Home » Baard » Kale plekken in je baard? De oorzaken én wat je ertegen kunt doen

Kale plekken in je baard? De oorzaken én wat je ertegen kunt doen

kale plekken baard

Iedereen die ooit een baard heeft laten groeien, weet dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Je wordt geconfronteerd met jeuk, baardroos en soms… kale plekken in je baard.

Veel mannen hebben er mee te maken; bij sommigen stopt de baardgroei, terwijl anderen plotseling kale plekken in hun baard ontdekken die ze niet zagen aankomen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende oplossingen om deze kale plekken te verbergen óf de baardgroei te stimuleren door de haarzakjes in de kale gebieden te activeren.

De oorzaak van kale plekken in je baard

Voordat we mogelijke oplossingen bespreken, is het eerst belangrijk om de oorzaken van gaten in je baard te begrijpen. Daarom duiken we eerst in de verschillende redenen waarom die kale plekken überhaupt verschijnen.

Gebrek aan baardgroei

Baardgroei verschilt van man tot man. Er is een goede kans dat jouw baard niet op alle plekken even goed groeit. Sommige mannen hebben gewoon meer haarzakjes. Dit is genetisch bepaald en wordt vaak gezien bij jongere mannen die nog maar net een baard krijgen. Het kan dus goed zijn dat je op een latere leeftijd een vollere baard krijgt.

Naast je genetische samenstelling, speelt het mannelijke hormoon testosteron een belangrijke rol in hoe je baard eruit ziet. Haarzakjes zijn namelijk enorm gevoelig voor hormonale veranderingen en niveaus.

Mocht je opmerken dat je baard dunner wordt of als er een kale plek opduikt, dan is het goed om dit met je arts te bespreken. Maar onthoud dat een dunnere baard niet per definitie duidt op een laag testosteronniveau.

Net zoals sommige mannen van nature meer spiermassa hebben dan anderen, hebben sommige mannen vollere baarden. Iedereen is anders, en dat is wat ons als mensen zo fascinerend en uniek maakt.

Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte die specifiek de haarzakjes in de baard aantast, waardoor er kale plekken ontstaan. Deze aandoening kan op elke leeftijd voorkomen en de oorzaak is nog altijd een medisch mysterie. Volgens de Thuisarts ervaart 2% van de mensen dit probleem ooit in hun leven.

Bij alopecia areata zie je vaak ronde of ovale plekken van kaalheid. In meer dan de helft van de gevallen groeit het haar na ongeveer een jaar vanzelf weer terug, maar er zijn ook situaties waarin het haar helaas niet meer terugkeert. Tot op heden zijn er geen behandelingen die consistent en overtuigend wetenschappelijk bewijs hebben getoond voor hun effectiviteit tegen deze aandoening.

Verder weten we niet zo veel over deze vervelende ziekte en kunnen we je slechts beperkte informatie geven. Voor medisch advies kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van kale plekken in je baard zijn onder meer:

  • Chronische stress – Dit houdt je lichaam in een constante “vecht-of-vlucht”-modus, wat leidt tot minder bloedtoevoer naar de haarzakjes. Dit kan gaten in bepaalde baardgebieden veroorzaken.
  • Roken – Dit vermindert de bloedtoevoer, waardoor haarzakjes verzwakken en haren kunnen beginnen uit te vallen.
  • Slaaptekort – Uit onderzoek blijkt dat slaap een grote invloed heeft op de aanmaak van testosteron. Baardhaarzakjes zijn hier gevoelig voor.
  • Medicatie – Bepaalde medicijnen (zoals chemotherapie) kunnen baardhaaruitval veroorzaken.

