Home » Baard » Voordelen van je baard kammen

Voordelen van je baard kammen

baard kammen

Een goed verzorgde baard laat zien dat je toegewijd bent en gevoel voor stijl hebt. Je baard kammen is één van de dingen die je zou moeten doen om je baard mooi te houden. Net zoals trimmen en baardolie gebruiken, zijn kammen of borstelen fundamentele stappen in baardverzorging.

Regelmatig je baard kammen zorgt er niet alleen voor dat ‘ie er goed uitziet – er zijn een heleboel andere voordelen, en veel daarvan zijn onmisbaar voor een goede gezondheid van je baard.

In dit artikel duiken we in de zes die wij het belangrijkst vinden.

1. Geen ingegroeide haartjes meer

Een van de grootste ergernissen voor mensen met een baard is ingegroeide haren. Dit zijn kleine rode bultjes waarbij de haar onder de huid is gegroeid, wat pijnlijk kan zijn. Na verloop van tijd wordt dit alleen maar erger, waardoor het zelfs lastiger wordt om je baard te trimmen of scheren.

Door je baard te kammen, voorkom je dat haartjes terug in de huid groeien. De kam zorgt ervoor dat elk haartje netjes ligt en de juiste richting op groeit, waardoor de kans op ingroeien flink vermindert.

2. Je ’traint’ en stijlt je baard

Elke man heeft een eigen gezichtsvorm en niet alle baardharen groeien zoals je wilt. Heb je een krullende baard die alle kanten opstaat? Dan wordt de baardkam je nieuwe maatje.

Geloof het of niet, je baardharen kunnen echt luisteren. Je kunt je baard leren om in een bepaalde richting te groeien. Het geeft je baard ook meer volume en stevigheid en verwijdert overtollige pluisjes en restjes.

Met wat tijd en geduld ziet je baard er op zijn mooist en volst uit, vooral als je de juiste baardverzorgingsproducten gebruikt.

3. Helpt baardolie gelijkmatig te verdelen

Een baardolie of –balsem is een onmisbaar verzorgingsproduct voor alle baarddragers. Ze doen veel goeds voor je baard, maar met alleen je vingers kan het lastig zijn om het product gelijkmatig te verspreiden.

Gebruik een kam na het aanbrengen van je favoriete olie. Hiermee zorg je dat elk haartje van de voeding profiteert. Zo hydrateer je je baard optimaal en voorkom je klontjes.

4. Het maakt je baard schoon

Je vraagt je misschien af: “Ik was mijn baard toch al, wordt hij dan niet schoon?” Ja, door je baard te wassen, maak je hem inderdaad schoon. Even ervan uitgaande dat je dat ook daadwerkelijk doet.

Maar je wilt je baard niet te vaak wassen, anders verwijder je de natuurlijke oliën die je baard gezond en mooi houden. De baardkam is daarom je redder in nood. Wanneer je je baard regelmatig kamt, haal je er alle rommel uit en blijven alleen je mooie baardharen over.

Elke dag verzamelt je baard allerlei vuil en deeltjes uit de omgeving. Er kan van alles in vast komen te zitten: stof, eetkruimels, bacteriën – noem maar op. En hoe langer je baard is, hoe groter de kans dat er dingen in vast komen te zitten.

5. Je ontklit je baard

Baarden (en dan vooral lange baarden) kunnen soms in de knoop raken, en dat is geen pretje. Door je baard te kammen en te verzorgen met een baardolie blijf je vrij van klitten en knopen.

Je kunt je baard ook borstelen als je een korte baard hebt. Maar hoe langer je baard wordt, hoe noodzakelijker het is om een baardkam te gebruiken. Een baardkam gaat namelijk iets dieper dan een borstel.

6. Het helpt bij een betere doorbloeding

Wist je dat kammen eigenlijk een zachte massage voor je gezicht is? Wanneer je een baardkam door je baard haalt, stimuleer je de huid eronder. Deze zachte massage bevordert de doorbloeding van de huid onder de baard.

Met een betere doorbloeding krijgt de huid meer zuurstof en voedingsstoffen die via het bloed worden aangevoerd, wat bijdraagt aan gezonder en sterker baardhaar.

Veelgestelde vragen over het kammen van je baard

Wat is de juiste manier om je baard te kammen?

Begin bij de hals en werk naar boven toe, kam eerst tegen de haargroei in om alle haren los te maken. Kam vervolgens met de groei mee om je baard te stijlen en in vorm te brengen.

Moet je iedere dag je baard kammen?

Hoewel dit afhangt van je persoonlijke voorkeur en baardlengte, is het voor de meeste baarden goed om dagelijks te kammen. Dit houdt je baard vrij van klitten, vuil en zorgt voor een verzorgde uitstraling.

Relevante artikelen

Baard

Een krullende baard recht maken? Zo doe je het

Lees artikel

Baard

Baard overloop: in 5 stappen doe je het helemaal zelf

Lees artikel

Baard

Zó creëer je de perfecte ringbaard

Lees artikel