Home » Baard » Baard zonder snor: dit zijn de mogelijkheden

Baard zonder snor: dit zijn de mogelijkheden

baard zonder snor

We begrijpen dat sommige baarddragers geen fan zijn van snorren omdat ze niet echt praktisch kunnen zijn. Het haar kan in je mond terechtkomen als het lang genoeg is, of er kan voedsel en drinken in blijven hangen. Óf misschien heb je gewoon nog geen snor waar je trots op kunt zijn.

Maar we hebben goed nieuws: een baard zonder snor kan de perfecte oplossing zijn. Of je nou een korte of lange baard hebt. En geloof het of niet, het kan ook nog eens stijlvol zijn.

Blijf lezen en laat je inspireren door onze favoriete snorloze baardstijlen. Voor ieder wat wils.

Waarom een baard zonder snor?

Een baard zonder snor draag je meestal niet zomaar. Er zit altijd een gedachte achter. Soms kan een snor wat ongemak veroorzaken. Vooral tijdens het eten of drinken. Maar ook religieuze overwegingen of het feit dat de snor nog niet volgroeid is, kunnen een rol spelen.

Voor sommige mannen is het gewoon leuk om te experimenteren met verschillende baarden en combinaties. Op die manier kunnen ze hun individualiteit tot uiting brengen en een unieke uitstraling creëren die misschien beter bij hen past.

Verder is het belangrijk om te weten dat er geen strikte regels bestaan als het gaat om het hebben van een baard. Natuurlijk zijn er een wat richtlijnen, maar uiteindelijk draait een baardstijl om persoonlijke voorkeur.

Baardstijlen zonder snor

1. Kinbaardje

Een baard is eigenlijk gewoon de haargroei op de onderkaak van een man. Dus ja, een sik kan ook als een baard zonder snor worden beschouwd. Veel jongeren dragen ‘m vaak als een tussenstap wanneer ze nog geen volle baard kunnen laten groeien. Hoewel deze baardstijl tegenwoordig vaak wordt geassocieerd met een snor, bestaat de oorspronkelijke sik eigenlijk alleen uit haar op de kin, zoals de naam al aangeeft.

Sik zonder snor

2. Soul patch

De term komt voort uit de connectie met de soulmuziekscene. Een soul patch is eigenlijk gewoon een stukje gezichtshaar dat groeit net onder je onderlip. Een mini-baard zonder snor. Hij meestal kort en smal en wordt gezien als een subtiel en minimalistisch type gezichtshaar.

Soul patch

3. Lange baard

Een stevige, uitgestrekte baard zonder snor. Lekker oldschool. Zo’n baardstijl straalt mannelijkheid en kracht uit, maar hij komt niet zomaar tot stand. Het kost tijd, geduld en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Mocht je hem iets moderner willen dragen, kun je kiezen voor een baard overloop.

Lange baard zonder snor

4. Shenandoah

Deze baard zonder snor is vooral populair vanwege religieuze redenen en staat bekend als de Shenandoah, ook wel de Amish baard genoemd. Het lijkt op een kinbandbaard, maar is langer. Fun fact: deze baard werd ook gedragen door Abe Lincoln, de 16de president van de Verenigde Staten.

Religieuze baard zonder snor

5. Kinbandbaard

Het idee van een kinbandbaard is vrij simpel: het volgt de kaaklijn. In tegenstelling tot een volle baard die je hele kaak en kin bedekt, is het gezichtshaar hier alleen op de randen te vinden. Zonder een snor is ‘ie natuurlijk ook te dragen. Omdat het een nette baardstijl is, moet het strak gehouden worden. Regelmatig onderhoud is dus een must.

Kinbandbaard

6. Bakkebaarden

Niet zo’n fan van een bedekte bovenlip of kin, maar wil je wel gezichtshaar hebben? Dan zijn er altijd nog de klassieke bakkebaarden, ook wel ‘mutton chops‘ genoemd. Elvis Presley was niet alleen te herkennen aan zijn pompadour kapsel, maar ook aan zijn bakkebaarden. Jack Hughman van Wolverine heeft deze baard ook gedragen. Als je ‘m vandaag de dag draagt, ben je zeker uniek. Maar het moet natuurlijk wel jouw ding zijn.

