Home » Baard » Waarom je baard jeukt en wat je eraan kunt doen

Waarom je baard jeukt en wat je eraan kunt doen

baard jeukt

Een baard is stijlvol en straalt zelfvertrouwen uit, maar wat als diezelfde baard jeukt? Het gevoel kan soms zo intens zijn dat je overweegt om alles af te scheren.

Voordat je dat scheermes tevoorschijn haalt, is het goed om te weten waarom je baard jeukt en hoe je dit ongemak kunt verlichten.

Duik met ons mee in de wereld van baardverzorging – wij vertellen je hoe een jeukende baard ontstaat en nóg belangrijker: wat je eraan kunt doen.

Hoe ontstaat een jeukende baard?

Alle baarddragers hebben weleens te maken gehad met een prikkende baard. De haren van een baard zijn vaak dikker dan de haren op je hoofd. Wanneer deze dikke baardharen door de huid groeien, kan dat voor irritatie en ontstekingen zorgen. Daarnaast slaan veel mannen de verzorging van hun baard over en beschermen ‘m niet genoeg tegen alledaagse factoren. Hierdoor droogt zowel de baard als de huid eronder uit, wat leidt tot die irritante jeukende baard.

Groeiende baard die jeukt

Het beginnen met het laten groeien van een baard kan een prikkelende ervaring zijn. Letterlijk. De jeuk van een beginnende baard start vaak na het scheren. Door het scheren worden de haartjes scherp afgesneden, wat ze een prikkend uiteinde geeft. Wanneer deze haartjes langer worden, schuren ze over de huid en dit veroorzaakt jeuk.

Ook werkt scheren als een exfoliant. Als je je een paar weken niet hebt geschoren, kan de huid onder je groeiende baard droger worden. Deze droogheid kan ook bijdragen aan die vervelende en gevreesde baardjeuk.

Jeuk bij volgroeide baarden

Heb je eenmaal een volle baard, dan zijn de uitdagingen iets anders. Droge huid, opgebouwde talg (natuurlijke huidolie), vuil en dode huidcellen kunnen zich onder je baard verbergen. Dit allemaal leidt tot jeuk. De dichtheid van de baard kan ook de natuurlijke afschilfering van de huid belemmeren.

Oplossingen voor als je baard jeukt

Wij snappen je; het is echt geen pretje om constant te moeten krabben. Maar met de juiste verzorging is dit niet nodig.

Hier vind je een eenvoudige stap-voor-stap oplossing. Binnen no time ben je verlost van die irritante jeuk. Beloofd.

Stap 1: Zorg voor een schone baard

Net zoals je je hoofdhaar wast, heeft ook je baard regelmatige verzorging nodig. Omdat de haren van een baard niet hetzelfde zijn als de haren op je hoofd, gebruik je een baardshampoo en géén gewone. Door je baard te wassen met een speciale baardshampoo, verwijder je opgebouwd vuil, overtollige olie en dode huidcellen. Dit kan niet alleen jeuk voorkomen, maar zorgt ook voor een gezonder ogende baard.

Stap 2: Hydrateer je huid

Een goed gehydrateerde huid is dé sleutel tot een comfortabele baard. Droogheid kan leiden tot jeuk en schilfers. Baardoliën en balsems zijn niet alleen geweldig voor je haar, maar ze voeden ook de huid eronder. En ze ruiken ook nog eens lekker! Ze bevatten vaak natuurlijke oliën zoals jojoba en arganolie die bekend staan om hun hydraterende eigenschappen.

Stap 3: Kam of borstel je baard

Wanneer je je baard kamt of borstelt, doe je meer dan alleen maar klitten verwijderen. Het stimuleert ook de bloedsomloop in de onderliggende huid, wat de aanmaak van natuurlijke oliën bevordert. Deze oliën houden je huid gezond en vrij van jeuk. Regelmatige verzorging met een borstel of kam voorkomt ook ingegroeide baardhaartjes.

Stap 4: Gebruik regelmatig de baardtrimmer

Haartjes die te lang of te wild zijn, kunnen meer wrijving veroorzaken. Regelmatig je baardtrimmer door je baard halen zorgt voor een gelijkmatige lengte en vermindert de kans op irritatie. Oh ja, zorg wel dat je baardtrimmer schoon is. Erg belangrijk!

Bonustip

Met een baardverzorging set heb je een alles-in-één pakket om je baard goed te verzorgen. Zo hoef je niet uit te zoeken welke producten je precies nodig hebt én het is ook nog eens voordeliger. We hebben verschillende baardsets getest en hebben hier een artikel aan gewijd: de beste baardverzorging set.

Relevante artikelen

Baard

Een trimmer schoonmaken én onderhouden; zo doe je het

Lees artikel

Baard

Zelf je bakkebaarden trimmen? Zo doe je dat

Lees artikel

Baard

Baardverzorging set kopen? Dit zijn de 7 beste baardverzorging sets

Lees artikel