Home » Baard » Een krullende baard recht maken? Zo doe je het

Een krullende baard recht maken? Zo doe je het

Een krullende baard recht maken

Sommige mannen omarmen hun krullende baard omdat het natuurlijker en voller oogt. Anderen willen niets liever dan hun baard recht maken.

Het verzorgen van een krullende baard kan namelijk een uitdaging zijn. Als je er niet genoeg aandacht aan besteedt, kan het al snel lijken alsof je je baard verwaarloost.

In de basis kun je twee dingen doen: je laat hem zo, of je maakt hem recht. Besluit je de krullen te omarmen, zorg dan dat je hem goed wast en verzorgt. Wil je hem liever recht hebben? Dan hebben we hier de oplossing. In dit artikel leggen we uit hoe je je baard stijl krijgt en meer.

Waarom krult mijn baard?

Om te beginnen, kijk eerst waarom je baard krult. Meestal komt dit door je genen. Net als hoofdhaar verschilt ook baardhaar per persoon. Je baard krult door de groeiwijze en de vorm van de haarzakjes. Denk aan je haarzakjes als de punt van een slagroomspuit; als de punt rond is, komt de slagroom er recht uit. Maar als de punt een spiraal is, komt de slagroom er spiraalvormig uit. Net zoals krullend haar uit gebogen haarzakjes groeit. Simplistisch, maar dat is een beetje hoe je het kunt zien met een baard die krult. Ook kan een ongelijke verdeling van eiwitten in je haar (keratine) krullen veroorzaken.

Genen bepalen dus vooral of je een rechte of krullende baard krijgt. Maar verzorging telt ook mee. Zeker bij een dikke, stugge baard. Is je baard niet krullend door genen, dan is de kans groot dat je baard (en onderliggende huid) te droog zijn. Onder andere te heet water, agressieve zeep of shampoo hebben invloed op de vorm van baardhaar. Producten zoals baardolie, baardshampoo en baardconditioner helpen je baard gezond en gehydrateerd te houden.

Het ‘probleem’ met een krullende baard

Een krullende baard beheersbaar en schoon houden is vaak een uitdaging. Bepaalde delen van de baard kunnen sterker krullen dan andere en weerbarstiger zijn om in model te brengen. Dan heb je wellicht een goede, stevige baardwax nodig om deze delen netjes te houden. Dit vraagt zowel een investering in tijd als in geld.

Daarnaast blijven vuil en etensresten makkelijker hangen in de krullen en zijn (door de verstopplekken) moeilijker te verwijderen dan bij een rechte baard. Regelmatig kammen zou daarom normaal gesproken goed zijn voor de baard, maar bij een krullende baard kan het juist knopen veroorzaken en kunnen de haarzakjes makkelijker beschadigen als je te hard kamt. Hierdoor is het lastiger om bijvoorbeeld baardolie goed door de haren te verdelen.

Een krullende baard kan ook een vertekend beeld geven van de werkelijke lengte. De krullen verbergen namelijk hoe lang de baard daadwerkelijk is. Dit is niet voor iedereen een probleem, maar wel voor mannen die hun baard graag zo lang mogelijk willen laten groeien.

Stap voor stap je baard recht maken

Nu je weet waarom je baard krult en waarom een krullende baard als storend ervaren kan worden (iets wat je waarschijnlijk al wist), is het nu tijd om je baard recht te maken.

Voor het gemak hebben wij de stappen op chronologische volgorde voor je gezet. Het kan zijn dat je baard bij de derde stap al stijl genoeg is. Dan zijn de overige stappen natuurlijk overbodig.

Was je baard

Elke dag komt er stof in je baard en blijven er ongetwijfeld eetkruimels in hangen. Als je je baard niet goed wast, kan hij niet alleen meuren maar ook droog worden waardoor je baard meer gaat krullen. Was daarom regelmatig je baard met een baardshampoo en het liefst ook met een baardconditioner. Dan blijft hij schoon en wordt hij zachter. Dat maakt het een stuk makkelijker om je baard recht te krijgen. Wat hierbij wel belangrijk is om te weten, is dat het gebruik van een gewone shampoo averechts werkt. De gewone shampoo en conditioner zijn te sterk en niet gemaakt voor baardhaar.

Gebruik baardolie

Baardolie hydrateert niet alleen de huid onder je baard om roos en jeuk te voorkomen, maar het helpt ook om de baardharen te verzachten. Een zachte baard is flexibeler en daarom ook makkelijker recht te krijgen. Wanneer je naast baardolie op zoek bent naar iets van stevigheid om eigenwijze haartjes op hun plek te houden, gebruik je baardbalsem. Een balsem voedt op een iets dieper niveau én geeft je baard een lichte hold. Goed om die vervelende gekrulde baardharen onder controle te houden dus.

Borstel je baard

Om de baardolie in je baard goed te verdelen gebruik je een baardborstel. Dit is iets wat je dagelijks moet doen. Door dagelijks je baard te borstelen, train je je baardhaar om uit zichzelf de juiste richting te gaan staan. Let wel op: doe dit niet wanneer je baard nog nat is. Natte baardharen zijn erg kwetsbaar doordat de haarschubben nog open staan. Zorg er dus voor dat je baard droog is.

Gebruik een föhn

Warmte helpt bij het manipuleren van je haarvorm. Is je baard dus nog niet recht na het borstelen? Dan kun je je baard föhnen. Doe dit nadat je de baardolie in je baard hebt verdeeld en gebruik eventueel baardbalsem voor extra houvast. Föhn je baardhaar in de richting waar je het wilt hebben. Op hetzelfde moment borstel je je baardhaar in dezelfde richting met een baardborstel. Begin rustig met een lage blaaskracht en warmtestand. Zo voorkom je dat je baard oververhit wordt en (nog) pluiziger wordt.

Je baard stijlen met een stijltang

Als de vorige stappen niet voldoende hebben geholpen om je baard stijl te maken, kun je overwegen om een stijltang te gebruiken. Niet de stijltang van je vriendin, maar een speciale baardstijltang. Eigenlijk is het niet echt een tang, maar meer een verwarmde borstel. Zo’n baardstijltang gebruiken is redelijk simpel. De tanden van de borstel worden verwarmd en deze beweeg je door het haar in de richting waar je het wilt hebben. De warmte zorgt ervoor dat het baardhaar beter meewerkt.

De juiste baardverzorgingsproducten

Last but not least; gebruik de juiste baardverzorgingsproducten. Je hoeft echt niet een hele lijn met producten aan te schaffen om je krullende baard recht te maken. Maar het is wel belangrijk dat je in ieder geval de basis hebt: een baardtrimmer, borstel, baardolie, baardshampoo, baardconditioner en eventueel een baardbalsem of -wax als je stevigheid nodig hebt. Gebruik geen producten die niet gemaakt zijn voor je baard. ‘Gewone’ shampoos ontvetten bijvoorbeeld sterker en kunnen daardoor de huid onder je baard uitdrogen.

Relevante artikelen

Baard Lichaam

Voor of na het scheren scrubben?

Lees artikel

Baard

Werkt een baardroller echt of is het een mythe?

Lees artikel

Baard

Waarom je baard jeukt en wat je eraan kunt doen

Lees artikel