Mutton chops

Hoe laat je een baard groeien zonder snor?

Een baard zonder snor laten groeien is eigenlijk niet veel anders dan een gewone baard. Geduld is dé sleutel bij het groeien van vrijwel elke baard. Het enige verschil is dat je bij een baard zonder snor regelmatig het gebied boven je lip moet trimmen of scheren, terwijl je de rest van je gezichtshaar zijn gang laat gaan.

Het kost niet veel moeite en tijd om het gebied boven je lip haarvrij te houden. Binnen de kortste keren wordt dit een gewoonte en een vast onderdeel van je dagelijkse baardverzorgingsroutine.

Voor de meeste mannen zit de grootste uitdaging bij het doorlopen van de verschillende fasen van baardgroei. Hoewel baardgroei hoofdzakelijk genetisch bepaald is, kun je het proces enigszins versnellen door kleine veranderingen in je levensstijl door te voeren. Hieronder bespreken we de belangrijkste veranderingen die je kunt maken.

Geef het tijd

Voor een goede baard zonder snor is het belangrijk dat je het de tijd geeft om te groeien. Geduld en doorzettingsvermogen is key. Mannen geven vaak snel op omdat ze vinden dat het er onverzorgd uit gaat zien. Of denken dat ze geen goede baard kunnen laten groeien, omdat er bepaalde plekken zijn die niet dichtgroeien.

Voor een goede baard is het belangrijk om de komende 4 tot 6 weken in elk geval niet te trimmen of te scheren. Je kunt echter wel om de twee weken voorzichtig de baard bijwerken. Concentreer je vooral op de delen van de baard die te veel groeien in vergelijking met de rest. Gebruik hiervoor een tondeuse of baardtrimmer zonder opzetkam. Wanneer sommige baardharen extreem uitsteken, kun je ze individueel met een schaar inkorten, maar knip ze niet helemaal weg.

Leef gezond

We gaan je niet álle voordelen van gezond eten, regelmatig bewegen en goede nachtrust vertellen; daar is een heel artikel aan toe te wijden. En eerlijk, de meeste voordelen kun je zelf wel bedenken. Maar wist je dat gezond zijn ook enorm goed is voor jouw baard?

De drie genoemde ‘elementen’ zijn testosteron-boostend. Testosteron is een mannelijk hormoon dat een grote invloed heeft op de ontwikkeling van je baard. Naast je genen zijn deze mannelijke hormonen erg belangrijk voor jouw baardgroei.

Baardolie of -balsem

Tijdens het baardgroei proces kun je last ervaren van irritatie, jeuk en roodheid. Om dat tegen te gaan en je baard mooi gezond te houden, gebruik je baardolie of-balsem. Net zoals de meeste dingen in het leven, is het belangrijk om te weten dat je beter te vroeg dan te laat kunt beginnen. In andere woorden, neem het initiatief en wees proactief.

Hoe je een baard zonder snor trimt

Een baard zonder snor trim je eigenlijk op dezelfde manier als alle andere baarden. Het enige verschil is dat je het op in ieder geval één plek haarvrij houdt: boven je lip.

Voordat je begint met trimmen, moet je er altijd voor zorgen dat je een schone baard hebt en dat ‘ie droog is. Gebruik een kam of borstel om hem eventueel te ontwarren. Dit voorbereidende werk helpt je om de vorm te bepalen en de haartjes die naar buiten steken te spotten.

Natuurlijk hangt het af van je specifieke baardstijl, maar over het algemeen ga je als volgt te werk: je trimt of knipt je baard tot de gewenste lengte en scheert vervolgens het gebied boven je lippen glad. Daarna kun je de randen van je baard netjes afwerken met een trimmer. Als je een zeer strakke baard wilt, gebruik je een scheermesje.

Onthoud dat je beter rustig te werk kunt gaan om geen slordige fouten te maken. Vooral als je nieuw bent op dit gebied. Begin bijvoorbeeld met een groter kammetje en ga geleidelijk naar kleinere.

Succes, man!

Relevante artikelen

Baard

Zo creëer je in 4 stappen een strakke baard

Lees artikel

Baard

De 7 Beste Baardshampoos van 2024

Lees artikel

Baard

Eerste keer scheren? Dit is wat je moet weten

Lees artikel