Home » Baard » Wat is het verschil tussen een trimmer en een tondeuse?

Wat is het verschil tussen een trimmer en een tondeuse?

Verschil tussen trimmer en tondeuse

Voor het ongetrainde oog lijkt een trimmer en een tondeuse sterk op elkaar. Hoewel beide apparaten zijn gemaakt om haar te verwijderen, is het niet zo zwart-wit. Een trimmer wordt voor andere doeleinden gebruikt dan een tondeuse, en vice versa.

Wanneer je zo’n apparaat gebruikt voor iets anders dan waarvoor het bedoeld is, kan dat zo tegenvallen dat je een ongepland bezoekje aan de kapper moet brengen.

Dus waar zijn ze nou eigenlijk écht voor bedoeld? In dit artikel leggen wij uit wat het verschil is tussen een tondeuse en een trimmer.

Wat is een trimmer?

Een trimmer is een handzaam apparaat dat gemaakt is voor het precieze werk en het bijwerken van kleine gebieden. Denk bijvoorbeeld aan het vormgeven van je baard, het netjes maken van je bakkebaarden, het strak houden van je haarlijn of het weghalen van ongewenste haartjes in je gezicht of op je lichaam. Ze hebben vaak mesjes van roestvrij staal of keramiek zodat ze lang meegaan en zeer nauwkeurig kunnen trimmen.

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten trimmers, van baardtrimmers tot specifieke modellen voor neus- en oorhaar. Trimmers zijn doorgaans licht, compact en liggen goed in de hand.

Bij sommige trimmers worden verschillende opzetstukken meegeleverd. Of je kunt met bijvoorbeeld een lengtewieltje zelf instellen hoe lang je je haar wilt hebben. Handig voor als je een gelijke lengte voor je baard of lichaamshaar wilt aanhouden.

Wat is een tondeuse?

Een tondeuse is een elektrisch apparaat dat voornamelijk wordt gebruikt voor het scheren van haar op het hoofd om een gelijkmatige haarlengte te verkrijgen. Tondeuses zijn over het algemeen krachtiger dan trimmers en zijn ontworpen om grote hoeveelheden haar snel te knippen. Ze bestaan uit scherpe tanden die naast elkaar zijn opgesteld op een wijze die lijkt op een kam. Deze tanden bewegen heen en weer om het haar te snijden.

Tondeuses worden vaak geleverd met een set verwisselbare opzetkammen, waarmee verschillende haarlengtes kunnen worden bereikt. Ze worden gebruikt door professionele kapper, maar zijn ook geschikt voor thuisgebruik.

Wat is het verschil tussen een tondeuse en een trimmer?

Het haar op je hoofd is niet hetzelfde als haar op je gezicht of lichaam. Hoofdhaar is meestal dikker en meer volumineus. Dat is ook precies de reden waarom je een tondeuse gebruikt voor het haar op je hoofd. Een tondeuse heeft een krachtigere motor dan een trimmer waardoor het makkelijk het haar op je hoofd afsnijdt. De bredere mesjes zijn ontworpen om grote hoeveelheden haar in één keer te knippen en daarbij te zorgen voor een gelijkmatige knipbeurt over het hele hoofd. En omdat het ontworpen is voor je hoofdhaar, is het ook geschikt om lang haar te knippen.

Een trimmer is over het algemeen kleiner en is ideaal voor precisiewerk. Er is geen beter apparaat dan wanneer je de contouren van je baard scherp wilt definiëren of als je heel precies bepaalde gebieden wilt bijwerken. De dunne mesjes van een trimmer zijn ontworpen om strakke lijnen te creëren en die moeilijk bereikbare haartjes weg te halen.

De verschillende opzetstukken en lengte-instellingen van trimmers en tondeuses zijn ook anders. Bij een trimmer kun je heel precies in millimeters de lengte instellen, wat handig is voor de kleine verschillen in de lengte van baardharen. Tondeuses hebben instellingen die wat groter zijn, van millimeters tot zelfs centimeters, waarmee je makkelijker de lengte van je hoofdhaar kunt aanpassen.

Samenvattend zit het verschil tussen een tondeuse en een trimmer hem met name in de grootte van het apparaat zelf, de breedte van de mesjes, de lengtestanden en de kracht.

Kun je een baardtrimmer als tondeuse gebruiken en omgekeerd?

Een baardtrimmer als tondeuse gebruiken is technisch gezien mogelijk, maar raden wij af. Een baardtrimmer heeft niet genoeg kracht om het dikkere haar op je hoofd gelijkmatig te trimmen, wat kan resulteren in een trimmer die aan het haar trekt en je loopt het risico oneven getrimde plekjes op je hoofd te hebben. Daarnaast is de breedte van de trimkop van een baardtrimmer erg smal om zo’n groot oppervlak zoals je hoofd te trimmen.

Hoewel het niet ideaal is, kun je omgekeerd wel een tondeuse als baardtrimmer gebruiken. Precisiewerk zal iets lastiger zijn vanwege het gewicht en de grootte van de tondeuse, maar het is mogelijk. Een tondeuse is namelijk krachtiger en kan daarom ook prima je baard op de gewenste lengte krijgen.

Maar idealiter zou je voor hygiënische redenen verschillende tools moeten gebruiken voor je gezicht en hoofd, vooral als je ook anderen knipt.

Relevante artikelen

Baard

Zó creëer je de perfecte ringbaard

Lees artikel

Kapsel

De ultieme gids voor het pompadour kapsel

Lees artikel

Kapsel

Permanent krullen voor mannen: dit is wat je moet weten

Lees artikel