Home » Baard » Een trimmer schoonmaken én onderhouden; zo doe je het

Een trimmer schoonmaken én onderhouden; zo doe je het

trimmer schoonmaken

Een trimmer schoonmaken is een vaak vergeten taak. Simpelweg afspoelen onder de kraan is onvoldoende om alle hoekjes en spleetjes van je apparaat schoon te krijgen.

En dat geldt voor alle trim- en scheerapparaten: van een bodygroomer, een trimmer voor je baard of neus tot aan een tondeuse. Voor het gemak benoemen we in dit artikel voornamelijk een trimmer.

Bij regelmatig gebruik verzamelt je trimmer bacteriën die op den duur de prestaties van je apparaat kunnen verminderen. Bedenk dat je deze bacteriën tegen je gezicht of andere delen van je lichaam aanbrengt.

Met dit artikel helpen wij je om je trimmer, scheerapparaat of tondeuse langer schoon te houden en op zijn best te laten functioneren.

Hoe maak je een trimmer of tondeuse schoon?

Je kapsel, baard of lichaamshaar met een ongereinigd apparaat trimmen is niet alleen onhygiënisch en slecht voor de levensduur van je apparaat, maar het kan ook schadelijk voor jou zijn. Het kan namelijk leiden tot bacteriële infecties. Om je trimmer, scheerapparaat of tondeuse effectief en veilig te blijven gebruiken, móet je weten hoe je deze goed schoonmaakt.

Bekijk de schoonmaakvoorschriften

Check de handleiding van je trimmer of tondeuse om te beginnen. Verschillende merken kunnen verschillende adviezen hebben wat betreft het schoonmaken, dus het is belangrijk dat je de specifieke instructies voor jouw model volgt. Mocht je de handleiding kwijt zijn, geen zorgen; meestal kun je een digitale versie online terugvinden.

Schoonmaken met een borstel

Weet je nog dat kleine borsteltje dat bij je trimmer of tondeuse zat toen je deze kocht? Hoewel velen deze weggooien of kwijtraken, zijn ze super nuttig. Met dit borsteltje en wat warm water kun je je tondeuse snel en gemakkelijk schoonmaken. Heb je het borsteltje niet meer? Dan werkt een zachte tandenborstel ook.

Verwijder alle accessoires en maak de kop en mes los. Borstel al het haar voorzichtig uit de open ruimte om losse haartjes en vuil te verwijderen. Spoel vervolgens de mes van je tondeuse onder lauw water. Let wel op: de mes van je trimmer is scherp en je wilt niet per ongeluk in je vingers snijden. Laat de mes aan de lucht drogen en zet de trimmer vervolgens weer in elkaar.

Diep reinigen met zeep

Je trimmer schoonmaken met zeep is een uitstekende methode om diepgaand alle bacteriën en vuil te verwijderen. Begin met het demonteren van de apparaat door de kop en het mes te verwijderen. Gebruik vervolgens wat warm water, milde zeep en een zachte borstel om het mes en de kop voorzichtig te reinigen. Spoel beide onderdelen af en zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat je ze weer aan de apparaat bevestigt.

Wanneer het al een poosje geleden is dat je je tondeuse of scheerapparaat hebt schoongemaakt, kun je overwegen om het mes te ontsmetten. Hiervoor dompel je het mes in een mengsel van warm water en ontsmettingsmiddel, en laat je het ongeveer 10 minuten weken. Deze stap zal helpen om eventuele achtergebleven bacteriën te doden.

Insmeren met olie

Olie houdt de messen van je trimmer of tondeuse zowel soepel als scherp. Hiervoor kun je speciale trimmerolie of een andere lichte machineolie gebruiken. Vermijd het gebruik van olijfolie of soortgelijke oliën, omdat deze de levensduur van je trim- of scheerapparaat kunnen verkorten.

Om de olie aan te brengen, doe je een paar druppels op de messen terwijl het apparaat loopt. Dit zorgt ervoor dat de olie gelijkmatig over het gehele mesblad wordt verspreid. Veeg vervolgens overtollige olie weg en je tondeuse of trimmer is weer klaar voor gebruik.

We raden je aan om je apparaat ongeveer eens per maand in te smeren met olie. Doe dit bij voorkeur nadat je ‘m hebt schoongemaakt en deze volledig droog is.

Je tondeuse of trimmer onderhouden

Nu je weet hoe je je haartrimmer moet schoonmaken, is het noodzakelijk om ‘m ook te onderhouden. Dat zal helpen om de levensduur te verlengen en zorgt voor een betere prestatie.

trimmer onderhoud na het schoonmaken

Hoe vaak je je haartrimmer moet schoonmaken

Hoe vaak je je apparaat moet schoonmaken, hangt af van hoe vaak je hem gebruikt. Als algemene regel geldt dat je je haartrimmer na elke paar gebruiken moet schoonmaken. Als je je trimmer dagelijks gebruikt, kun je overwegen hem eens per week schoon te maken.

Je trimmer of tondeuse opbergen

Wanneer je je tondeuse of trimmer niet gebruikt, zorg er dan voor dat je hem op een droge en schone plek opbergt; om te voorkomen dat er stof en vuil in de mesjes terechtkomt. Een toilettas is ideaal, maar als je die niet hebt, geeft een schone doek ook voldoende bescherming.

Bewaar alle accessories

Er is een belangrijke regel om te onthouden bij de aanschaf van een nieuwe scheer- of trimapparaat: bewaar alles. De verleiding kan groot zijn om alleen de onmiddellijk benodigde onderdelen op te bergen en de rest te vergeten. Maar onderdelen worden niet zonder reden meegeleverd.

Er komt ongetwijfeld een moment waarop je een van deze extra onderdelen nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een nieuwe baardstijl wilt proberen of je trimmer na langdurig gebruik een poetsbeurt nodig heeft en je het eerder besproken borsteltje niet kunt vinden.

Bewaar daarom alle opzetkammen, borstels en andere accessoires op een veilige, opgeruimde plek. Zorg ervoor dat ze niet kwijtraken en dat ze in goede staat blijven.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt er olie of een tondeuse of trimmer gebruikt?

Olie wordt gebruikt om de messen te smeren, zodat ze soepel over elkaar kunnen glijden tijdens het trimmen of scheren. Dit vermindert de wrijving, waardoor de tondeuse of trimmer minder snel slijt en efficiënter werkt. Ook voorkomt de olie roesten, houdt het de messen schoon en kan het geluid en trillingen verminderen. Het is dus belangrijk om regelmatig een paar druppels olie op de messen aan te brengen voor een langere levensduur en betere prestaties van je apparaat.

Relevante artikelen

Baard

De 7 Beste Baardshampoos van 2024

Lees artikel

Baard

Zo kun jij zelf je halslijn trimmen

Lees artikel

Baard

Baardgroei stimuleren? Zo doe je dat effectief én veilig

Lees artikel