Home » Kapsel » Je hoofd kaal scheren zonder wondjes of irritatie

Je hoofd kaal scheren zonder wondjes of irritatie

Hoofd kaal scheren

Je hoofd kaal scheren is een grote stap. De meeste mannen die kaal zijn, hebben er niet vrijwillig voor gekozen. Het komt meestal door hun genen, die maken dat ze weinig keuze hebben.

Maar de vraag blijft: wanneer laat je die laatste plukjes haar varen? En eenmaal besloten, hoe zorg je voor een strak en glad koppie? Moet je naar een scheermes grijpen of is een elektrisch scheerapparaat beter? Deze vragen spoken vast door je hoofd.

Geen zorgen, wij staan klaar om je te begeleiden. Dit artikel is je complete gids voor het kaalscheren van je hoofd. We leiden je niet alleen door het hele proces, maar je bespaart ook een bezoek aan de kapper én wat geld.

Hoofd kaal scheren of niet?

Misschien twijfel je: wel of niet je hoofd kaal scheren? Daar kunnen we niet een eenduidig antwoord op geven. Het is een heel persoonlijke keuze, afhankelijk van wat je overweging is. Als je iets nieuws wilt proberen en niet zeker weet of het je goed zal staan; waarom niet? Van te voren is het erg lastig te zeggen of het je zal bevallen. Onthoud: haar groeit terug.

Als je haar echter merkbaar dunner wordt of je hebt grote kalende plekken, is het vaak beter om dat te accepteren en voor een kaalgeschoren hoofd te kiezen. Niets ziet er slechter uit dan (erg) dunner wordend haar of een grote kale plek die je probeert te bedekken.

Voordelen van een kaalgeschoren hoofd

Het kaal scheren van je hoofd heeft enkele voordelen. Geen haar betekent geen gedoe met wax, kammen of naar de kapper gaan. Je bespaart tijd en geld omdat je minder producten en diensten nodig hebt.

Daarnaast kent een kaalgeschoren hoofd nog andere pluspunten:

 • Lekker koel: Zonder haar op je hoofd voel je je in de zomer of in warme plaatsen vaak koeler. Je hoofd kan makkelijker de warmte kwijt.
 • Stoere uitstraling: Sommige mensen vinden een kaal hoofd er stoer of strak uitzien. Het kan je uiterlijk veranderen op een manier die je misschien wel mooi vindt.
 • Geen last van haarverlies: Als je haar uitvalt of te dun wordt, kan helemaal kaal gaan vaak een betere keuze zijn. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over kalende plekken of dunner wordend haar.
 • Gezonde hoofdhuid: Door je hoofd regelmatig te scheren, houd je je hoofdhuid schoon en kan deze beter ademen. Ook verwijder je dode huidcellen wat goed is voor de huid.

Scheer eerst je hoofd met een tondeuse

Om een mooi en glad resultaat te krijgen, is deze stap erg belangrijk om te doen. Wanneer je je hoofd kaal wilt scheren en je hebt langer haar, begin dan met een tondeuse. Met ‘langer haar’ bedoelen we hier haar dat langer is dan 2 millimeter.

Hoofd scheren met een tondeuse

Begin met een langere lengtestand als je haar halflang of lang is en schakel dan geleidelijk over naar een kortere stand, zoals 1 of zonder opzetkam. Deze standen brengen je haar terug tot ongeveer 1 mm of 0,5 mm. Door je haar in stappen te korter te maken, voorkom je dat de tondeuse vastloopt en minimaliseer je het trekken en ongemak.

Je uiteindelijke doel met een tondeuse is om het haar zo kort mogelijk te krijgen. Zo voorkom je dat het scheermesje snel verstopt raakt waardoor het lastiger over je hoofd glijdt en je zo risico loopt op scheerwondjes.

Welk scheermes om je hoofd kaal te scheren?

Idealiter wil je een scheermesje hebben dat flexibel genoeg is om de contouren van het hoofd goed te kunnen volgen. Een scheermes met een draaibare kop is vaak een goede keuze omdat dit meer bewegingsvrijheid geeft. Ook wil je een scherp mesje hebben – eentje die met een haal meteen al het haar weghaalt, want vaker over hetzelfde gebied gaan zorgt alleen maar voor meer irritatie.

