Home » Baard » Zó creëer je de perfecte ringbaard

Zó creëer je de perfecte ringbaard

Ringbaard

De ringbaard is een echte klassieker onder de baardmodellen. Hij wordt vooral gedragen door mannen van middelbare leeftijd, maar staat ook jongere mannen prima.

Sterker nog, we merken dat er een verschuiving plaatsvindt naar de meer jeugdige mannen. Of dit nu komt door bekende figuren zoals Kanye West of Rico Verhoeven, laten we even terzijde.

Misschien vraag je je nu af of zo’n klassieke ringbaard bij jou past en wat er voor nodig is. Wij zijn er voor je. In dit artikel vertellen wij je alles over deze tijdloze klassieker.

Wat is een ringbaard?

De ringbaard is een baardstijl waarbij de snor verbonden is met het haar rond de kin. Bij deze stijl zijn de wangen en de hals meestal glad geschoren, of in ieder geval korter getrimd. Dit zorgt ervoor dat de baard meer opvalt, en het lijkt net alsof je een ring van haar om je mond hebt. Daar komt de naam ‘ringbaard’ vandaan.

De ringbaard wordt vaak gekozen om het gezicht een bepaalde vorm te geven. Afhankelijk van hoe je hem trimt, kan een ringbaard je gezicht langer of breder laten lijken. Hij is ook populair bij mensen die niet zoveel baardgroei op hun wangen hebben, maar wel een baardje willen dragen.

Past een ringbaard mij goed?

Of een ringbaard jou goed staat, hangt af van een paar dingen. Kijk eerst naar de vorm van je gezicht. Heb je een lang gezicht? Dan kan een ringbaard je gezicht wat korter laten lijken. Bij een rond gezicht kan zo’n baard juist zorgen voor een meer opvallend kaaklijn, wat supergoed kan staan.

Het is ook belangrijk om te kijken naar hoe je baard groeit. Heb je veel baardgroei op je wangen, of juist niet? Een ringbaard is ideaal voor mannen die niet zoveel haar op hun wangen hebben, maar toch een baardje willen.

Denk ook na over de verzorging. Voor een nette ringbaard is het belangrijk om deze vaak bij te trimmen. Dit betekent niet alleen de lengte kort houden met een baardtrimmer, maar ook de randjes netjes maken met een scheermesje of een goed scheerapparaat. Bij twijfel kun je het gewoon eens uitproberen. Je kunt altijd weer terug als het je niet bevalt.

Je ringbaard perfect vormgeven

Voor het creëren van de perfecte ringbaard is goede voorbereiding niet over te slaan. Bepaal van tevoren hoe je jouw baard wilt vormgeven en zorg ervoor dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt. Wanneer je gaat beginnen met trimmen, wees dan voorzichtig bij het vormgeven van je kinbaardje. Precisie is hier erg belangrijk.

De juiste lengte en stijl kiezen

Zorg eerst voor voldoende baardgroei, liefst een beetje meer dan je nodig denkt te hebben. Dit geeft je genoeg haar om mee te werken.

Normaal gesproken zijn de wangen gladgeschoren, maar dat hoeft niet. Met een ringbaard kun je lekker creatief zijn. Je kunt bijvoorbeeld je sik langer laten groeien dan je snor; deze stylen in een puntige vorm zoals de Van Dyke baardstijl, of gewoon recht aftrimmen.

Zorg in ieder geval dat je ringbaardje langer is dan de rest van je baard voor een opvallend contrast. En het belangrijkste is dat het een cirkel vormt die je snor verbindt met het haar rond je kin.

Wat je nodig hebt

Voor het perfecte ringbaardje heb je het volgende nodig:

 • Baardtrimmer
 • Scheermesje of scheerapparaat
 • Aftershave (optioneel)

Stapsgewijs je ringbaard scheren en trimmen

Ringbaard trimmen en scheren

 1. Begin met trimmen

  Begin met een grotere lengte-instelling om te voorkomen dat je per ongeluk te veel afknipt. Trim je hele baard tot een gelijkmatige lengte.

 2. Vormgeven

  Nu begint het echte werk. Geef je ringbaard vorm door met een baardtrimmer de contouren aan te duiden. Zorg dat de lijnen netjes en symmetrisch zijn. De vorm moet lijken op een ring rond je mond. Gebruik eventueel een precisietrimmer. Scheer de haren op je wangen en je hals weg met een scheerapparaat of mesje, zodat de snor en het haar rond je kin overblijven. Wees voorzichtig rond je mondhoeken.

 3. Eventueel lengte aanpassen

  Als je de vorm goed hebt, kun je de lengte van de baard aanpassen zoals je wilt. Sommige mannen houden van een kortere ringbaard, terwijl anderen het iets langer laten groeien.

 4. Verfrissing

  Spoel je baardstreek onder de wasbak om de loszittende haartjes te verwijderen en dep je gezicht droog met een handdoek. Gebruik eventueel een verzorgende aftershave en baardolie als finishing touch.

Ringbaard onderhouden

Nadat je jouw ringbaard hebt gevormd, ben je er nog niet. Door het baardje proactief te verzorgen, zorg je ervoor dat het er netjes uit blijft zien. Begin met het regelmatig trimmen van je ringbaard, ongeveer één keer per week. Dit houdt hem mooi in vorm en voorkomt dat hij te wild wordt.

Daarnaast is het net zo belangrijk om je ringbaard schoon te houden. Was hem elke twee of drie dagen, net zoals je met je haar zou doen. Gebruik hierbij een goede baardshampoo. Gewone shampoo of conditioner kunnen te hard zijn voor het gezichtshaar en de huid eronder. Na het wassen is een baardconditioner aan te raden om je baard de nodige hydratatie terug te geven.

Als finishing touch gebruik je af en toe wat baardolie. De meeste mannen met een baard gebruiken het dagelijks. Fijn voor je baard, maar ook voor je huid. De olie geeft voeding en zorgt ervoor dat je baard zacht en glanzend blijft. Een paar druppels baardolie kunnen wonderen doen. Warm de olie eerst tussen je handen op en masseer het dan zachtjes in je baard en huid. Het maakt je ringbaardje echt af.

Veelgestelde vragen

Hoe scheer je een ringbaard?

Om jouw ringbaard te maken, begin je met het korter maken van je baard tot de lengte die jij wilt. Gebruik dan een baardtrimmer om de vorm van de ringbaard te krijgen. Heb je een precisietrimmer? Dat is extra handig. Maak de contouren van je ringbaard goed zichtbaar. Alles wat buiten deze lijnen valt, kun je afscheren met een scheermesje of scheerapparaat. Daarna breng je scheerschuim aan. Scheer voorzichtig langs de randen van je ringbaard met kleine, zachte bewegingen. Wees vooral voorzichtig bij de hoeken van je mond. Na het scheren spoel je je gezicht met koud water en dep je het zachtjes droog. Sluit af met een hydraterende aftershave of baardolie voor een verfrissend gevoel.

Relevante artikelen

Baard

Baard trimmen: gids voor alle baardlengtes

Lees artikel

Baard

De 6 Beste Baardconditioners van 2024

Lees artikel

Baard

Een krullende baard recht maken? Zo doe je het

Lees artikel