Home » Baard » De ultieme gids voor de Viking baard

De ultieme gids voor de Viking baard

Viking baard

Mannen zoeken steeds vaker naar een baardstijl die afwijkt van het gebruikelijke. De Viking baard is een bijzondere – het straalt mannelijkheid uit en heeft ook een indrukwekkende historie.

Zo’n baard krijg je alleen niet zomaar. Je moet geduldig en vastberaden zijn, én de nodige liefde aan je baard geven met verzorgingsproducten zoals een goede baardolie. Daarnaast helpt het natuurlijk als je goede baardgenen hebt.

We duiken er dieper in. Wij vertellen je alles over de Viking baard: wat het is, hoe je hem laat groeien, verzorgt en meer.

Wat is een Viking baard?

De Viking baard is een baardstijl welke geïnspireerd is op de baarden van de Vikingen. Zij waren stoere krijgers en zeevaarders uit het oude Scandinavië van ongeveer de late 8e eeuw tot de 11e eeuw. Deze baardstijl is herkenbaar aan de volle, dikke baard die het hele gezicht bedekt.

Wat deze baard zo bijzonder maakt, is dat het mannen een sterker gevoel van mannelijkheid geeft. Want naast de interessante historie (wetende dat het gedragen werd door dappere krijgers), geeft een goed bedekte baard een gevoel van volwassenheid en zelfvertrouwen.

Tegenwoordig worden veel soortgelijke baarden in de categorie Viking baard geplaatst. Maar het belangrijkste verschil tussen een Viking baard en een gewone baard is de getrimde en gevormde zijkanten om het uiterlijk van een sterke kaaklijn te geven.

Waarom hadden Vikingen een baard?

Voor Vikingen hadden baarden meer betekenis dan gewoon gezichtshaar. Hun baarden waren belangrijk in hun cultuur en manier van leven. Ze droegen baarden om allerlei redenen, allemaal verbonden met hoe ze leefden en wat ze belangrijk vonden.

Baarden waren niet alleen een praktische bescherming tegen het koude klimaat, maar ze hadden ook een belangrijke culturele en sociale betekenis. In de Vikingtijd zei een baard iets over wie je was. Het kon laten zien hoe belangrijk je was binnen de gemeenschap, of wat voor soort persoon je was.

In tegenstelling tot wat vaak in films wordt getoond, waren Vikingen juist bezig met hun persoonlijke hygiëne en verzorging. Ze gebruikten kammen en andere hulpmiddelen om hun baarden netjes te houden.

Een Viking baard laten groeien

Een Viking baard laten groeien doe je niet even snel. Een echte Viking baard groeit niet in een paar weken. Je moet het tijd geven, soms wel tot een jaar of zélfs langer. Het hangt allemaal af van hoe snel je baard groeit, wat genetisch bepaald is. Geduld en enige doorzettingsvermogen zijn superbelangrijk.

Wanneer je voor de korte Viking baardstijl of de Viking snor gaat, kun je binnen drie tot vier maanden een respectabele baard verwachten. Als je geduldig en toegewijd bent, kun je de langere Viking baardstijlen bereiken in ongeveer 8 tot 12 maanden. Let wel, hier spreken we van het gemiddelde.

Viking baard laten groeien
Groeiproces van 10 maanden

Net zoals bij alle lange baardstijlen, is tijdens de groeiperiode een belangrijk onderdeel dat alles gelijkmatig uitgroeit. Sommige delen van je baard groeien sneller dan andere, dus die delen die te lang worden moet je trimmen. Daarbij is het belangrijk dat je niet te veel van je baard aftrimt. Probeer echt enkel de minimale lengte eraf te halen, zodat je alleen de gespleten punten verwijdert en een nette vorm behoudt om er toch verzorgd uit te zien.

Zó verzorg je een Viking baard

Als je een lange baard wilt laten staan, moet je serieus zijn met de verzorging ervan. Hieronder leggen wij de basis uit.

Viking baard trimmen

Wanneer je een lange baard laat groeien, zal het baardhaar alle kanten op gaan staan. Anders heb je snel de ‘zwerverlook’ te pakken. Dit wil je niet. Trim daarom ongeveer elke paar weken de wilde haren. Het klinkt misschien wat averechts, maar op lange termijn zal dit zich uitbetalen in een mooie Viking baard.

Begin met het kammen van je baard. Gebruik daarna een goede baardtrimmer zonder opzetstuk om de uitstekende haartjes weg te werken. Trim niet te veel. Focus vooral op de gebieden rond je nek, neus en lippen die er niet zo netjes uitzien.

