Home » Baard » Zo creëer je in 4 stappen een strakke baard

Zo creëer je in 4 stappen een strakke baard

strakke baard

Mannen willen een professioneel ogende baard. We zijn klaar met losse haren en scheve lijnen op onze wangen. We willen een strakke baard hebben, en het liefst zo snel en makkelijk mogelijk.

Maar hoe krijg je die strakke baard? Vandaag gaan we je vertellen hoe je stap voor stap je baard perfect vormt. Pak je trimmers, mannen. We gaan aan de slag!

1. Benodigdheden voor een strakke baard

Natuurlijk kun je met een baardtrimmer en wat scheerschuim al heel wat doen. Maar als je écht een perfect strakke baard wilt hebben, heb je nog wat extra gereedschap nodig. Een goede strakke baarddrager moet het volgende hebben:

Zodra je deze spullen in huis hebt, ben je er helemaal klaar voor.

PS. Gebruik een open scheermes voor het beste resultaat. Ga ‘m alsjeblieft wel leren gebruiken, want voor een ongetrainde hand is hij best gevaarlijk. Als je er niet mee overweg kunt, gebruik je een normale.

2. Bepaal de lengte van je baard

Voordat je begint, is het belangrijk om vooraf te weten wat je precies wilt. Heb je een lange, volle baard? Dan wil je ‘m misschien niet trimmen, maar alleen bijknippen voor de vorm. Als je een strakke baard belangrijker vindt dan de lengte, moet je weten dat hoe korter je baard is, hoe strakker hij eruit zal zien.

De meeste baardtrimmers hebben verschillende opzetstukken die je kunt gebruiken; vaak met lengtes variërend van 1 tot 15 mm. Als je niet zeker weet welke lengte je moet gebruiken, is het beter om hoog te beginnen. Als je te laag begint, kun je het haar natuurlijk niet meer herstellen. Andersom wel.

Zo’n opzetstuk van 1 tot 5 mm is handig om de randen van je baard bij te werken. Daarmee kun je de baard gemakkelijker strakker aflijnen met een scheermes.

3. Baard vormen

Strakke baard vormen

We gaan de stappen voor het vormen in het algemeen beschrijven, zodat je ze kunt toepassen op je eigen baard.

  1. Maak ‘m schoon: Je baard is gladder, zachter en gemakkelijker om mee te werken als het gewassen is.
  2. Ontwar je baard: Doe het met een kam met brede tanden. Je weet dat je klaar bent als je de kam zonder weerstand helemaal over je baard kunt laten lopen.
  3. Trim je baard: Trim je baard in de gewenste lengte. Let wel op dat je alle richting mee pakt om uitstekende haartjes te vermijden. Gebruik de beschermkap op je tondeuse om fouten te voorkomen. Wanneer je het onderste deel van je baard trimt, kantel dan je hoofd naar achteren en trim vanaf de basis van je baard naar je adamsappel toe.

4. Baard aflijnen

Baard aflijnen voor strakke baard

Het aflijnen is de belangrijkste stap die bepaalt hoe strak je baard eruit ziet. Probeer hier echt de tijd voor te nemen.

Begin je baard eerst af te lijnen met een baardtrimmer. Ga langs de buitenkant van je baard, van je bakkebaard tot aan de halslijn. Daarna richt je je op de mondlijn onder je snor. De volgende stap is het aflijnen van de wangen, het gebied tussen je bakkebaard en snor.

Wanneer je dat hebt gedaan, pak je je elektrische scheerapparaat om al het haar buiten je baardlijnen glad te scheren. Hiervoor is het beter om een scheerapparaat te gebruiken in plaats van een mesje om irritaties te voorkomen.

Zodra je de vorm hebt gemaakt met de trimmer en zoveel mogelijk haar buiten de baardlijnen hebt verwijderd, neem je je scheermes om die lijnen nog strakker te maken. Om sneetjes en scheve lijnen te vermijden, trek je je huid strak met je andere hand en maak je langzame bewegingen.

5. Wassen en conditioneren

Baard wassen en conditioneren

Gebruik géén aftershave. Aftershaves bevatten vaak veel alcohol en parfum. Dat kan je huid irriteren en uitdrogen, waardoor je strakke baard er slechter uitziet. In plaats daarvan was je jouw baard nog een keer om die verdwaalde haartjes kwijt te raken. Daarna kun je wat druppeltjes baardolie gebruiken om je baard vochtig te houden.

Veelgestelde vragen

Waar baard aflijnen?

Het aflijnen van je baard is gemakkelijk te doen met behulp van een trimmer of scheermes, waarbij een open scheermes vaak het beste resultaat geeft. Je begint het aflijnen van je baard rond de wangen en bakkebaarden, daarna ga je naar de nek en vervolgens pak je het gebied boven je lippen, ook wel de snor genoemd. Als je hier niet handig genoeg voor bent, kun je het natuurlijk ook laten doen bij de plaatselijke barber.

Relevante artikelen

Baard Lichaam

Aftershave kopen? Dit zijn de 7 beste aftershaves van 2024

Lees artikel

Baard

De 10 beste baardtrimmers van 2024

Lees artikel

Baard

De 6 Beste Baardconditioners van 2024

Lees artikel