Home » Baard » Elektrisch scheerapparaat of scheermesje: wat is beter?

Elektrisch scheerapparaat of scheermesje: wat is beter?

Scheerapparaat of scheermesje

Scheerapparaat of scheermesje? Oftewel: snel en eenvoudig of liever de traditionele en precieze aanpak? Allebei hebben ze zo hun voordelen. Het is niet zo dat de ene keuze per definitie beter is dan de andere, het hangt echt af van wat jij fijn vindt.

Wij helpen je met het kiezen door dieper in te gaan op deze twee scheermethoden. We vergelijken het moderne elektrische scheerapparaat met het klassieke scheermesje. Wat zijn de verschillen en plus- en minpunten van elk?

Na het lezen van dit artikel weet je beter of elektrisch scheren of juist het traditionele gebruik van een scheermesje beter bij je past.

Scheerapparaat versus scheermesje

De keuze tussen een scheerapparaat en een scheermesje is heel persoonlijk. Er is geen goed of fout. Denk na over wat jij belangrijk vindt. Vind je een supergladde huid belangrijk en maakt het niet uit als je per scheerbeurt iets meer betaalt? Dan is een scheermesje waarschijnlijk beter voor jou. Maar wil je snel en makkelijk scheren, en maakt een beetje minder gladheid niet uit? Dan is een scheerapparaat een goede keuze.

We hebben een lijst gemaakt van punten die je kunnen helpen kiezen tussen een scheerapparaat of scheermesje. Deze lijst staat hieronder in een handig tabelletje.

ScheerapparaatScheermes
TijdMeestal sneller, minder voorbereiding nodig.Scheren kan langer duren door voorbereiding en schoonmaak.
KostenHogere initiële kosten, maar gaat langer mee.Goedkoper om te beginnen, maar mesjes vervangen kan duur uitkomen.
Glad scherenGlad scheerresultaat, kan minder irritatie geven.Zeer glad resultaat, maar kan meer irritatie geven bij verkeerd gebruik.
Gevoelige huidGeschikt voor gevoelige huid door minder frictie.Kan voor alle huidtypes, maar niet ideaal voor zeer gevoelige huid.

Wat is het verschil tussen een scheerapparaat en een scheermes?

Als je denkt aan scheren, kom je al snel bij twee populaire opties: het scheerapparaat en het scheermes. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee? Hier gaan we iets dieper in op de verschillen én de voor- en nadelen van de twee hulpmiddelen.

Elektrisch scheerapparaat of scheermesje

Scheerapparaat

Een scheerapparaat is een elektrisch apparaat. Het heeft vaak meerdere ronddraaiende of heen-en-weergaande koppen die je huid niet direct aanraken. Dit maakt het scheren snel en comfortabel. Scheerapparaten zijn super handig voor wie elke dag snel en zonder gedoe wil scheren. Het grote voordeel? Je hebt geen scheerschuim of water nodig en de kans op scheerwonden is veel kleiner.

Voordelen
 • Snel en makkelijk in gebruik
 • Minder kans op wondjes
 • Geen scheerschuim nodig
 • Je kunt nat en droog scheren
Nadelen
 • Prijzig in aanschaf
 • Minder glad scheerresultaat
 • Lastig te gebruiken op krappe plekken

Scheermes

Scheren met een scheermes is traditioneler en wordt al eeuwenlang gedaan. Het scheermes bestaat meestal uit een handvat met daarop één of meerdere scherpe mesjes. Het scheert heel dicht op de huid, waardoor je vaak een gladder resultaat krijgt. Maar een mesje vereist wel meer tijd en aandacht. Een klein foutje kan al snel leiden tot een scheerwondje. Daarom is het gebruik van scheerschuim of -gel ook heel belangrijk. Dit helpt om de huid te beschermen en maakt het scheren veiliger en comfortabeler.

Voordelen
 • Glad scheerresultaat
 • Nauwkeurig scheren
 • Makkelijk mee te nemen
Nadelen
 • Meer kans op huidirritatie
 • Scheren kost meer tijd
 • Vervangende mesjes zijn prijzig
 • Je hebt scheerschuim nodig

Dus elektrisch scheren of een scheermesje?

In het begin zeiden we al: er is per definitie geen ‘betere’ keuze. Het hangt af van wat jij fijn vindt. Wil je gewoon snel klaar zijn en vind je een klein beetje stoppels niet erg? Dan is een elektrisch scheerapparaat handig. Is een gladde huid belangrijker voor je, dan is een scheermesje beter.

Een scheermesje raakt je huid direct aan en snijdt daardoor de haartjes heel kort af. Daardoor voelt je huid superglad. Maar een scheerapparaat heeft een soort veiligheidsnetje tussen de mesjes en je huid. Dat is fijn, want je krijgt minder snel sneetjes. Alleen, daardoor kunnen de haartjes niet zo kort worden afgesneden. Je huid voelt dus iets minder glad dan met een scheermesje.

Dan de kosten. Eerst lijkt een scheermes goedkoper. Maar als je naar de lange termijn kijkt, kan een scheerapparaat goedkoper zijn. Je hoeft namelijk niet steeds nieuwe mesjes te kopen. Dit hangt wel af van het type scheerapparaat en hoe vaak je scheert. Het is even rekenen, maar vaak is een scheerapparaat op de lange duur voordeliger.

Nu weet je de plus- en minpunten van beide. Bedenk wat jij belangrijk vindt om de juiste keuze te maken.

Relevante artikelen

Baard

Je snor trimmen: zo ga je te werk

Lees artikel

Baard

Baardgroei stimuleren? Zo doe je dat effectief én veilig

Lees artikel

Baard

Waarom je baardshampoo moet gebruiken en géén gewone

Lees artikel