Home » Kapsel » De ultieme gids voor het pompadour kapsel

De ultieme gids voor het pompadour kapsel

pompadour kapsel

Ah, het felbegeerde pompadour kapsel. Het is een van de meest herkenbare herenkapsels die er bestaat en wordt gekenmerkt door korte zijkanten en wat volume bovenop.

Hoewel het oorspronkelijk een vrouwenkapsel is, heeft de klassieke pompadour gaandeweg veel stijlvolle varianten erbij gekregen en is het inmiddels wereldwijd geliefd bij mannen van alle leeftijden.

In dit artikel lees je wat een pompadour kapsel is, nemen we je mee terug in de tijd en laten wij je zien hoe je hét perfecte pompadour kapsel in model brengt.

Wat is een pompadour kapsel?

Als we het in één woord mogen omschrijven: Elvis. Natuurlijk wordt hij vooral herinnert als de rock-‘n-roll koning, maar hij stond ook bekend om zijn volumineuze pompadour.

Een pompadour kapsel heeft bovenop halflang en glad naar achter gevormd haar. Het haar is meestal langer en boller aan de voorkant van de haarlijn en neemt af in de lengte naarmate je verder naar de kruin gaat. Het is een iconische haarstijl die geschikt is voor zowel formele als informele gelegenheden.

Pompadour kapsel

De ‘klassieke’ pompadour coupe kennen we met langere, gladde zijkanten à la Elvis Presley en James Dean. Mettertijd zijn er, door onder andere nieuwe kniptechnieken, een hoop nieuwe varianten van de pompadour gespot. Denk aan bijvoorbeeld een overloop of een taper in combinatie met dit kapsel.

Geschiedenis van de pompadour

De pompadour is een 300 jaar oud kapsel en heeft zijn naam te danken aan Jeanne-Antoinette Poisson, de Madame de Pompadour: een maîtresse van koning Lodewijk XV van Frankrijk. In haar rol had ze enorm veel invloed op de vrouwen, die haar kapsel overnamen.

Madame de Pompadour
Zo werd de pompadour gedragen in de tijd van Jeanne-Antoinette Poisson (18e eew)

In de 19e eeuw werd de pompadour met behulp van illustraties van Charles Dana Gibson in Noord-Amerika geïntroduceerd. Charles stelde met zijn illustraties de mooie en onafhankelijke Euro-Amerikaanse vrouw voor: de ‘Gibson Girl’. Omdat vrouwen zich konden identificeren met de Gibson Girl, werd het pompadour kapsel massaal overgenomen.

Gibson Girl haar
Gibson Girl pompadour (19e eeuw)

Tot op heden is het niet bekend wanneer en waarom mannen het pompadour kapsel zijn gaan dragen. Wel weten we dat het kapsel verbonden is aan de rock-‘n-roll tijd en zijn populariteit bij mannen te danken heeft aan de doorbraak van Elvis Presley in 1956. Doordat Elvis enorm invloedrijk was (en eigenlijk nog steeds is) en mainstream was geworden, werd de pompadour tegelijkertijd ook onbewust meer gezien als een mannenkapsel. Samen met de filmiconen Marlo Brando en James Dean heeft Elvis ervoor gezorgd dat het een van de meest gekozen mannenkapsels is geworden.

Elvis kapsel
Elvis Presley met de pompadour (20e eeuw)

Waar je met dit kapsel rekening mee moet houden

Is jouw interesse gewekt? Dan zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden voordat je een pompadour kapsel neemt.

Haarlengte

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat je voor dit kapsel behoorlijk wat haar op je hoofd moet hebben. Minstens 4 à 6 cm waarbij de hele hoofdhuid goed bedekt is. Anders is de pompadour niet geschikt voor jou.

Haartype

Mannen met steil haar kunnen de pompadour beter en makkelijker in model brengen. Bij golvend en krullend haar moet het haar dagelijks in vorm geföhnd worden. Of je moet het goed vinden om een wat ‘warrig’ pompadour kapsel te hebben, wat overigens ook tof kan zijn.

Gezichtsvorm

Als je een lang gezichtsvorm of een groot voorhoofd hebt, dan kun je het beste alles met hoogte vermijden. Dus ook het pompadour kapsel. Verder staat dit kapsel goed bij alle andere gezichtsvormen. In het bijzonder bij mannen met een vierkant gezicht.

Zo style je een pompadour

Wanneer je voor het eerst een pompadour kapsel neemt, dan adviseren wij je om naar de beste kapper in de stad te gaan en hem of haar te laten zien wat je wilt. De kapper kan je precies vertellen wat het beste werkt voor jouw haar en hoe je de pompadour moet onderhouden.

Maar uiteraard kun je het ook geheel zelfstandig in model brengen. Hieronder vind je de stap-voor-stap instructies om het pompadour kapsel te stylen.

 1. Was je haar

  Begin met een wasbeurt om het vuil uit het haar te verwijderen. Je hoeft geen shampoo of conditioner te gebruiken als je jouw haar pas geleden hebt gewassen. Het gaat erom dat je het nat maakt. Nat haar is makkelijker te controleren en daarom ook beter te stylen.

 2. Laat je haar vochtig

  Dep jouw haar voorzichtig droger met een handdoek, maar niet helemaal droog. Zorg ervoor dat het haar vochtig blijft, dat is belangrijk voor de volgende stap. Je kunt bij het stylen van een pompadour beter te nat haar dan te droog haar hebben.

 3. Pak de föhn erbij

  Föhn je haar met een blaasmond op de zachtste stand terwijl je een ronde borstel gebruikt om bovenop volume en de gewenste vorm te creëren. Als je niet weet hoe je een ronde borstel bij het föhnen gebruikt, dan raden we je aan om het filmpje boven deze stappenplan te bekijken. Voor de perfecte pompadour móét je deze techniek onder de knie krijgen.

 4. Gebruik wat pommade

  Pak jouw potje kwalitatieve pommade erbij. Begin bij een kleine schep met één vinger en wrijf het in je handen. Ga dan met je handen door je haar en zorg ervoor dat het product gelijkmatig verdeeld wordt in het haar. Indien nodig kun je meer pommade gebruiken.

 5. Kam de pompadour in vorm

  Nu de pommade in je haar zit pak je de kam erbij. Begin met het omhoog en naar achteren kammen van het haar aan de voorkant. Volg daarbij de bewegingen met je vingers om het haar om de hoogte te bepalen en het haar op zijn plek te houden. Als je de stappen goed hebt gevolgd, heb je nu een mooi pompadour kapsel.

De beste kapsels met een pompadour

Overweeg je dit kapsel te nemen? Om je te inspireren vind je hieronder de beste pompadour stijlen.

Klassieke pompadour

klassiek pompadour kapsel voor mannen

Pompadour fade

pompadour met overloop kapsel voor mannen

Zijscheiding pompadour

zijscheiding pompadour kapsel voor mannen

Pompadour met textuur

pompadour kapsel met textuur voor mannen

Wavy pompadour

wavy pompadour kapsel voor mannen

Veelgestelde vragen

Welke kam kun je het beste gebruiken voor een pompadour?

Een anti-statische haarkam met brede tanden geeft je de look die je wilt bij een pompadour kapsel. Door de brede tanden krijg je de strakke ‘lijnen’ in het haar.

Relevante artikelen

Kapsel

Hoe krijg je krullen als man? 6 verschillende manieren

Lees artikel

Kapsel

De 7 beste kapsels voor mannen met inhammen

Lees artikel

Kapsel

Beste kapsels voor mannen met een kalende kruin

Lees artikel