7 tips om kale plekken in je baard te verhelpen

Nu we de mogelijke oorzaken kennen, is het tijd om naar de tips te kijken. Hier zijn zeven praktische tips die je kunnen helpen die kale plekken te vullen.

kale plekken baard verhelpen

1. Gezonde levensstijl

Begin met het basisprincipe: gezond leven. Hoewel het geen directe oplossing is voor de kale plekken in je baard, is het één van de belangrijkste bouwstenen voor een gezonde baard. Gezond leven houdt in: goede voeding, voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en stressbeheersing.

Met gezonde voeding bedoelen we een uitgebalanceerd dieet met genoeg vitamines en mineralen. Zorg dat je genoeg eiwitten, vitamine E, zink en ijzer binnenkrijgt. Bewegen is niet alleen goed voor je totale welzijn, maar ook voor je haar: het boost je bloedcirculatie.

We hebben het al over slaap en stress gehad. Slaap beïnvloedt je testosteron, wat belangrijk is voor sterke baardharen. En stress? Dat is niet alleen slecht voor het haar op je hoofd, maar ook voor je baard.

Slaap dus genoeg. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat volwassenen zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig hebben. En beperk stress door bijvoorbeeld te mediteren of te doen wat je leuk vindt, zoals je hobby’s.

2. Laat het groeien

Vaak dénken mannen al heel snel dat ze gaten in hun baard hebben. De realiteit is vaak dat ze hun baard gewoon niet de kans geven om zich te ontwikkelen. Geduld is een schone zaak, vooral bij baardgroei. Soms is het beste wat je kunt doen, je baard laten groeien.

Sommige delen van je baard hebben misschien gewoon meer tijd nodig om te groeien. Haartjes groeien in verschillende tempo’s en vaak zijn baarden in het begin wat ongelijk. Goede verzorging en geduld kunnen helpen om die kale plekken te vullen.

Wil je zien wat je baard kan worden? Stop dan even met scheren en trimmen. Probeer alles zo’n 3 maanden te laten groeien. Zo zie je waar en hoe je baardhaar groeit, vooral als je streeft naar een lange baard.

3. Verzorg je baard

Baardverzorging is een makkelijke manier om die vervelende kale plekken enigszins te maskeren. Wanneer je baardhaar broos of stug is, vallen de plekken alleen maar meer op.

  • Baardolie – Deze olie houdt je baard gezond en stimuleert de groei. Het hydrateert je huid en haar, waardoor ze er beter uitzien én aanvoelen.
  • Baardbalsem – Dit is niet alleen een stylingproduct, een baardbalsem voedt je baard ook intensief. Zelfs dieper dan baardolie. Beschouw het als een extra verzorgingslaag. Met deze producten kun je je baard ook stylen, waardoor je de haren in een gunstige richting legt en kale plekjes minder zichtbaar maakt.
  • Baardborstel – Door je baard te borstelen, kun je haren over kale plekjes heen kammen, waardoor ze minder opvallen.

Je kunt er ook voor kiezen om een baardverzorging set te kopen. Zo heb je direct alles wat je nodig hebt. Ook betaal je meestal minder voor een baardset dan dat je de producten los koopt.

4. Een drie dagen baard

Als je last blijft houden van kale plekken, probeer dan eens een ‘drie dagen baard’. In de baardwereld noemen we het een stoppelbaard of gewoon een korte baard.

Doordat je baard kort is getrimd, kan het helpen om de kale plekken minder op te laten vallen. Mocht je toch graag een vollere baard willen, dan kunnen we het beste doorgaan naar de volgende tips.

5. Haarverdikker

Haarverdikkers zijn cosmetische producten die de illusie geven van een vollere baard. Ze vullen de ruimte tussen de haren op met haarvezels, waardoor je baard er voller uitziet. Deze vezels zijn er in verschillende haarkleuren en je brengt ze eenvoudig aan vanuit een flacon; door te schudden of te sprayen.

Het is natuurlijk geen blijvende oplossing, maar je ziet wel meteen resultaat. Dit is vooral handig voor mannen die alle andere natuurlijke tips al hebben geprobeerd en niet willen kiezen voor een ingrijpende behandeling.

