Home » Baard » Baardgroei stimuleren? Zo doe je dat effectief én veilig

Baardgroei stimuleren? Zo doe je dat effectief én veilig

Baardgroei stimuleren

Veel mannen zijn op zoek naar tips en trucs om hun baard sneller te laten groeien. De woorden baardgroei stimuleren is dan ook iets waar veel naar wordt gezocht.

Naast dat een baard mannelijkheid symboliseert, vergelijken vrouwen soms het effect van een baard voor mannen met dat van make-up: het kán je een stuk aantrekkelijker maken.

Natuurlijk spelen je genen de grootste rol in hoe snel je baard groeit. Maar er zijn ook manieren om dit proces een duwtje in de rug te geven. In dit artikel bespreken we de meest effectieve manieren om je baardgroei te versnellen.

Baardgroei begrijpen

De snelheid waarmee je baard groeit is grotendeels erfelijk bepaald. Het kost sommige mannen aanzienlijk meer inspanning en tijd om een volle baard te laten groeien, terwijl anderen die nét meerderjarig zijn binnen no-time een goede baard kunnen krijgen.

Je haargroei is een voortdurend proces waarbij je haren zichzelf constant vernieuwen. Zowel je hoofdhaar als je baardhaar doorlopen vier verschillende fasen van de groeicyclus. Mannen met een genetische aanleg doorlopen deze fasen simpelweg beter.

Verschillende fasen van baardgroei

Anagene fase (groeifase): Dit is veruit de langste fase voor haren. Op elk willekeurig moment bevindt tot wel 90% van je baardhaar zich in deze fase. Hier duwt de haarfollikel voortdurend nieuw haar naar buiten.

Katagene fase (overgangsfase): Het punt waarop je haar overgaat van groeien naar ‘het rustig aan doen’. De bloedtoevoer neemt af en de haarfollikel begint te krimpen, wat uiteindelijk resulteert in het stoppen van de haargroei en uiteindelijk overgaat naar de rustfase.

Telogene fase (rustfase): In deze fase krijgt het zwakke haar de gelegenheid om uit te rusten, terwijl er tegelijkertijd nieuw haar begint te groeien. Deze fase kan enkele maanden duren.

Exogene fase (uitvalfase): De haaruitvalfase vormt het laatste deel van de cyclus van haargroei, waarbij oud haar loslaat en uitvalt terwijl nieuw haar blijft groeien. Tijdens deze fase valt zwak haar uit en wordt het vervangen door vers haar. Na de exogene fase keert de haarfollikel terug naar de anagene fase en begint de cyclus opnieuw.

Verder is het goed om te weten dat niet alle haren dezelfde potentie hebben om de maximale lengte te bereiken. De groeisnelheid verschilt per gebied op je gezicht. Snorharen groeien bijvoorbeeld over het algemeen niet zo lang als die op de kin of wangen.

Baardgroei stimuleren: 7 bewezen manieren

Je algemene gezondheid heeft effect op hoe je eruitziet. Zo ook je baard. Als je een gezondere levensstijl hebt, zal je baard ook gezonder zijn. Je kunt je genen of leeftijd niet veranderen, maar je kunt wel je levensstijl verbeteren om je baardgroei te stimuleren.

1. Eet de juiste voeding

Je bent wat je eet. Een bekend gezegde dat we niet letterlijk moeten opvatten, maar wel moeten onthouden als je wilt dat je baard sneller groeit. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Naast dat het brandstof voor je lichaam is, bevordert het de groei van sterker en dikker haar.

Met gezond en gevarieerd eten bedoelen we dat je voldoende calorieën binnenkrijgt die bij jou als persoon past, en ook de nodige vitamines en mineralen inneemt.

Over het algemeen hebben mannen gemiddeld ongeveer 2500 calorieën per dag nodig. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit slechts een richtlijn is en sterk afhankelijk is van je levensstijl en fysieke activiteiten. Via websites zoals berekenen.nl kun je jouw ideale caloriebehoefte berekenen.

