Home » Kapsel » Het Peaky Blinders kapsel: zo style je ‘m goed

Het Peaky Blinders kapsel: zo style je ‘m goed

Met platte petten en zware wollen jassen als opvallende kenmerken, heeft deze Netflix-serie niet alleen geweldig acteerwerk en boeiende verhaallijnen, maar ook genoeg ideeën voor mannen om stijlinspiratie op te doen.

Natuurlijk zijn die pakken met de iconische flat caps indrukwekkend, maar er is nog iets anders dat wereldwijd de aandacht heeft getrokken: het haar.

Wij hebben speciaal voor jou een lijst en een how-to samengesteld met de meest iconische kapsels van de heren, zodat jij ook dat perfecte Peaky Blinders kapsel kunt krijgen.

Ontstaan van het Peaky Blinders kapsel

De haar- en make-upontwerper van Peaky Blinders, Laura Schiavo, heeft de look bedacht. In het begin was niet iedereen meteen laaiend enthousiast. Het heeft wel zo’n weekje geduurd voordat de cast aan boord sprong en het idee om het haar op die manier te knippen omarmde en het goed vond.

Iddo Goldberg, die de rol van Freddie Thorne speelt in de serie, beweert dat hij als allereerste op de kappersstoel ging zitten. Dat zou de andere ‘Peakies’ aangemoedigd hebben om hetzelfde te doen.

Schiavo haalde inspiratie uit allerlei historische dingen, zoals de stijl van gangsters en de mode van die tijd. In het boek ‘Crooks Like Us’ van Peter Doyle staan portretten van boeven uit de jaren 1920, inclusief die beruchte gasten van de Peaky Blinders bende. Die portretten en de beschrijvingen van hun haarstijlen hebben bijgedragen aan het beeld dat we tegenwoordig hebben van het Peaky Blinders kapsel.

Naast de stijl van gangsters en mode in die tijd, waren militaire kapsels ook een inspiratiebron voor Schiavo. Vooral die uit de Eerste Wereldoorlog hebben invloed gehad op hoe dit kapsel is ontstaan. Kort of opgeschoren haar aan de zijkanten en achterkant was toen de norm bij militairen. Gewoon omdat het praktisch en hygiënisch was. Door die militaire stijl te combineren met langer haar bovenop, ontstond die vette tegenstelling waar het Peaky Blinders kapsel zo bekend om staat.

Het is een mix van historische elementen, criminelenportretten en militaire stijlen. Door al die verschillende invloeden bij elkaar te gooien, is dat herkenbare kapsel gecreëerd dat we nu allemaal kennen als het Peaky Blinders kapsel.

1. Tommy Shelby’s kapsel

tommy peaky blinders kapsel

Het kapsel van Tom Shelby is eigenlijk vrij eenvoudig te creëren, maar net als de meeste kapsels heb je het juiste haartype en de juiste gezichtsvorm nodig.

Dit kapsel komt het beste tot zijn recht bij mannen met een ovale gezichtsvorm of een sterke kaaklijn. Als jouw gezichtsvorm niet ovaal is, kun je experimenteren met verschillende lengtes om het beter bij je te laten passen.

Wanneer je te maken hebt met inhammen aan de zijkanten van je voorhoofd, dan is het de moeite waard om dit kapsel te overwegen. Het haar wordt bij dit kapsel naar voren gedragen, waardoor het de dunner wordende gebieden kan bedekken en minder zichtbaar maakt.

Om het oorspronkelijke kapsel te krijgen, vraag je de kapper om de zijkanten en achterkant op te scheren met behulp van een opzetstukje #1 of #2. De bovenkant moet lang genoeg zijn zodat je het naar voren kunt stylen, een beetje naar de zijkant toe, zoals een soort pony.

Zo style je ‘m:

 1. Pak een beetje wax met een lichte hold met je vinger, ongeveer zo groot als een hazelnoot. Om het zachter en beter verdeelbaar te maken, moet je de wax ‘opwarmen’ door het even tussen je handpalmen en vingers te wrijven.
 2. Terwijl je de wax aanbrengt, veeg je je pony naar de kant die je wilt om het schuine pony-effect te creëren. Gebruik cirkelvormige bewegingen om de pommade gelijkmatig aan te brengen voor een nonchalante uitstraling.
 3. Optioneel: als je wilt dat je haar de hele dag beter blijft zitten, kan je het eventueel nog fixeren met haarspray.

2. Arthur Shelby’s kapsel

arthur shelby kapsel

Arthur heeft net als Tommy ook een opgeschoren undercut. Bij een undercut kapsel worden de zijkanten en achterkant nóg korter geschoren. Bijna kaal. Hierdoor ontstaat een opvallend contrast, waardoor dit kapsel zo gewaagd en in het oog springend is.

Met een beetje pommade en een brede kam wordt het haar bovenop strak naar achteren gestyled. Dit werkt het beste als je steil haar hebt en voldoende lengte bovenop.

De combinatie van de lange bovenkant en de korte zijkanten geeft je een stoere uitstraling, maar het is wel belangrijk dat het bij jouw persoonlijkheid past.

Zo style je ‘m:

 1. Gebruik een sterke haarpommade met een natuurlijke glans. Neem een beetje van het product op je handen en breng het gelijkmatig aan in je handdoekdroge haar.
 2. Kam het haar nu naar achteren met een grove kam. Wanneer je merkt dat je haar te plat is en je wilt meer volume, kun je een föhn en een ronde borstel gebruiken. Zet de föhn op een middelhoge warmtestand en richt hem op de voorkant van je haar. Borstel de voorkant van je haar terwijl je het omhoog trekt, weg van je hoofd.
 3. Nadat je je haar hebt geföhnd, kun je indien nodig nog wat haarpommade aanbrengen.

