Home » Baard » De 15 beste baard modellen voor 2024

De 15 beste baard modellen voor 2024

Baard modellen

Baarden zijn nu populairder dan ooit. We zien oude baard modellen terugkomen en nieuwe creatieve ideeën ontstaan. Door het thuiswerken tijdens de coronaperiode hebben veel mannen geëxperimenteerd met het laten groeien van een baard, en het ziet er naar uit dat baarden een blijvertje zijn.

Ben je net begonnen met het groeien van een baard? Of loop je al jaren rond met een baard en ben je toe aan iets nieuws? Wij wijzen je de weg. In dit artikel vind je de 15 beste baard modellen voor 2024. Voor alle baardlengtes.

Korte baard modellen

Laat het nou net zijn dat je geen lange baard kunt laten groeien. Of je wilt er gewoon professioneler en strakker uitzien. Mannen verkiezen de korte baard tegenwoordig meer dan ooit. En daar zijn een aantal goede redenen voor: vrouwen vinden een korter baardje vaak aantrekkelijker, het is makkelijker te krijgen en ook bij te houden. Je hoeft je geen zorgen te maken of zo’n korte baardstijl bij je past. Er zijn meer dan genoeg baard modellen om uit te kiezen.

1. Stoppelbaard

Stoppelbaard

Een stoppelbaard ziet er netjes uit, vereist niet veel inspanning en accentueert je gezichtskenmerken, zoals je kaaklijn. Ideaal voor mannen met sterke kaaklijnen of die weinig tijd willen besteden aan het verzorgen van een baard, maar er toch goed willen uitzien.

Als je bij een corporate werkt, hoef je je ook niet druk te maken, want hij is kantoorvriendelijk. Misschien heeft je baas er zelfs een.

Hoe je het onderhoudt:
Gebruik een baardtrimmer en speel met de instellingen tot je de gewenste lengte hebt. Vaak heb je de tweede tot de laagste stand nodig voor de perfecte stoppelbaard. Ga er om de dag of twee mee over je gezicht om de stoppels op de juiste lengte te houden. Dat is alles.

2. Korte ‘volle’ baard

Korte volle baardstijl

De korte ‘volle’ baard is een baard die zo kort mogelijk is getrimd en toch als baard wordt beschouwd. Wanneer je ook een dikkere baard kunt kweken, zal deze variant van de korte baard je zeker niet misstaan. Hiermee straal je mannelijkheid en volwassenheid uit, terwijl je er netjes en goed verzorgd blijft uitzien.

Hoe je het onderhoudt:
Trim ‘m wekelijks op de gewenste lengte, nadat hij gewassen is. Het aflijnen van de baard en scheren van losse haartjes doe je om de twee dagen met een mesje.

3. Baardstache

Baardsnor

Wat zo tof is aan de klassieke baardstache, of baardsnor, is dat het zo uniek is. Deze korte baardstijl is te vergelijken met het mullet kapsel dat weer in opkomst is. Gedurfd en excentriek.

Tegenwoordig zie je er niet veel mannen mee lopen, terwijl het een van de betere korte baarden is om te hebben. Je moet wel een goede baard én een goede snor kunnen laten groeien om het goed te laten werken.

Hoe je het onderhoudt:
Trim je baard op een lengte dat significant korter is dan jouw snor en lijn het af. Kam je snor naar beneden en trim voorzichtig de uitstekende baardhaartjes aan de onderkant. Doe hetzelfde voor de zijkanten, ook wel bekend als de “handlebars”. Dit doe je het beste om de 2 á 3 dagen.

4. Korte baard met overloop

Korte baardstijl met een overloop

In de lijst met de beste korte baardstijlen kan de baard met overloop zeker niet ontbreken. Deze baardstijl is mega populair en geliefd onder vooral jongere mannen. Begrijpelijk, want het ziet er gewoon modern, netjes en strak uit.

Hoe je het onderhoudt:
Als je geen twee linker handen hebt, kan je zo’n fade hoogstwaarschijnlijk zelf creëren. Maar de meeste mannen laten het liever over aan de lokale barber. Dat is gewoon makkelijker en laat je direct doen als je er zit voor je kapsel. Het is het beste om de fade om de 2 á 3 dagen bij te houden, anders begin je weer vanaf nul. Ontdek hier hoe je zelf je baard overloop creëert.

5. Kinbaard

Korte kinbaard

Enorm populair onder de jongeren: het kinbaardje. Het is een baardstijl waarbij de snor en de sik netjes worden getrimd en strak worden afgelijnd. Veel jongeren zien dit als een eerste stap naar mannelijkheid; een soort opwarmertje voor een volledige baard. Als je nog niet veel gezichtshaar kunt laten groeien, is een sikbaardje prima om mee te beginnen.

Hoe je het onderhoudt:
Maak je snor nat, kam het naar beneden en trim de haartjes die uitsteken weg. Zorg ervoor dat je de ‘vleugels’ van je snor ook bijwerkt en inkort wanneer dat nodig is. Het overtollige gezichtshaar, zoals op je wangen, verwijder je met een elektrisch scheerapparaat of een mesje. Vervolgens gebruik je een (open) mesje om de lijnen van je sik strak te maken. Een sikbaard moet je ongeveer om de 3 à dagen bijwerken.

