Home » Kapsel » Dit is wat je over grijs haar moet weten

Dit is wat je over grijs haar moet weten

grijs haar man

De meeste mannen krijgen meestal zo rond hun dertigste grijze haren. Het kan best schrikken zijn wanneer je voor het eerst merkt dat je grijs begint te worden. Vaak denken we meteen aan ouder worden en zien we alleen maar de negatieve kant ervan.

Grijs worden is natuurlijk niet het einde van de wereld. Sterker nog, tegenwoordig kun je er zelfs trots op zijn. Tenminste, als je je haar op de juiste manier verzorgt én draagt. Misschien ben je echter helemaal geen fan van grijs worden. Ook dan zijn er oplossingen voor jou.

Om grijze haren beter te begrijpen, hebben wij een artikel geschreven met alles wat mannen moeten weten over grijs haar.

Wat veroorzaakt grijs haar?

Het is volkomen normaal dat je haar grijs wordt naarmate je ouder wordt. De haarzakjes in je hoofd bevatten pigmentcellen die melanine produceren, wat je haar kleur geeft.

Wanneer je ouder wordt, nemen deze pigmentcellen af en wordt de productie van melanine vertraagd. Hierdoor verliezen je haarlokken uiteindelijk hun kleur en worden ze doorzichtig, waardoor ze er grijs of wit uitzien in vergelijking met je natuurlijke haarkleur.

Zo ontstaat grijs haar

Meestal begint het op te vallen bij mannen in de dertig. Gemiddeld gezien is dat eerder dan vrouwen. Maar iedereen kan op verschillende momenten in hun leven grijs worden.

Volgens een studie begint ongeveer 6 tot 23% van de mannen grijze haren te krijgen vóór de leeftijd van 25 jaar.

Jouw genen bepalen grotendeels wanneer en hoeveel grijze haren je krijgt. Het kan ook verschillen tussen verschillende etnische groepen. Over het algemeen krijgen blanke mannen vaak sneller grijze haren dan Aziatische of Afro-Amerikaanse mannen.

Daarnaast kunnen bepaalde medische aandoeningen mogelijk ook invloed hebben op hoe snel je grijs wordt.

Kan grijs haar weer verdwijnen?

Vroeger dachten we dat zodra je grijs haar kreeg, er geen weg meer terug was. Maar in 2020 ontdekten onderzoekers van een universiteit in New York dat kleurloos haar zijn kleur kan terugkrijgen als je minder stress ervaart.

De onderzoekers bestudeerden het haar van mensen met verschillende achtergronden om te begrijpen hoe haar veroudert. Ze ontdekten dat sommige haren hun kleur aan de uiteinden verloren, terwijl andere haren juist kleurloos werden bij de haarwortel.

Uit meer onderzoek naar de eiwitten in het haar is gebleken dat grijze haren veel eiwitten bevatten die verband houden met stress en veroudering in ons lichaam. Het blijkt dat de kleurloze plekken in het haar van de proefpersonen overeenkwamen met periodes van intense stress. Interessant genoeg herstelde het haar zijn natuurlijke kleur wanneer deze proefpersonen minder stress ervoeren.

Het is alleen nog niet duidelijk of ontspanning de kleur van ál het haar kan herstellen, omdat dit onderzoek zich alleen op individuele haren richtte.

Een ander recente studie heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen “vastzittende” stamcellen en het verschijnen van grijs haar. Als we de beweeglijkheid van deze cellen kunnen herstellen, kunnen ze weer pigment produceren en kan grijs haar mogelijk volledig verdwijnen.

Maar hoe we precies de beweeglijkheid van deze cellen kunnen stimuleren, is echter nog onduidelijk. Meer onderzoek is nodig om dat te begrijpen.

Hoe voorkom je vroeg grijs worden?

1. Gezonde voeding

Als je bewust eet en voedingsmiddelen kiest die ontstekingen verminderen, kunnen de cellen beschermd worden die verantwoordelijk zijn voor de pigmentatie van je haar.

Enkele van de beste keuzes zijn:

  • Blauwe bessen
  • Donkere bladgroenten
  • Rode druiven
  • Verse kruiden en specerijen

Sommige voedingsmiddelen kunnen juist ontstekingen veroorzaken en bijdragen aan vroegtijdig grijs worden. Daarom is het ook belangrijk om je hiervan bewust te zijn.

Dit is wat je moet vermijden:

  • Suiker en glucosefructosestroop
  • Kunstmatige transvetten
  • Bewerkte koolhydraten, zoals wit brood en koekjes
  • Bewerkt vlees zoals bacon en ham

2. Stress beperken

We weten nu dat te veel stress ervoor kan zorgen dat je haar grijs wordt, en dat het geen fabeltje is. Naast dat minder stress gunstig is voor je haar en de tekenen van vroegtijdige vergrijzing vermindert, is het algemeen bekend dat het ook je algehele gezondheid en welzijn verbetert.

Om stress te verminderen, kun je gezonde manieren gebruiken om ermee om te gaan. Denk aan regelmatig bewegen, genoeg slaap krijgen, ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen gebruiken, en manieren vinden om je geest tot rust te brengen, zoals meditatie of hobby’s waar je van geniet.

