Home » Baard » Zo kun jij zelf je halslijn trimmen

Zo kun jij zelf je halslijn trimmen

halslijn trimmen

Je halslijn trimmen is een must, of je nu een houthakkersbaard of een stoppelbaard hebt. De halslijn maakt of breekt je baard én uitstraling.

Is ‘ie iets te hoog getrimd? Dan ziet het er raar uit. En als de hals helemaal niet getrimd is, ziet het er gewoon onverzorgd uit. Daarentegen wanneer het goed getrimd is, complimenteert het je baard en ziet het er zó veel strakker uit.

Geen zorgen, een bezoek aan de kapper is niet nodig. Met een baardtrimmer, eventueel een scheermesje en onze handige tips kun jij het perfect zelf. Na dit artikel weet je hoe je jouw halslijn als de beste moet trimmen.

Wat is de halslijn?

In de wereld van baardverzorging is de halslijn een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien, onderdeel. Het is een lijn die de basis van je baard definieert en onderscheidt van je hals. De plaats en vorm van de halslijn hebben een grote invloed op hoe je baard eruit ziet. Je halslijn loopt in principe van net onder het oor, onder de kaak langs naar het andere oor, in een licht gebogen u-vorm. Daarbij geldt dat bij een kortere baard een hogere halslijn beter staat, terwijl bij een langere baard de halslijn best iets lager mag zitten.

Waarom je jouw halslijn moet trimmen

Je kunt de beste baardgenen hebben maar als je een slecht getrimde halslijn hebt, dan benut je niet je baardpotentie voor de volle honderd procent. Naast dat het ervoor zorgt dat je baard op zijn best eruit ziet, helpt ook getrimde halslijn ook om je gezichtsvorm te benadrukken. Wanneer je een baard hebt, moet je eigenlijk altijd je halslijn trimmen. Alhoewel het met een echt lange baard minder belangrijk is, omdat het je hals bedekt. Maar voor de meeste baarddragers zal het nodig zijn.

Hoe hoog trim je de neklijn van je baard?

Een goed algemeen advies is om de halslijn te trimmen op het punt waar je hoofd je nek ontmoet, meestal iets boven je adamsappel. Deze regel zorgt ervoor dat je baard er natuurlijk en evenredig uitziet, en voorkomt dat je baard te kort of te lang lijkt.

halslijn trimmen hoogte

Wanneer je over de hoogte twijfelt, is er ook een andere handige truc om de hoogte van je neklijn te ontdekken. Dit doe je door je wijs- en middelvinger horizontaal net boven je adamsappel te plaatsen. Waar je wijsvinger gepositioneerd is, is de hoogte van je neklijn. Meer daarover lees je verder in het artikel; in ons stappenplan om je halslijn perfect te trimmen.

Wat je ook doet, volg zoveel mogelijk de natuurlijke lijn van je baard bij het trimmen van je halslijn. Dit zorgt voor een natuurlijke look en voorkomt dat je baard er geforceerd of onnatuurlijk uitziet.

Halslijn trimmen: zo geef je je baard vorm

Zoals we eerder hebben verteld, is de halslijn de basis van je baard. Het kan je baard maken of breken. Het draait niet alleen om het verwijderen van overtollig haar, maar ook om het vormen en definiëren van je baard.

Het trimmen van de halslijn vereist precisie én geduld. Onthoud: nog meer baardhaar is altijd te weg te trimmen, maar bijplakken is lastiger. Met andere woorden, je kunt beter te laag dan te hoog beginnen. Neem je tijd en ga voorzichtig te werk.

 1. Bepaal de lijn

  Kantel je hoofd iets naar achteren en plaats je middel- en wijsvinger net horizontaal boven je adamsappel. Dit punt markeert de natuurlijke scheidslijn van je baard en je hals.
   bepaal de halslijn

 2. Begin in het midden

  Gebruik je baardkam op dit punt en gebruik je baardtrimmer om de rand te markeren.
  trim de halslijn

 3. Markeer de zijkanten

  Draai je kam naar een kant en markeer de rand aan het einde van je halslijn. Plaats je kam daarna in het midden en doe hetzelfde voor de andere kant.
  markeer de zijkanten

 4. Trim de halslijn

  Verbind nu die 3 markeringen met elkaar. Trim daarna het haar onder de rand weg.
  verbind de halslijn punten

 5. Trim de baardlijn bij je oor

  Trim als laatste de baardlijn langs je oor in een rechte lijn naar beneden.
  baardlijn langs oor trimmen

Tips voor het trimmen van je halslijn

Het trimmen van je halslijn kan in het begin een uitdaging zijn, vooral als je nieuw bent in de baardwereld. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het trimmen:

 • Zorg voor je huid: Hydrateer je huid regelmatig om irritatie of roodheid te vermijden die kan worden veroorzaakt door het trimmen.
 • Wees geduldig: Haast je niet door het proces. Neem de tijd om te trimmen en te verfijnen, en wees niet bang om het over meerdere sessies te spreiden als dat nodig is.
 • Volg je natuurlijke lijn: Het volgen van je natuurlijke halslijn kan helpen om je baard er natuurlijk en evenredig uit te laten zien.
 • Regelmatig onderhoud: Vergeet niet dat regelmatig onderhoud cruciaal is om ervoor te zorgen dat je halslijn er altijd op zijn best uitziet.
 • Zorg voor een schone trimmer: Door je trimmer schoon te maken, zal je trimmer beter presteren waardoor je een beter resultaat krijgt.

Veelvoorkomende fouten

Zelfs de meest ervaren baarddragers maken fouten bij het trimmen van hun halslijn. Vaak zien mannen ook niet meteen in dat ze een foutje hebben gemaakt. Om je daarvan te behoeden, delen wij hierbij de veelvoorkomende fouten:

 • Het te hoog trimmen van de halslijn: Dit kan leiden tot een onnatuurlijke, onevenwichtige uitstraling.
 • Het verwaarlozen van regelmatig onderhoud: Je halslijn heeft regelmatige zorg en aandacht nodig om er op zijn best uit te zien.
 • Onzorgvuldig trimmen: Snelle en onzorgvuldige bewegingen kunnen leiden tot ongelijke lijnen en een onverzorgd uiterlijk.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn halslijn trimmen?

Dit hangt af van hoe snel je haar groeit, maar meestal volstaat eens per week.

Moet ik mijn halslijn scheren of trimmen?

Trimmen is meestal het beste omdat het je de mogelijkheid geeft om te spelen met lengtes en vormen. Je kunt wel een scheermes gebruiken om de halslijn iets strakker te maken, en de overtollige baardharen buiten deze lijn weg te scheren.

Kan ik mijn halslijn zelf trimmen?

Absoluut, maar het kost wat oefening om het goed recht en symmetrisch te trimmen.

Relevante artikelen

Baard

Baard verven uitgelegd: waarom en hoe?

Lees artikel

Baard

Werkt een baardroller echt of is het een mythe?

Lees artikel

Baard

Baard trimmen: gids voor alle baardlengtes

Lees artikel