Om een idee te krijgen van het belang, hebben wij een handige tabel samengesteld waarin je kunt zien wat vitamines en mineralen voor je baard kunnen betekenen:

VoedingsstofVoordeel voor je baardBronnen
EiwitBevordert haargroei en helpt met het behoud van sterk en gezond haarMager vlees zoals vis en gevogelte, eieren, noten
Omega 3Houdt het haar gehydrateerd en glanzendZalm, walnoten, lijnzaad, chiazaad, soja
Vitamine ARegenereert cellen en stimuleert baardgroeiZoete aardappelen, boerenkool, spinazie, broccoli, melk, eieren
BiotineVerhoogt het keratineniveau in je lichaam waardoor je baardhaar sterk blijft en niet breektEieren, zaden, noten, vlees
IJzerLevert zuurstof aan de cellen rond je haar wat de groei stimuleertDonkere bladgroenten zoals spinazie, rood vlees, bonen, erwten
Vitamine DReactiveert haarfollikels die gestopt zijn met het produceren van haar en essentieel voor de productie van testosteronVette vis zoals sardines, zalm, tonijn en visleverolie
ZinkVersterkt de follikels en houdt je huid, hoofdhuid en nagels sterk en gezondVolkoren granen, melk, oesters, rood vlees en gevogelte
*Naast de informatie in deze tabel zijn er nog andere bronnen waaruit je de benodigde voedingsstoffen kunt halen.

2. Sport regelmatig

De manier waarop je baard groeit en hoe de haren eruit zien, hangt sterk af van het hormoon testosteron. Dit hormoon heeft vooral invloed op bepaalde delen van je lichaam. Het zorgt ervoor dat de kleine, dunne en vaak lichte haartjes die je al hebt, veranderen in dikkere en donkerdere haren.

Onderzoek laat zien dat regelmatig sporten – zo’n 3 tot 4 keer per week – je kan helpen om genoeg testosteron in je lichaam te hebben. Wanneer je beweegt, gaat je hart sneller kloppen en je bloed sneller stromen. Hierdoor krijgen je huid en de zakjes waar je haar uit groeit meer voedingsstoffen. Dit zorgt voor een gezondere groei van je baard.

Sporten is dus niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar het kan ook echt helpen bij het groeien van een betere baard.

3. Blijf gehydrateerd

Wist je dat je haar grotendeels uit water bestaat? Dit is superbelangrijk voor het groeien van je baard. Als je genoeg drinkt, blijft je lichaam gehydrateerd. Dat helpt je haarzakjes om beter te werken, wat weer zorgt voor een snellere groei van een stevige en mooie baard.

Maar hoeveel water moet je dan drinken? Voor een gemiddelde volwassene is het advies ongeveer 35 milliliter water per kilo lichaamsgewicht per dag. Dit is een algemeen advies, dus het kan per persoon verschillen. Belangrijk is dat je naar je lichaam luistert en drinkt wanneer je dorst hebt.

4. Vermijd stress

Als we gestrest zijn, maakt ons lichaam te veel van het stofje cortisol aan. Daardoor kan de productie van testosteron langzamer gaan. Iets wat je als man zijnde natuurlijk wilt vermijden. Testosteron speelt namelijk een belangrijke rol in allerlei mannelijke kenmerken, dus ook de groei van je baard.

Stress heeft ook invloed op de kleine bloedvaatjes die onze haarwortels van voeding en vitamines voorzien. Door stress kunnen deze vaatjes nauwer worden. Dit heeft ook een negatief effect op de baardgroei.

Probeer gezonde manieren te vinden om met stress om te gaan. Denk aan rustige activiteiten zoals mindfulness beoefenen, leuke hobby’s doen, een boek lezen, of lekker naar muziek luisteren.

5. Slaap genoeg

Er is geen direct verband tussen voldoende slaap en een betere of snellere baardgroei. Wel kunnen we stellen dat het gebrek aan slaap een oorzaak kán zijn waardoor je baard minder snel groeit.

Je lichaam produceert het grootste deel van je mannelijke hormonen ’s nachts, wanneer je brein slaapt. Als je niet genoeg slaapt, kan dit invloed hebben op de aanmaak van hormonen zoals testosteron en DHT, die juist hard nodig zijn voor baardgroei.

Het krijgen van 7-8 uur slaap per nacht stelt je lichaam in staat om de hormoonproductieproces te verbeteren die je nodig hebt om een baard beter te laten groeien.

