Home » Baard » Werkt minoxidil voor baardgroei? Dit is wat je moet weten

Werkt minoxidil voor baardgroei? Dit is wat je moet weten

minoxidil baard

Wie wil er nou niet een snelle oplossing voor een volle baard, vooral als Moeder Natuur niet zo gul voor je is geweest? Minoxidil lijkt hét wondermiddel voor veel mannen die een goede baard willen.

Maar voordat je het gebruikt, is het belangrijk te begrijpen wat het precies doet en welke bijwerkingen het kan hebben.

Want snel resultaat komt niet altijd zonder risico. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over minoxidil voor baardgroei.

Wat is minoxidil precies?

Minoxidil is oorspronkelijk ontwikkeld als een medicijn tegen hoge bloeddruk. Onderzoekers kwamen erachter dat het een interessante bijwerking heeft: het bevorderde haargroei. Dit heeft ertoe geleid dat het in eerste instantie op de markt kwam als behandeling tegen haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. Door de jaren heen hebben sommige mannen minoxidil gebruikt om hun baard sneller te laten groeien.

Hoewel het niet specifiek voor dit doel is goedgekeurd, beweren veel mannen dat minoxidil hun baard voller en dichter heeft gemaakt. De exacte manier waarop minoxidil haarfollikels stimuleert om te groeien is niet volledig ontrafeld, maar het is duidelijk dat het de groeifase van de haarzakjes verlengt en kan helpen bij het heractiveren van ‘slapende’ haarzakjes.

Kan minoxidil helpen om een baard te laten groeien?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, minoxidil kan helpen bij het bevorderen van baardgroei; ook op kale plekken in je baard. Verschillende studies en persoonlijke ervaringen wijzen op een positief effect van minoxidil op de haardichtheid en -lengte van de baard.

Wanneer je minoxidil op je gezicht aanbrengt, zorgt dit ervoor dat de bloedvaten groter worden. Hierdoor stroomt er meer bloed naar de haarzakjes, wat meer voeding en zuurstof voor je haar betekent. Dit helpt bij de groei.

Daarnaast heeft minoxidil invloed op de groeicyclus van het haar. Normaal heeft je haar verschillende groeistappen, waaronder een fase waarin het groeit. Minoxidil zorgt ervoor dat deze fase langer duurt, waardoor je haar langer groeit dan normaal. Het kan zelfs haarzakjes die kleiner zijn geworden door hormonen, groter maken. Dit zorgt voor dikker en beter zichtbaar haar.

Er zijn ook aanwijzingen dat het bepaalde moleculen stimuleert die positief zijn voor haargroei en dat het de celgroei in de haarzakjes direct kan stimuleren.

Maar – en dit is een grote MAAR – het is niet voor iedereen even effectief. Genetica speelt hierbij een grote rol. Als de mannen in je familie een volle baard hebben, heb je meer kans op succes met minoxidil. Zijn ze kaal of hebben ze een dunne baard? Dan kan het zomaar dat het resultaat zal tegenvallen.

Hoe gebruik je minoxidil voor je baard?

Er zijn verschillende concentraties minoxidil beschikbaar, maar meestal wordt de voorkeur gegeven aan de 5% variant; die schijnt effectiever te zijn om een baard sneller te laten groeien.

Onze keuze

Xiromed Minoxidil 5% (60 ml)
Voordelen:
 • Officieel goedgekeurd in Nederland
 • Makkelijk aan te brengen
Nadelen:
 • Slechts één item per keer te bestellen
Bekijk beste prijs
Xiromed minoxidil kopen

Minoxidil breng je tweemaal daags aan op de baardstreek. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je het gebruikt:

 1. Reinig je gezicht

  Voordat je begint, moet je gezicht schoon en droog zijn. Gebruik een face wash en spoel daarna goed na met water. Dep je gezicht droog met een schone handdoek.

 2. Bepaal de hoeveelheid

  Lees de instructies op de verpakking om te weten hoeveel minoxidil je moet gebruiken. Meestal wordt er een bepaalde hoeveelheid (zoals 1 ml) aanbevolen.

 3. Breng de minoxodil aan

  Voor lotion: Gebruik de druppelaar (meestal meegeleverd) om de aanbevolen hoeveelheid op je vingertoppen of direct op je gezicht te doen. Smeer het gelijkmatig over de gebieden waar je de haargroei wilt bevorderen.
  Voor schuim: Spuit de aanbevolen hoeveelheid schuim op je vingers en breng het vervolgens aan op de gewenste gebieden van je gezicht.

 4. Masseer de minoxidil zachtjes in

  Masseer de minoxidil zachtjes in met cirkelvormige bewegingen zodat het goed door de huid wordt opgenomen.

 5. Was je handen

  Was je handen na gebruik grondig om te voorkomen dat je het per ongeluk op andere delen van je lichaam of in je ogen krijgt.

 6. Laat het intrekken en drogen

  Laat de minoxidil volledig drogen en wacht minstens vier uur voordat je je gezicht wast of andere producten aanbrengt.

Goed om te weten: breng minoxidil twee keer per dag aan, tenzij anders aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Maar gebruik het product niet vaker dan aanbevolen. Meer aanbrengen betekent niet dat je sneller of beter resultaat krijgt.

Minoxidil wordt ook vaak in combinatie met een baardroller gebruikt. Met een baardroller maak je kleine gaatjes in je baardstreek waardoor het nóg beter opgenomen kan worden.

Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet met minoxidil?

Hoewel het vaak gepresenteerd wordt als een wondermiddel die even snel een baard laat graaien, is geduld hier ook een schone zaak. De eerste resultaten kunnen al na een paar maanden zichtbaar zijn, maar voor de meeste mannen duurt het tussen de zes en twaalf maanden voordat ze echt verschil zien.

minoxidil baardgroei resultaat

Blijf consistent in het gebruik van minoxidil en houd er rekening mee dat als je te snel stopt, de nieuw verkregen haren kunnen uitvallen. Het moment waarop deze nieuwe haartjes uitvallen, verschilt voor iedereen. Je moet ermee experimenteren en wanneer je van plan bent te stoppen is het goed om geleidelijk af te bouwen.

Bijwerkingen van minoxidil op je baard

Nu komen we bij het heikele punt. Hoewel minoxidil wonderen kan doen voor je baard, zijn er ook risico’s aan verbonden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een droge of schilferige huid, roodheid en jeuk. Ernstigere bijwerkingen kunnen zijn: onregelmatige hartslag, duizeligheid, gewichtstoename door vochtretentie en borstpijn.

Minoxidil is tenslotte een medicijn, en het is essentieel om altijd de bijwerkingen en risico’s in overweging te nemen. Wanneer je zorgwekkende bijwerkingen ervaart, kun je het beste stoppen met het gebruik.

Waar het op neerkomt

Minoxidil werkt in zekere zin om je baard te laten groeien. Onderzoeken en persoonlijke ervaringen van mannen met ‘voor en na’-foto’s op verschillende fora bevestigen dat. Voor de een zal het beter werken dan voor de ander; dit hangt vooral af van de genen en mannelijke hormonen. Vraag jezelf alleen goed af of je een vollere baard het risico waard vindt om je gezondheid potentieel in gevaar te brengen.

Relevante artikelen

Baard

Baard laten staan: 13 redenen waarom je het moet doen

Lees artikel

Baard

Baard trimmen: gids voor alle baardlengtes

Lees artikel

Baard

Baard zachter maken? Zó doe je dat doeltreffend

Lees artikel