Home » Baard » Zelf je bakkebaarden trimmen? Zo doe je dat

Zelf je bakkebaarden trimmen? Zo doe je dat

bakkebaarden trimmen

Als man is je uitstraling van groot belang. Van je kapsel tot je schoenen, elk detail telt. Een vaak over het hoofd gezien, maar zwaarwegend detail? Je bakkebaarden. Voor nette bakkebaarden is een bezoek aan de kapper niet nodig – je kunt zelf je bakkebaarden trimmen.

Een trimmer en de juiste techniek is het enige wat nodig is. Maar hoe trim je nu je bakkebaarden op de juiste manier? En hoe zorg je ervoor dat ze er op hun best uitzien?

Wij hebben de antwoorden voor je. Je gaat alles wat je moet weten leren om je bakkebaarden zelf te trimmen. Pak je trimmer er alvast bij, maak je klaar en laten we aan de slag gaan!

Wanneer bakkebaarden trimmen

Er is geen vastgestelde norm voor hoe vaak je je bakkebaarden moet bijwerken. Hoe vaak je dit moet doen kan enorm verschillen en hangt af van hoe snel je haar groeit en het type bakkebaarden dat je hebt. Sommige mannen moeten wellicht wekelijks een trimbeurt inplannen, terwijl anderen het prima vinden om dit slechts een keer per maand te doen. Een nuttige richtlijn is om je bakkebaarden te trimmen wanneer ze beginnen dikker en langer te worden dan je gewoonlijk prefereert. Wacht niet tot je volgende kappersbezoek, maar pak het zelf aan. Door proactief te zijn zorg je ervoor dat je er altijd netjes en verzorgd uitziet.

Tips voor het trimmen van bakkebaarden

Je kunt je bakkebaarden prima zelf trimmen – daar hoef je de deur niet voor uit te gaan. Maar voordat je enthousiast met je trimmer aan de slag gaat, is het wel handig om een aantal dingen te weten.

tips voor bakkebaarden trimmen
 • Zorg voor een goede belichting, zodat je precies kunt zien wat je doet.
 • Gebruik een trimmer van goede kwaliteit. Een goede trimmer kan het verschil maken tussen gemiddelde bakkebaarden en bakkebaarden die eruitzien alsof ze door een kapper zijn bijgewerkt.
 • Neem de tijd – haasten leidt tot ongelijke bakkebaarden.
 • Houd de symmetrie in de gaten. Probeer beide bakkebaarden zo gelijk mogelijk met elkaar te krijgen.
 • Trim je bakkebaarden niet hoger af dan de bovenkant van je oor.

Stap voor stap je bakkebaarden trimmen

Met deze stappenplan is het trimmen van je bakkebaarden eenvoudig. Het kost je slechts enkele minuten:

 1. Kam je bakkebaarden

  Kam je bakkebaarden in de richting van waar je haar groeit. Dit ontwart het haar zodat het beter kan worden getrimd.

 2. Pak je trimmer

  Kies een lengte die gelijk is met de lengte van het haar eromheen. Begin desnoods met een langere lengte om grote fouten te voorkomen en bouw geleidelijk af naar een kortere lengte.

 3. Trim je bakkebaarden

  Om je bakkebaarden gelijkmatig te trimmen, begin je met trimmen van beneden naar boven, en daarna omgekeerd. Herhaal dit proces meerdere keren om ervoor te zorgen dat je geen haartjes mist.

 4. Bakkebaarden aflijnen

  Trim (zonder opzetkam) de beide onderkanten van de bakkebaard exact gelijk af.

Beste bakkebaarden trimmer

Er zijn genoeg trimmers op de markt, maar de “Wahl Cordless Detailer Li” is de absolute topper. Vooral voor je bakkebaarden, omdat de messen scherp genoeg zijn om je bakkebaarden strak af te lijnen. Daarnaast doet ‘ie natuurlijk gewoon wat je van een kwalitatieve trimmer verwacht: je baardhaar egaal trimmen. Hoewel hij aan de prijzige kant zit, is hij absoluut het geld waard. Je kunt beter meteen een ergonomische, écht goede baardtrimmer kopen dan dat je jaren ploetert met goedkope trimmers.

Wahl Cordless Detailer Li Trimmer T-Wide
Voordelen:
 • Perfect voor strakke lijnen
 • Ligt lekker in de hand
 • Draadloos: 100 minuten
 • Laadtijd: 60 minuten
 • Lengtestanden: 4 tot 45mm met opzetkammen
Nadelen:
 • Niet volledig waterdicht
Bekijk beste prijs

Soorten bakkebaarden

Net als baarden en kapsels, zijn er verschillende soorten bakkebaarden die je kunt proberen.

Lange bakkebaarden

Lange bakkebaarden zijn een statement op zich. Denk bijvoorbeeld aan de iconische stijl van Elvis Presley. En mocht je die iets te heftig vinden, zijn er ook andere variaties van ‘lange’ bakkebaarden. Een iets modernere stijl – die strakker is en minder volume heeft. Deze wordt vaak gecombineerd met een baard en eindigen net onder het oor.

Korte bakkebaarden

Korte bakkebaarden zijn subtiel en stijlvol en daarmee ook meteen populairder dan de andere soorten. Ze passen goed bij de meeste kapsels en gezichtsvormen en zijn relatief onderhoudsarm.

Tapered bakkebaarden

Tapered bakkebaarden zijn dunner aan de onderkant en breder aan de bovenkant, waardoor een soepele overgang naar het haar wordt gecreëerd. Dit noemen we ook wel een overloop of fade. Om deze stijl mooi te houden, moet je ‘m regelmatig trimmen.

Veelgestelde vragen

Kan je je bakkebaarden scheren?

Zeker, je kunt je bakkebaarden scheren als dat de look is waar je voor wilt gaan. Je kunt hier enkel de mist in gaan als je je bakkebaarden te hoog scheert. Een bruikbare richtlijn is dat alles boven het midden van je oor als te hoog kan worden beschouwd.

Tot hoe ver trim ik mijn bakkebaarden?

Trim je bakkebaarden tot ongeveer halverwege het oor, maar zeker niet verder. Als je een opvallend lang gezicht hebt, kan je eventueel iets hoger gaan, maar over het algemeen is dat het maximum. Zorg ervoor dat je bakkebaarden nooit zo kort zijn dat ze duidelijk boven het midden van je oor eindigen.

Hoe snel groeien bakkebaarden?

Gemiddeld groeit gezichtshaar (en dus ook je bakkebaarden) ongeveer 1,25 centimeter per maand. Maar wees niet verrast als jouw bakkebaarden sneller of langzamer groeien. We zijn tenslotte allemaal uniek, en dat geldt ook voor onze haargroei.

Waar komt de naam bakkebaard vandaan?

Het woord ‘bakkebaard’ dat we in het Nederlands gebruiken, is eigenlijk geleend van onze Oosterburen; de Duitsers. Het originele Duitse woord is ‘Backenbart’, wat letterlijk vertaald ‘wangbaard’ betekent. Door de jaren heen heeft dit woord zich genesteld in de Nederlandse taal en is het getransformeerd tot ‘bakkebaard’.

Relevante artikelen

Baard

Baard laten staan: 13 redenen waarom je het moet doen

Lees artikel

Baard

Baard zonder snor: dit zijn de mogelijkheden

Lees artikel

Baard

De 7 Beste Baardshampoos van 2024

Lees artikel