verhoudt het droog scheren met een scheerapparaat zich tot de traditionele manier van scheren met een scheermesje?

In dit artikel duiken we dieper in de ins- en outs van droog scheren.

Kan je je scheren zonder scheerschuim?

Het is absoluut mogelijk om je te scheren zonder scheerschuim te gebruiken. Weet wel dat scheerschuim helpt je huid te beschermen en het scheren een stuk soepeler maakt. Wanneer je echter geen scheerschuim hebt, kun je andere dingen gebruiken zoals haarconditioner, zeep of zelfs babyolie om je scheerbeurt even makkelijk te maken.

Daarnaast kun je je ook helemaal droog scheren. Dus zonder het gebruik van scheerschuim, water of een ander vervangend product. Sommige mannen geven hier de voorkeur voor. Ze zeggen dat het makkelijker is, prettiger aanvoelt en dat het resultaat beter is. Maar er zijn ook mannen die zweren bij nat scheren. Zij vinden dat juist beter. Dus het lijkt erop dat het vooral een persoonlijke keuze is.

Je kan met zowel een scheermesje als een scheerapparaat droog scheren. Met een scheermesje is het een kwestie van voorzichtig zijn. Wanneer het mesje direct je huid raakt, kan het snel voor irritatie of sneetjes zorgen. Daarentegen is een goed elektrisch scheerapparaat ontworpen voor droog (en nat) scheren, en daarom meestal ook veiliger.

Droog scheren met een scheermes

Droog scheren met een scheermes? Misschien klinkt het voor jou niet gewoon, maar weet dat het kán. Sommigen vinden deze methode zelfs fijner en makkelijker. Je hebt er immers alleen een goed scheermesje voor nodig. Water of scheerschuim laat je achterwege.

Het allerbelangrijkste voor droog scheren met een scheermes is ervoor zorgen dat je een schoon én scherp (erg belangrijk!) scheermesje hebt. Bij droog scheren met een bot mesje loop je gemakkelijk wondjes op.

Je kunt beginnen door je huid strak te trekken met je vrije hand. Dit helpt om een glad scheeroppervlak te creëren. Beweeg het scheermes in korte, zachte halen over je huid. Zet niet te veel druk; het scherpe mesje doet het werk voor je.

Het is slim om met de haargroei mee te scheren, niet ertegen in. Dit vermindert de kans op irritaties. Veeg na elke haal het mes af aan een droge handdoek om haar en dode huidcellen te verwijderen. Nadat je klaar bent kun je je huid eventueel verzorgen met een aftershave. Dit helpt om je huid te kalmeren.

Onthoud dat droog scheren (vooral met een mesje) minder zacht is voor je huid dan nat scheren. Als je een gevoelige huid hebt, is het misschien beter om je nat te scheren.

Nadelen van scheermesjes

Droog scheren met een scheermesje lijkt misschien snel en makkelijk, maar het heeft één groot nadeel: huidirritatie. Dit komt omdat het scheermesje dan direct op de droge huid glijdt, zonder de bescherming van water of scheerschuim.

Nadelen van droog scheren

Naast huidirritatie heeft droog scheren met een mesje nog meer nadelen:

  • Scheerwonden
  • Sneller kans op droge huid
  • Brandend gevoel na het scheren
  • Jeuk
  • Ontsteking van haarzakjes
  • Scheerbultjes en ingegroeide haartjes

Deze nadelen zijn groter bij het gebruik van een bot scheermes. Daarom is het extra belangrijk om te letten op een scherp scheermesje wanneer je je droog scheert.

Droog scheren met een scheerapparaat

Droog scheren met een scheerapparaat is meestal een veiliger en handigere keuze. Simpelweg omdat het je huid minder direct raakt dan een traditioneel scheermes. Dit vermindert de huidirritatie. Bovendien zijn de meeste elektrische scheerapparaten specifiek ontworpen om droog te scheren.

Als je een fan bent van snel en gemakkelijk scheren, raden wij dan ook zeker het scheerapparaat aan. Het is niet alleen veiliger, maar de technologie van scheerapparaten is tegenwoordig zó geavanceerd dat ze soms zelfs een gladder resultaat geven dan een gewoon scheermesje. En dat allemaal zonder gedoe met water en schuim.

Zo’n elektrische scheerapparaat is kinderlijk eenvoudig in gebruik. Je beweegt het apparaat in zachte, cirkelvormige bewegingen over je huid. Deze techniek helpt om alle haartjes te vangen, zelfs die welke in verschillende richtingen groeien. Ook hier wel de belangrijke tip: druk niet te hard. Het mooie van een elektrisch scheerapparaat is dat het het meeste werk voor je doet.

Nadelen van een scheerapparaat

Droog scheren met een scheerapparaat heeft relatief weinig nadelen. Dit komt omdat veel scheerapparaten gemaakt zijn om zowel droog als nat te scheren, zoals we eerder besproken hebben.

Wél heeft het scheerapparaat vaak moeite met langere haartjes. Ook kan de aanschaf voor sommige mensen een behoorlijke uitgave zijn. Alhoewel je op den duur misschien wel goedkoper uit bent met een scheerapparaat, omdat je niet iedere keer nieuwe mesjes hoeft te kopen.

Tips voor droog scheren

Droog scheren is snel en handig om een gladde huid te krijgen, maar het kan ook erg vervelend zijn als je niet weet hoe het moet. Dan krijg je last van irritatie na het scheren. Wil je dit voorkomen? Hier zijn wat handige tips voor het beste resultaat:

  • Geef jezelf de tijd om wakker te worden. Net na het opstaan is je huid nog wat gezwollen door het vasthouden van vocht, wat het lastiger maakt om glad te scheren.
  • Was je gezicht voor het scheren. Het maakt je haar zachter.
  • Oefen niet teveel druk uit; het mesje of apparaat doet het werk.
  • Gebruik nooit een bot scheermesje. Hoe scherper, hoe beter.
  • Scheer nooit droog wanneer je last hebt van een geïrriteerde huid.
  • Scheer nooit droog als je een huidaandoening hebt zoals eczeem.
  • Houd je scheermesje of scheerapparaat schoon.

Relevante artikelen

Baard

De 10 beste baardoliën van 2024

Lees artikel

Baard

Zelf je bakkebaarden trimmen? Zo doe je dat

Lees artikel

Baard

Baard laten staan: 13 redenen waarom je het moet doen

Lees artikel