Onthoud dat je altijd meer product kunt toevoegen als je in het begin niet genoeg hebt aangebracht. Het is veel moeilijker om overtollige pommade uit je haar te verwijderen.

3. John Shelby’s kapsel

johny shelby peaky blinders haar

John’s kapsel is een soort mix van Arthur’s en Tommy’s kapsel, maar dan korter en vereist minder tijd voor styling. Het is een strakke, platte zijscheiding in combinatie met een undercut.

Voor dit kapsel vraag je jouw kapper om de zijkanten te scheren met een opzetstukje #0 en het haar bovenop kort te knippen. Het is belangrijk dat de lengte van het haar bovenop voldoende is, maar niet te lang wordt. Als het te lang is, kan het namelijk lastiger zijn om het haar strak op dezelfde manier naar de zijkant te stylen.

De truc bij dit kapsel is dat het haar nét lang genoeg is om het strak naar de zijkant te kunnen stylen. Dit zorgt voor hetzelfde mooie en gestructureerde kapsel als dat van John.

Zo style je ‘m:

 1. Gebruik een lichte matte wax en breng een beetje van het product gelijkmatig aan in droog haar.
 2. Style het haar naar de zijkanten door alleen je vingers te gebruiken.

4. Michael Gray’s kapsel

michael gray mannenkapsel

Michael heeft een klassieke zijscheiding met een twist waarbij de zijkanten zijn opgeschoren met een overloop. Het is een elegant en tijdloos kapsel, en zal vrijwel elke man goed staan.

De absolute eyecatcher van dit kapsel is de bovenkant. Het bovenste gedeelte van het haar wordt op een nonchalante manier gestyled, waarbij een goede stylingcrème of -pasta wordt gebruikt om het in verschillende richtingen te brengen. Dankzij deze speelse textuur krijgt het haar een levendige en vollere uitstraling. Dit kapsel kan daarom zeker een goede keuze zijn voor mannen met dun haar.

Zo style je ‘m:

 1. Droog je natte haar met een föhn in de richting waar je wilt dat het blijft zitten, en kam het daarna door om de zijscheiding te maken.
 2. Verdeel een sterke stylingcrème of -pasta met een hoge glans in het haar en kam je haar om de zijscheiding een strakkere look te geven. Gebruik je vingers om wat plukjes haar aan de bovenkant te nemen en beweeg ze in verschillende richtingen voor dat speelse effect.
 3. Wanneer je extra stevigheid nodig hebt, kun je optioneel wat haarspray gebruiken voor een betere fixatie.

5. Alfie Solomons haar

Alfie Solomons baard

Bij de Peaky Blinders-look van Tom Hardy, die Alfie speelt, gaat het minder om het haar op het hoofd en meer om de baard. Om eruit te zien als Alfie, is het in de eerste plaats belangrijk om een goede baardgroei te hebben.

En als je eenmaal een mooie baard kunt kweken, is het net zo belangrijk om er goed voor te zorgen. Denk aan een weelderige baard met goed onderhouden contouren en een beetje ruigheid. Zo’n baard heeft de kracht om een mannelijk uitstraling te creëren.

Door regelmatig te trimmen en hoogwaardige baardproducten te gebruiken, zoals baardolie of balsem, kun je een mooie en gezond uitziende baard krijgen. Daarnaast kan het toevoegen van een vleugje stylingproduct aan je baard je helpen om die stoere, maar toch verzorgde look te creëren.

Zo style je ‘m:

 1. Op het moment dat je een volle baard hebt, is het ook belangrijk om te weten hoe je die moet verzorgen. Vermijd het dagelijks wassen van je baard, omdat dit het haar uitdroogt en gevoelig maakt voor breuk. Begin met een dagelijks druppeltje baardolie of -balsem om je haren te voeden en in vorm te houden.
 2. Wil je dat je baard er iets beter verzorgd uitziet? Gebruik dan een baardkam om hem schoon en netjes te houden. Als je baard nog kort is, kun je het beste een borstel gebruiken, omdat deze ook helpt bij het schoonmaken. Maar naarmate je baard langer groeit, is het slim om over te stappen op een baardkam. Deze kam is echt ideaal om je baard te ontwarren en te stylen.
 3. Optioneel: als je je baard beter wilt vormgeven en de textuur onder controle wilt houden, kan je een beetje stylingproduct gebruiken, zoals baardwax.

Peaky Blinders kapsel FAQ

Waarom hebben Peaky Blinders dat kapsel?

Volgens historici was het in het begin van de 20e eeuw gebruikelijk voor criminelen om hun haar kort te scheren. Deze kortgeschoren kapsels dienden als een soort camouflage, zodat ze moeilijker te herkennen waren wanneer ze hoeden droegen. Maar bovenal was het een praktische overweging, omdat ze geloofden dat langer haar een nadeel zou zijn tijdens straatgevechten.

Hoe krijg je het Peaky Blinders kapsel?

Voor die iconische Shelby-look is het van belang om de achterkant en zijkanten kort te scheren, terwijl je de bovenkant laat groeien zodat je het naar voren of naar achteren kunt stylen. Zorg ervoor dat je kapper begrijpt dat je een undercut kapsel wilt, zonder een overloop, om die kenmerkende en opvallende contrastverschil te bereiken die zo typerend is voor het Peaky Blinders kapsel.

Relevante artikelen

Kapsel

De ultieme gids voor het undercut kapsel

Lees artikel

Kapsel

Het verschil tussen wax, gel, pomade, clay, paste en meer

Lees artikel

Kapsel

Middenscheiding bij een man: advies en inspiratie

Lees artikel