6. Minoxidil

Minoxidil is een naam die je wellicht vaker hebt gehoord in verband met haargroei. Het is een interessante optie voor mannen die de groei van hun baard willen bevorderen, om zo de kale plekken op te vullen.

Minoxidil helpt met het activeren van nieuwe haarzakjes én bevordert de groei van dikker, sterker haar. Voor mannen die dit voor hun baard willen gebruiken, is de 5% oplossing het meest aangeraden. Breng het twee keer per dag aan op de gaten in je baard.

De effecten verschillen per persoon; sommigen zien snel resultaat, anderen moeten langer wachten. Consistentie is belangrijk voor optimale resultaten.

Let wel op(!): er kunnen bijwerkingen zijn, zoals een droge huid. In zeldzame gevallen kunnen er meer ernstige bijwerkingen optreden. Informeer jezelf goed over de voor- en nadelen van Minoxidil. Online en op forums vind je veel informatie hierover.

7. Baardtransplantatie

Als alle andere opties falen, zou je kunnen overwegen een baardtransplantatie te ondergaan. Dit is een chirurgische behandeling waarbij haarfollikels worden getransplanteerd van het ene deel van je lichaam naar de kale plekken in je baard.

Weet wel, het is niet zomaar iets; een baardtransplantatie kan flink wat kosten. Vandaar dat veel mensen ervoor kiezen naar het buitenland te gaan voor een dergelijke behandeling.

Ook hier geldt weer: doe je research. Als je de stap zet, kies dan niet zomaar de eerste of goedkoopste kliniek. Bekijk recensies om de reputatie van de kliniek te checken. Stel vragen en bespreek duidelijk wat je wilt.

Kun je baardgroei stimuleren op de kale plekken?

baardgroei stimuleren op de kale plekken

Naast de genoemde tips zijn er technieken zoals microneedling en lichttherapie die kunnen helpen bij het stimuleren van baardgroei op plekken waar deze minder is.

Met microneedling maak je met een baardroller kleine gaatjes in de huid, wat de collageen- en elastineproductie bevordert. Er is enige scepsis is over de effectiviteit van de baardroller op zichzelf, omdat het vaak gecombineerd wordt met middelen zoals minoxidil.

Bij lichttherapie wordt rood of bijna-infrarood licht gebruikt om de celenergie en bloedcirculatie te boosten. Dit kan helpen de haargroei versterken en haaruitval tegengaan.

Helpt knoflook tegen gaten in je baard?

Er circuleren heel wat opmerkelijke producten die zouden helpen tegen kale plekken in de baard. Knoflook is er één van. Hoewel er geen direct bewijs is dat knoflook baardgroei stimuleert, heeft het wel gezondheidsvoordelen die indirect haargroei kunnen bevorderen.

Knoflook is namelijk rijk aan vitamine C, wat goed is voor je huid en haar. Knoflook op de gaten in je baard smeren zal hoogstwaarschijnlijk niet direct effect hebben. Een voedingspatroon met knoflook (en andere gezonde voeding) kan daarentegen wel positief bijdragen aan je algehele gezondheid en mogelijk ook je baardgroei. Zoals we allemaal weten, is te veel van iets zelden goed. Dus het is niet verstandig om ineens overdreven veel knoflook te gaan eten.

Veelgestelde vragen

Waarom heb ik kale plekken in mijn baard?

Kale plekken in je baard kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak spelen genen, hormonen en leefgewoontes zoals slecht eten of te weinig slaap een rol. Als de mannen in jouw familie ook dunne baarden of kale stukjes hebben, is het waarschijnlijk genetisch.

Relevante artikelen

Baard

Zo creëer je in 4 stappen een strakke baard

Lees artikel

Baard

Een krullende baard recht maken? Zo doe je het

Lees artikel

Baard

Waarom je baardshampoo moet gebruiken en géén gewone

Lees artikel