6. Verzorg je huid

Een schone baard groeit beter. Als je baard vies is, kan dat de haren verstikken. Denk aan zweet, olie, bacteriën, en zelfs dode huidcellen. Dit alles verzamelt zich elke dag in je baard. Regelmatig een wasbeurt met een goede baardshampoo en conditioner doet je baard goed.

Na het wassen van je baard kun je een beetje baardolie of baardbalsem gebruiken om je baardharen extra te verzorgen. Deze producten zorgen ervoor dat je baard niet alleen beter uitziet, maar ook fijner aanvoelt.

Vergeet je gezicht niet. Een dagelijkse reiniging met een gezichtsreiniger is goed voor je huid én baard. En als je dan toch bezig bent, waarom niet afsluiten met een fijn verzorgend crèmepje? ;–)

7. Microneedling

Microneedling is een methode die kan helpen om je baardgroei te stimuleren. Het werkt door kleine gaatjes in je huid te maken met behulp van een baardroller, alsof je kleine wondjes hebt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam wordt gestimuleerd om te herstellen. Als reactie hierop worden er groeifactoren en cellen vrijgegeven die de haarzakjes stimuleren en het proces van baardgroei versnellen.

Aanvullende tips om je baardgroei te versnellen

Aanvullende tips om baardgroei te stimuleren

Ga er 100% voor

Geduld en doorzettingsvermogen zijn cruciaal als je een baard wilt laten groeien. In het begin kunnen de eerste paar weken lastig zijn vanwege de jeuk en het ongemak van de haartjes die je huid prikken. Het zal verleidelijk zijn om te krabben, te wrijven en alles af te scheren. Maar houd je doel voor ogen en blijf volhouden, want daarna wordt het alleen maar beter.

Laat het groeien

Veel mannen geven te snel op als ze proberen een baard te laten groeien. Een goede baard heeft tijd nodig. Zeker als je niet van nature gezegend bent met een snelle, dikke baardgroei. Leg je baardtrimmer en scheermesje weg. Het is belangrijk om de eerste 4 tot 6 weken er zo weinig mogelijk aan te doen. Door te wachten krijgt je baard de kans om gelijkmatig op te vullen en kun je beter begrijpen hoe je haar groeit en welk type haar je hebt. Dus weersta de verleiding en laat je baard gewoon zijn eigen weg gaan.

Gebruik baardverzorgingsproducten

Gebruik baardolie of baardbalsem om je baard gehydrateerd te houden. Hiermee kun je beter te vroeg dan te laat beginnen. Dit houdt niet alleen je baard gezond, maar helpt ook tegen roos en huidirritatie. Gebruik in het begin een baardborstel. Dit helpt voor een betere doorbloeding en verwijdert dode huidcellen. Als je baard langer wordt, kun je beter een baardkam gebruiken. Hiermee haal je klitten uit je baard en verdeel je de olie of balsem goed. In plaats van losse producten is het makkelijker om een baardverzorgingsset te kopen. Dan heb je alles wat je nodig hebt in één keer. Hier vind je de beste baardverzorging set.

Het laatste woord

Hoe snel je baard groeit, hangt voornamelijk af van je genen en hormonen. Maar je kunt je baardgroei beïnvloeden door je levensstijl aan te passen. Een gezonde levensstijl betekent een gezonde baard, omdat je baard een belangrijke indicator is voor je gezondheid.

Je kunt de groei van je baard stimuleren door gezonder te eten en te drinken, regelmatig te sporten, voldoende te slapen, stress te beheersen en je gezicht goed te verzorgen. Het mooie is dat al deze levensstijlkeuzes niet alleen goed zijn voor je baard, maar ook voor je lichaam en geest.

Dus in plaats van te zoeken naar magische groeiserums of pillen voor een volle baard, kun je je beter richten op deze genoemde effectieve én veilige manieren. Het belangrijkste is dat je niet opgeeft.

Relevante artikelen

Baard

Een krullende baard recht maken? Zo doe je het

Lees artikel

Baard

De ultieme gids voor de Viking baard

Lees artikel

Baard

De 10 beste baardtrimmers van 2024

Lees artikel