6. Ringbaard

Ringbaard model

De ringbaard; een echte klassieker die al in de 18e eeuw populair was. Zoals de naam al aangeeft, is het een combinatie van een sik en een snor die samen een ring vormen. De meeste mannen zullen deze baard kunnen laten groeien. Het enige wat je nodig hebt, is voldoende haar om je snor met je sik te verbinden.

Hoe je het onderhoudt:
Om een ronde vorm te krijgen, begin je met het trimmen van de randen van je sik en snor met een trimmer, zonder een opzetstuk te gebruiken. Daarna maak je de ring strakker door een scheermesje te gebruiken. Scheer vervolgens de rest van je gezichtshaar glad. Zolang je baard rond blijft en het haar kort is, hoef je er verder niet veel aan te doen. Werk om de 3 dagen de lijnen bij, nog even trimmen en je bent weer klaar om verder te gaan.

7. Ankerbaard

Ankerbaard

Gedurfd en flamboyant. Zo omschrijven wij de ankerbaard. Het is een strakke baardstijl waarbij de sik in een T-vorm wordt gevormd en de snor losstaat van de sik. Hierdoor lijkt het op een anker, en daar heeft deze baardstijl zijn naam ook aan te danken. Wanneer je niet veel gezichtshaar op je wangen hebt, kun je ook voldoen aan de normen van een ankerbaard door een sikbaardje met een “soul patch” te laten groeien.

Hoe je het onderhoudt:
Geef de ankervorm aan je baard door de soul patch met een trimmer te scheiden van de rest van je gezichtshaar, maar zorg ervoor dat de soulpatch nog steeds verbonden is met je sik. Maak vervolgens je snor nat en kam deze naar beneden. Verwijder eventuele uitstekende haartjes. Trim ook de zijkanten van je snor en kort ze in indien nodig. Scheer de rest van het gezichtshaar op je wangen, bakkebaarden en nek glad. Gebruik als laatste een scheermes om scherpe lijnen te creëren voor je sik, snor en eventueel ook je soul patch. Doe dit om de 3 dagen om ‘m strak te houden.

8. Van Dyke

[insert new image]

Een vol sikje met een losgekoppelde snor – de baardstijl die bekendstaat als de “Van Dyke” – is vernoemd naar de Vlaamse schilder Anthony van Dyck. Deze baard is met haar op je kaaklijn en wangen te dragen, maar je kunt ook gaan voor een gladdere look zonder haar op die plekken. Beide opties zijn acceptabel in de baardwereld. Als je in staat bent om een mooie, volle sik én snor te laten groeien, is het zeker de moeite waard om deze stijl eens uit te proberen.

Hoe je het onderhoudt:
Laat je sik en snor groeien tot de lengte die je voor ogen ziet. Trim de rest van het gezichtshaar, zodat de snik en snor in de lengte opvallen. Als je niet genoeg gezichtshaar hebt, scheer je de rest glad. Vervolgens knip of trim je de sik puntig knippen en werk je de snor bij. Als laatste gebruik je een trimmer om de randen van de baard netjes af te lijnen, en als je een strakker resultaat wilt, kun je een scheermes gebruiken. Voor de Van Dyke baard is ongeveer één keer per week onderhoud nodig.

9. Baard zonder snor

Korte baard zonder snor

Last but not least: de Abe Lincoln look. Een baard zonder snor wordt weleens als het buitenbeentje onder de baarden gezien. Hoewel de meningen verdeeld zijn, heb je zeker niet altijd een snor nodig om een baarddrager te zijn. Een baard zonder snor kán tof staan – vooral als je een sterke kaaklijn heb. Zonder een snor wordt ‘ie namelijk extra benadrukt.

Hoe je het onderhoudt:
Heel simpel; zorg dat de snor altijd gladgeschoren is. Met andere woorden, je moet elke dag scheren. Wat betreft de rest van je gezichtshaar, zorg dat je dat ongeveer elke week bijwerkt door de lengte en de randen te trimmen.

Lange baard modellen

Gezegend met goede genen en de kracht om niet te snel de baardtrimmer te pakken? Dan ben je vast nieuwsgierig naar de tofste baardstijlen voor lange (en halflange) baarden. We hebben een lijstje gemaakt met baard modellen die de meeste (if not all) mannen aanspreken.

1. Houthakkersbaard

Dit baardmodel is dik en vaak wat langer, wat doet denken aan de ruige houthakkers. Vandaar de naam. Het is een volle baard die je wangen, kin en hals helemaal bedekt. De snor loopt mooi over in de baard, zonder dat je een scheiding ziet. Hoewel de naam anders impliceert, is dit baardmodel niet alleen voor houthakkers. Mannen van alle leeftijden kiezen voor deze baardstijl omdat deze een sterke, mannelijke uitstraling geeft. En het toffe aan deze baard is dat hij zowel rauw als verzorgd kan zijn.

