Home » Kapsel » Permanent krullen voor mannen: dit is wat je moet weten

Permanent krullen voor mannen: dit is wat je moet weten

permanent krullen man

Sinds kort doet een trend uit de jaren 80 de ronde op sociale media: de permanent. De permanent was toen vooral te zien bij vrouwen, maar is tegenwoordig ook helemaal hip voor mannen van alle leeftijden.

Met een permanentje heb je elke dag een mooi gekruld kapsel. Maar wat is het nou eigenlijk precies, en hoe gaat in zijn werking?

In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Wat is een permanent?

Een permanent is een vorm van permanente haarstyling waarbij het haar met chemicaliën een andere textuur krijgt – je kunt ermee van steil naar krullend haar gaan, of andersom.

Hoewel we het een permanent noemen, is het niet volledig permanent. De krul duurt meestal maar zes maanden, afhankelijk van hoe goed je het onderhoudt.

De chemicaliën moeten zorgvuldig worden aangebracht, omdat ze je haar en hoofdhuid kunnen beschadigen als het niet goed wordt gedaan. Daarom is het belangrijk dat je voor een permanent naar een ervaren kapper gaat.

Hoe permanent krullen bij mannen werkt

Je haartextuur behoudt zijn vorm door keratine. Keratine is een lichaamseigen proteïne en bestaat uit keratineketens, die met elkaar verbonden zijn en ervoor zorgen dat jouw haar steil of golvend blijft.

Bij een permanent worden bepaalde chemicaliën gebruikt om deze verbindingen af te breken, waardoor ze zich omvormen tot krullen.

Benieuwd wat je precies kunt verwachten van zo’n behandeling? Wij leggen het je hieronder stap voor stap uit.

1. Voorbereiding

Allereerst is het belangrijk dat je haar lang genoeg is om op een permanentwikkel gerold te worden. Over het algemeen is twee centimeter de minimale lengte van het haar voor een permanent.

2. Je haar wassen

Het eerste wat de kapper voor een permanent behandeling doet, is je haar wassen. Daarmee worden de natuurlijke oliën en al het vuil verwijdert zodat het haar makkelijker te controleren is.

3. Permanentwikkels

Als het haar schoon is, wordt het haar gekamd en verdeelt in secties. Wanneer het haar handdoekdroog is, wordt het haar bedekt met puntpapier en op permanentwikkels gerold. Permanentwikkels hebben meerdere formaten en zijn gebaseerd op verschillende haarlengtes. Hoe smaller de wikkel is, hoe strakker de krul wordt.

4. Permanent vloeistof

Zodra het haar om de staven is gewikkeld wordt er een permanent vloeistof aangebracht. Deze chemische vloeistof breekt de haartextuur af en zorgt in combinatie met de permanentwikkels voor krullend haar.

5. Spoeling

Nadat de permanent vloeistof is ingewerkt wordt het haar gespoeld, met de permanentwikkels in je haar. Daarna zal de kapper het haar gaan drogen met een handdoek. Vervolgens zal er een neutraliserend middel gebruikt worden zodat het haar de krul vasthoudt. Wanneer het middel in het haar is gewerkt, dan worden de permanentwikkels uit het haar gehaald en zal het haar weer gespoeld worden.

6. Nazorg

Het is belangrijk om het haar gedurende 48 uur niet te wassen. Het haar heeft na de permanent niet meteen zijn krul-potentie behaald.

Is een permanent slecht voor je haar?

De meningen hierover zijn nog altijd verdeeld. Sommigen zeggen van wel, terwijl anderen beweren dat als je het zelden doet, het wel oké is.

De chemicaliën die in permanentoplossingen worden gebruikt kunnen schadelijk zijn. Als deze chemicaliën niet zorgvuldig worden toegepast, kunnen ze het haar en de hoofdhuid beschadigen.

Over het algemeen geldt: hoe meer chemicaliën je in jouw haar stopt, hoe meer schade er wordt aangericht. Als je keer na keer een chemische behandeling neemt, dan is de kans groter dat het haar op den duur afbreekt.