Naarmate je baard groeit, verschuift de focus van simpelweg trimmen naar het vormgeven van je Viking baard. Zoals we eerder hebben aangehaald, zijn er meerdere verschillende Viking baarden. Het zal een kwestie van oefenen zijn om de beste vorm te bereiken. Daarbij is het in ieder geval belangrijk om de bakkebaarden goed te laten overlopen in je kapsel en de lijn van je lippen strak te houden. En vergeet je nekharen niet, die worden vaak over het hoofd gezien.

Hem gezond houden

Er zijn een aantal dingen die je móét doen voor je zo’n imponerende baard. Vooral als deze lang is. Dan heeft ‘ie gewoon wat extra aandacht nodig. Allereerst is het belangrijk om je baard twee á drie keer te wassen met een goede baardshampoo en baardconditioner. Gebruik absoluut geen producten die niet bestemd zijn voor baarden, want die kunnen schadelijk zijn voor je baardhaar vanwege te agressieve ingrediënten.

Een baard kan niet mooi zijn zonder het gebruik van baardolie of baardbalsem. Deze producten voeden je baard, maken ‘m zacht en glanzend. Baardolie heeft een vloeibare consistentie en baardbalsem is wat harder en zorgt ook voor een lichte hold. Dit product moet je dagelijks gebruiken. Je kunt ze ook beiden gebruiken omdat ze elkaar goed aanvullen.

Variaties van de Viking baard

Korte Viking baard

De korte Viking baard is de meest gedragen variant. Deze baard is relatief makkelijk te onderhouden en past goed in zowel casual als professionele settings. Door zijn kortere lengte is hij praktischer en wordt hij vaak gezien als meer acceptabel op de werkvloer. Wanneer je iets meer flair wilt, kun je ervoor kiezen om een handlebar snor te stylen.

Korte viking baard

Lange Viking baard

Een gedurfde keuze voor wie graag een sterk stijlstatement maakt. Deze ruige baardstijl straalt mannelijkheid uit, maar je hebt ook geduld en aandacht nodig voor de verzorging. Als je er goed voor zorgt en ‘m in model brengt met de nodige baardverzorgingsproducten, wordt het echt een prachtige, opvallende baard waar je trots op kunt zijn.

Lange Viking baardstijl

Gevlochten Viking baard

Je Viking baard eens op een andere manier dragen? Probeer dan een vlecht. Of een paar. Dik of dun, een basis- of visgraatvlecht – je kunt zo creatief zijn als je wil. Het toffe is dat je op elk moment van de dag kunt besluiten om je baard zo te vlechten. En als je wilt, maak je het weer los. Zo’n gevlochten baard trekt wel echt de aandacht als je onder de mensen bent. Dit moet dus bij je passen als persoon.

Vikingbaard met vlechten

Viking baard met kralen

Nog een stapje verder? Voor een extra vleugje stijl kun je de Viking baard versieren met baardkralen. Naast de esthetiek, heeft het ook een praktische meerwaarde – ze helpen de baard op zijn plek te houden en voorkomen dat de weelderige baard in de knoop raakt.

Vikingbaard met kralen

Je baard vlechten als een Viking

Hoe je jouw baard moet vlechten als een Viking? Het is makkelijker dan je denkt. Je hebt alleen wel genoeg lengte nodig om het te kunnen doen.

 1. Verdeel je baard in 3 delen

  Kam eerst je baard. Kies daarna het stuk van je baard dat je wilt vlechten en verdeel dit in drie stukken: links, midden en rechts.

 2. Linker pluk kruizen

  Neem de linker pluk en leg deze over de middelste pluk. Nu wordt de linker pluk het midden.

 3. Rechter pluk kruizen

  Doe nu hetzelfde met de rechter pluk: leg deze over de nieuwe middelste pluk.

 4. Herhaal

  Blijf stap 3 en 4 herhalen tot je niet verder kunt.

 5. Vastzetten

  Om de vlecht te bevestigen, maak je hem vast met een baardkraal of een elastiek.

En voilà! Zo eenvoudig is het om een een vlecht in je Viking baard te maken.

Relevante artikelen

Baard Lichaam

Voor of na het scheren scrubben?

Lees artikel

Baard

Een trimmer schoonmaken én onderhouden; zo doe je het

Lees artikel

Baard

De 15 beste baard modellen voor 2024

Lees artikel