Houthakkersbaard

Hoe je het onderhoudt:
Voor een verzorgde houthakkersbaard knip je hem regelmatig bij met een baardschaar. Dit houdt de lengte netjes. Gebruik een trimmer voor strakke wanglijnen. Was je baard met een speciale baardshampoo en conditioner om vuil te verwijderen. Smeer elke dag baardolie in je baard voor voldoende hydratatie. Tot slot: kam je baard dagelijks om hem mooi in model te houden en de olie goed te verdelen.

2. Vikingbaard

Vikingbaard

De Vikingbaardstijl is een echte blikvanger. Een stoere en opvallende baard die zijn inspiratie haalt uit de baarden van de Noorse krijgers: de Vikingen. Deze krijgers uit lang vervlogen tijden stonden bekend om hun ruige uiterlijk en indrukwekkende baarden. Er zijn veel manieren om een Vikingbaard te dragen: netjes, ruig, gevlochten of met kralen versierd. Tegenwoordig worden ze iets puntiger gedragen.

Hoe je het onderhoudt:
Om een Vikingbaard mooi te houden, trim of knip je regelmatig rond je kin en wangen. Gebruik baardolie of baardbalsem voor een glanzende en makkelijk te stylen baard. Gebruik ook een kam of borstel om je baard te ontwarren en de olie of balsem gelijkmatig te verdelen.

3. De Harden baard

Lange volle baard van James Harden

Naast dat James Harden een ontzettend goede basketball speler is, staat hij ook bekend om zijn indrukwekkende volle baard. Dit baardmodel is dan ook benoemd naar hem. Het is lang en ‘bulky’, met een aanzienlijke haardichtheid op de wangen. Een bijzonder geschikte baardstijl voor mannen met kroezig baardhaar, omdat dit haartype het makkelijker maakt om de baard voller te laten lijken, vooral op de wangen.

Hoe je het onderhoudt:
James Harden zegt zijn baard dagelijks te verzorgen met baardolie én baardbalsem voor extra voeding en hold. Verder is het een kwestie van regelmatig de puntjes van de baard bij te knippen. Zorg hierbij dat je de ‘bulkiness’ op de wangen behoudt. De wangen en snor kun je aflijnen met een baardtrimmer.

4. Lange baard met overloop

Halflange baardstijl met een overloop

Op zoek naar een iets strakkere, ietwat moderne variant van een halflange baard? Dan is dit model wellicht wel iets voor jou. Deze baardstijl zie je vaak op straat voorbij komen, vaak gedragen door jongere mannen. Er zijn een aantal varianten voor de baard overloop: je kunt kiezen voor een diepe fade in je baard, maar ook kan je enkel een fade in de bakkebaarden hebben wanneer je een minder groot contrast wilt hebben.

Hoe je het onderhoudt:
Je hebt twee keuzes: zelf doen of naar een barber gaan. Veel mannen kiezen voor de barber, omdat je daar vaak een mooier resultaat krijgt. Maar ben je nieuwsgierig hoe je het zelf kan doen? Hier lees je hoe dat moet.

5. Strakke lange baard

Strakke halflange baard model

Een stoere lange baard en tegelijker tijd netjes, zo wordt de strakke lange baard baardstijl omschreven. Dit is zo’n baardmodel die geen enkele man zal misstaan. Perfect voor voor de man die er enigszins ruig uit wilt zien, maar ook keurig voor de dag wilt komen.

Hoe je het onderhoudt:
Bij deze baardstijl is het belangrijk om de lijnen mooi strak te houden. Denk aan de lijnen langs je wangen, hals en snor. Gebruik een open scheermes voor het beste resultaat. Wil je dit niet zelf doen? Dan kan je ook naar de barber voor een touch-up. Vergeet ook niet om regelmatig de puntjes van je baard te trimmen of te knippen. Zo blijft je baard er netjes en verzorgd uitzien.

6. Uniforme baard

Lange uniforme baardmodel

Het uniforme baardmodel is precies wat de naam al zegt: een baard dat uniform is in de lengte. Dus overal dezelfde lengte heeft. Deze volle baard strekt zich ongeveer 5 centimeter voorbij de kin uit, eindigend in een mooi gevormde afgeronde punt. Voor een lange baard is dit een redelijk nette stijl, en daarom ook geschikt voor de man die professioneel voor de dag moet komen.

Hoe je het onderhoudt:
Het verzorgen van een uniforme baard is vrij simpel. Zorg ervoor dat je baard overal even lang is. De baard moet eindigen in een nette, afgeronde punt. Ook is het belangrijk dat je snor lang genoeg is om mooi samen te gaan met je baard.

Relevante artikelen

Baard

Baard laten staan: 13 redenen waarom je het moet doen

Lees artikel

Baard

Een trimmer schoonmaken én onderhouden; zo doe je het

Lees artikel

Baard

Baard zachter maken? Zó doe je dat doeltreffend

Lees artikel