3. Stop met roken

Roken (en ook meeroken!) maakt je bloedvaten smaller en vermindert de bloedstroom naar je haarwortels. Hierdoor kan de productie van pigment worden belemmerd en kan je haar zijn kleur verliezen. Als je stopt met roken, geef je je lichaam de kans om te herstellen. Na een tijdje zal de bloedcirculatie verbeteren, waardoor er weer meer zuurstof en voedingsstoffen naar je haarwortels worden gebracht.

4. Bescherm je haar

Wanneer je haar regelmatig wordt blootgesteld aan de zon, kan het ook zijn kleur verliezen. De ultraviolette (UV) straling van de zon kan de melanine in het haar afbreken. Hierdoor kan je haar lichter worden. Vooral mensen met al wat lichter haar kunnen merken dat hun haar er grijzer of verkleurd uitziet.

Om te voorkomen dat de zon je haar beschadigt, is het slim om beschermende maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door een petje te dragen of haarproducten te gebruiken die UV-bescherming bieden.

Tips om met grijs haar om te gaan

Wanneer je grijs haar hebt of begint te krijgen, zijn er in principe twee keuzes die je kunt maken: het omarmen of verbergen. Laten we hier dieper op ingaan.

Omarmen

Wanneer een man niet bang is voor grijs haar, straalt hij zelfvertrouwen, volwassenheid en originaliteit uit. Vrouwen houden van deze eigenschappen. Het is niet aantrekkelijk als een man onzeker is, want dat maakt vrouwen bezorgd over hun eigen onzekerheden.

Je haarkleur moet passen bij jouw stijl en mag nooit een masker zijn voor wie je echt bent. Authentiek zijn is belangrijk en zal anderen echt overtuigen.

In plaats van je alleen te richten op het verven van je haar om er jonger uit te zien, is het beter om je aandacht te richten op het verbeteren van je hele uitstraling. Dat betekent dat je regelmatig gaat sporten, stijlvolle kleding draagt en goed voor je baard en kapsel zorgt. Dat zal je zoveel beter doen.

Verbergen

Toch moeite met het accepteren van het grijze haar? Dan kan het verbergen ervan je zelfvertrouwen verbeteren.

Laten we iets nieuws proberen. Iets beters. Je kunt natuurlijk zoals vanouds naar een dure salon gaan om je haar te verven. Maar je kunt ook een speciale shampoo gebruiken: Just For Men CONTROL GX. Deze shampoo is de gemakkelijkste manier om van je grijze haren af te komen. Het resultaat zal er ook nog eens iets natuurlijker uitzien.

Na verloop van tijd zal deze shampoo geleidelijk je grijze haren verminderen en je oorspronkelijke haarkleur herstellen. Het vereist geen extra producten of speciaal onderhoud. Het beste van alles is dat je er geen moeite voor hoeft te doen. Gebruik CONTROL GX gewoon als je normale shampoo gedurende 2 tot 4 weken (en gebruik het daarna af en toe).

Kapselinspiratie voor mannen met grijs haar

Grijs haar verzorgen

1. Ga voor een korter kapsel

Korter haar maakt grijze haren minder zichtbaar en vermindert tekenen van veroudering. Naast dat het grijze haar bij een kort kapsel minder opvalt, heb je ook een verzorgde en jeugdige uitstraling.

PS. Als je nog steeds dik haar hebt, zelfs als het grijs is, en je wilt toch langer haar behouden, zijn er ook genoeg opties. We raden aan om je haar dan wel getextureerd te laten knippen door je kapper. Dat geeft meer volume en beweging, waardoor het er frisser uitziet.

2. Gebruik een product met glans

Dankzij het gebrek aan melanin raakt grijs haar zijn natuurlijke glans kwijt en kan het er ‘saai’ uitzien. Daarom is het verstandig om haarproducten te vermijden die helemaal geen glans bieden, zoals matte producten.

Je kunt natuurlijk wel matte producten gebruiken die een beetje glans bieden. Om de uitstraling zo natuurlijk mogelijk te houden, raden wij trouwens ook echt alleen een beetje glans aan.

Zelf hebben wij even onderzoek gedaan en zien wij dat de Reuzel al jarenlang goed bevalt bij mannen met grijs haar.

3. Was je haar niet zo vaak

Veel mannen wassen hun haar te vaak met shampoo. Twee keer per week is echt voldoende. Natuurlijke oliën zorgen voor een goede balans tussen vettigheid en droogheid van het haar.Telkens als je shampoo gebruikt, spoel je de natuurlijke oliën weg. Dit is vooral niet handig voor mannen met grijs haar, omdat grijs haar vaak droger is.

4. Denk aan haarolie

Grijs haar heeft de neiging om stug te worden. Om dat tegen te gaan, kun je een haarolie proberen. Wrijf gewoon een paar druppels in na het douchen. That’s it.

Relevante artikelen

Kapsel

Overloop kapsel voor mannen: de ultieme gids

Lees artikel

Kapsel

De 7 beste kapsels voor mannen met inhammen

Lees artikel

Baard Kapsel

Wat is het verschil tussen een trimmer en een tondeuse?

Lees artikel