Veel mannen geven de voorkeur aan een scheermes met meerdere mesjes voor een gladder resultaat en minder kans op snijwonden, zoals de Gillette ProGlide Shield. Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste scheermesjes, ook specifiek voor een kaal hoofd. Uit onze test is het scheermes van ‘The Leaf Razor’ naar voren gekomen als hét ideale scheermesje om je hoofd mee kaal te scheren.

Onze keuze

The Leaf Razor
 • Zeer veilig in gebruik
 • Scheert erg dicht op de huid
 • Milieuvriendelijk
 • Is wat zwaarder
Bekijk beste prijs
The Leaf Razor scheermesje

Stap voor stap je hoofd kaal scheren

Als het goed is heb je nu je haar zo kort mogelijk getrimd met een tondeuse. Nog niet gedaan? Buzz it down – het zal dit proces een stuk makkelijker maken. In deze stappenplan gaan we ervan uit dat je haar niet langer is dan 2 millimeter.

 1. Was je hoofd met warm water

  Net zoals je eerst begint met het wassen van je gezicht voor je je gezichtshaar scheert, moet je hetzelfde doen met je hoofd, maar dan met een haarshampoo. Zo’n wasbeurt zorgt ervoor dat je huid en haar zacht worden en je poriën geopend worden om zo een soepele scheerbeurt te krijgen.

 2. Smeer je hoofd in met scheerolie

  Olie dient hier als een soort extra beschermlaag voor je scheermesje, naast scheerschuim of -gel. Het zorgt ervoor dat je scheermesje nóg makkelijker over je hoofd glijdt. Minder weerstand betekent een gladder hoofd.

 3. Gebruik scheerschuim of -gel

  Scheerschuim of -gel; het maakt niet uit wat je gebruikt. Ze werken beide evengoed. Smeer je hoofd goed in en verdeel het product gelijkmatig over je hoofd zodat je een gelijke laag hebt over het hele hoofd. Kijk hierbij goed in de spiegels om te checken of je niet een plekje bent vergeten.

 4. Scheer vanaf je kruin

  Begin bovenaan je hoofd, waar het haar samenkomt – de kruin. Vanaf dit centrale punt, werk je naar beneden en volg je de natuurlijke curve van je schedel terwijl je meegaat met de richting van de haargroei. Neem je tijd en wees voorzichtig. Zet niet te veel kracht; laat het scherpe scheermesje zijn werk doen. Spoel je scheermes regelmatig af om het vrij van haar te houden. Tussendoor kun je controleren en voelen waar je al geschoren hebt en waar nog stoppels zijn.

 5. Kalmeer je hoofdhuid

  Soms kan een scheermesje een tikkeltje ruw zijn, vooral als je te maken hebt met een gevoelige huid. Dit geldt voor zowel het gezicht als het hoofd; een beetje verzachting is altijd welkom. Spoel na het scheren met koud water om de poriën te sluiten. Gebruik vervolgens een alcoholvrije aftershave lotion of balsem om irritatie en een branderig gevoel te voorkomen.

Een elektrisch scheerapparaat gebruiken

Als je niet genoeg tijd of geduld hebt om voorzichtig met een scheermes je hoofd te scheren, is een scheerapparaat een goed alternatief. Scheerapparaten veroorzaken meestal minder huidirritatie en je hoeft er minder voorzichtig mee te zijn dan met een scheermesje. Bovendien bieden ze de flexibiliteit om zowel nat als droog te scheren.

Het is echter belangrijk om te weten dat de meeste scheerapparaten niet zo dicht op de huid scheren, wat betekent dat je mogelijk vaker moet scheren. Er zijn enkele geavanceerde scheerapparaten die net zo goed scheren als scheermesjes, maar deze zijn vaak behoorlijk prijzig.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn hoofd scheren?

De hoeveelheid keer dat je je hoofd moet scheren om het kaal te houden hangt af van de snelheid van je haargroei. Gemiddeld groeit hoofdhaar met ongeveer 1.25 cm per maand. Over het algemeen moeten mensen die altijd een kaal hoofd willen, hun hoofd elke 1 tot 3 dagen scheren. Als je haar sneller groeit of als je een erg glad resultaat wilt, kan het zijn dat je vaker moet scheren.

Relevante artikelen

Kapsel

De ultieme gids voor een warrig kapsel

Lees artikel

Kapsel

Zelf je haar millimeteren in 5 stappen

Lees artikel

Kapsel

Tondeuse kopen? Dit zijn de 11 beste tondeuses van 2024

Lees artikel