Als jouw haar gezond is en niet overmatig chemisch behandeld is, dan kun je een permanent prima hebben. Het is echter belangrijk om na de behandeling goed voor je haar te zorgen door het haar alleen te kammen als het nat is, niet te vaak te wassen en de juiste haarproducten te gebruiken.

Neem de tijd om een goede kapper te vinden die ervaring heeft met het permanenten van haar, en probeer het absoluut niet zelf te doen. Een kapper die weet wat hij doet kan je vertellen of jouw haar de behandeling kan weerstaan.

Soorten permanent krullen voor mannen

Er zijn meerdere soorten permanent behandelingen voor mannen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je gewenste look. De een zorgt voor strakke, bouncy krullen en de ander voor een wat natuurlijkere uitstraling.

Om je te helpen met de juiste beslissing gaan we hier in op de meest populaire soorten permanent behandelingen.

Lees ook: De 6 beste kapsels voor mannen met krullen

De klassieke permanent

De klassieke permanent behandeling wordt het meest gekozen door de mannen en duurt ongeveer 3 uur. De intensiteit van de krul wordt bepaald door de dikte van de permanentwikkels. Hoe dikker de wikkel, des te losser de krul wordt.

Spiraal permanent

Met deze soort permanent krijg je hele strakke en veerkrachtige krullen. Dit kan een goede keuze zijn om volume aan je haar te krijgen.

Body wave

Als je meer voor een ‘natural beach-look’ wilt gaan en wat langer haar hebt, dan kan dit een goede optie zijn. Bij deze variant krijg je wat lossere krullen doordat er dikkere haarrollers worden gebruikt.

Gedeeltelijke permanent

De naam verraad het al: hier gaat het om het permanenten van een specifiek deel van het haar in plaats van het hele hoofd. Dit is meestal ideaal voor mannen wiens haar ongelijk is.

Digitale permanent

Bij een digitale permanent wordt het haar door middel van hitte en chemicaliën gekruld. Het is over het algemeen alleen geschikt voor mannen met bandhaar. Deze haarsoort komt veel voor bij mensen van Aziatische afkomst.

Hoe lang blijft permanent krullen zitten bij mannen?

Een permanent blijft ongeveer tussen 3 en 8 maanden zitten. Het hangt van meerdere factoren af hoe lang dit zal zijn. De levensduur van een permanent voor mannen wordt voor het grootste deel bepaald door de haarlengte. Bij kort haar blijft het 3 tot 4 maanden zitten, en bij lang haar 6 tot 8 maanden.

Als je haar snel groeit moet je misschien vaker naar de kapper om de gekrulde haarpunten te laten knippen. Het ligt er dus ook aan hoe snel het haar groeit. Gemiddeld groeit het hoofdhaar van mannen 1 centimeter per maand.

Ook andere factoren hebben invloed op hoe lang een permanent blijft zitten. Door bijvoorbeeld je haar te föhnen kunnen de krullen door de hitte hun vorm sneller verliezen. En als je jouw haar niet te vaak wast en permanent-vriendelijke haarproducten gebruikt, dan kan het langer mee.

Kortom: de levensduur van een permanent hangt merendeels af van de lengte van het haar, gevolgd door hoe snel het groeit en hoe goed je het verzorgt.

Hoe duur is permanent bij mannen?

De prijs voor een permanent ligt bij de mannen een stuk lager dan bij vrouwen, omdat mannenhaar gewoonweg korter is. Bij korter haar worden er minder permanentwikkels en minder vloeistof gebruikt, en het duurt minder lang.

De gemiddelde prijs voor een permanent behandeling voor mannen ligt ongeveer tussen de 40 en de 100 euro. De prijs hangt af van factoren zoals de locatie en de naamsbekendheid van de salon.

Voordat je een in de kappersstoel gaat zitten, raden we je aan om vooraf te vragen wat je kwijt bent aan zo’n behandeling.

Relevante artikelen

Kapsel

Dit is wat je over grijs haar moet weten

Lees artikel

Kapsel

Het Peaky Blinders kapsel: zo style je ‘m goed

Lees artikel

Kapsel

Gemillimeterd haar: dé gids voor mannen

Lees artikel