Home » Kapsel » Zó creëer je de perfecte zijscheiding voor mannen

Zó creëer je de perfecte zijscheiding voor mannen

Zijscheiding

Als je op zoek bent naar een makkelijk, elegant en klassiek kapsel, dan móét de zijscheiding bovenaan jouw lijst staan. Het bestaat al tientallen jaren en heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een van de populairste kapsels voor mannen.

In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over het zijscheiding kapsel – zoals hoe je het perfect in model brengt, de verschillende variaties die je kunt proberen én de fouten die je moet vermijden.

Wat is een zijscheiding?

Een zijscheiding is precies wat de naam suggereert: een scheiding van het haar aan de zijkant. Deze volgt vaak de natuurlijke groeirichting van het haar vanaf de scheiding bovenop het hoofd en eindigt ergens bij de slapen. Het is een zeer representatief en strak mannenkapsel waarbij elk plukje haar op het hoofd meestal glad en strak wordt gefixeerd.

Man met een zijscheiding kapsel

Historisch gezien is het een klassiek kapsel. De klassieke zijscheiding is hoogstwaarschijnlijk ooit door je opa gedragen. In de jaren 1920 tot en met de jaren 1960 had bijna elke man een variant van de zijscheiding.

Op dit moment is het nog steeds een van de meest gedragen kapsels voor mannen. Het is geschikt voor verschillende haartypes, gezichtsvormen en persoonlijke stijlvoorkeuren, waardoor dit kapsel nog altijd geliefd is.

Zó maak je het perfecte zijscheiding kapsel

Een zijscheiding kan een toffe, nette uitstraling geven wanneer deze goed gestyled is. Het belang van styling mag niet worden onderschat. Wij helpen je om een écht goede zijscheiding te creëren. Eenvoudig en esthetisch. Lees snel verder!

De juiste lengte en stijl kiezen

Voor een goede zijscheiding is de eerste stap het kiezen van de lengte en stijl van je haar. Dit hangt af van je persoonlijke voorkeur en de vorm van je gezicht.

Probeer een te rechte scheiding te vermijden en ga in plaats daarvan voor een lichte diagonale scheiding. Anders kan het lijken alsof je een pruik op hebt.

Als je een rond gezicht hebt, is het beter om te kiezen voor een korter kapsel met de zijscheiding hoger op je hoofd. Hierdoor lijkt je gezicht langer en slanker. Als je daarentegen een vierkant gezicht hebt, kan een langere zijscheiding met meer volume je gelaatstrekken verzachten en je gezicht minder hoekig doen lijken.

Producten om te gebruiken

Voor de perfecte zijscheiding heb je het volgende nodig:

 • Haarkam
 • Föhn inclusief blaasmond
 • Pomade of wax
 • Ronde haarborstel (optioneel)

Styling stappenplan

 1. Was je haar

  Om te beginnen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je haar schoon is. Gebruik een kwalitatief goede shampoo die je haar verzorgt en was het grondig. Op deze manier verwijder je productresten en is jouw haar beter hanteerbaar.

 2. Maak je haar handdoekdroog

  Dep en knijp het vocht uit je haar. Probeer niet te wrijven met een handdoek, omdat dit het haar kan beschadigen. Wanneer je haar handdoekdroog is, zal het beter bestand zijn tegen het föhnen.

 3. Maak gebruik van een mousse

  Breng wat mousse aan op je haar en zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld wordt. Dit zorgt voor stevigheid.

 4. Bepaal de zijscheiding

  Maak met behulp van een kam een scheiding aan de zijkant van je haar totdat er een duidelijke lijn ontstaat die je hoofdhuid onthult. Zoek naar een licht diagonale lijn die net onder de kroon begint en eindigt bij de slaap aan de voorkant. Dit kan links of rechts zijn, afhankelijk van je natuurlijke haargroei.

 5. Föhn nu je haar

  Maak gebruik van een föhn met een blaasmond om het haar in de gewenste richting te krijgen. Dit kan met behulp van een borstel of de hand. Wanneer je bovenop meer volume of steiler haar wilt, dan kun je een ronde borstel in combinatie met hitte van de föhn gebruiken.

 6. Fixeer je haar met wax of pomade

  Gebruik een wax of pomade om je haar op zijn plek te houden. Geen gel, want dat droogt op en verdwijnt snel uit je haar. Voor een glanzende afwerking gebruik je een pomade. Wil je een matte look? Gebruik dan een wax met een matte afwerking. Zorg ervoor dat je het product goed door je haar verdeelt en gebruik vervolgens een kam om je haar te stylen zoals je voor ogen hebt.

Variaties van de zijscheiding

Klassieke zijscheiding

Ook wel bekend als het ‘gentleman kapsel’. Bij een klassieke zijscheiding wordt het haar netjes en kort gehouden. Je krijgt een strakke en nette uitstraling door het gebruik van pomade met veel glans en een sterke hold, en een kam met dunne tanden.

Klassieke zijscheiding kapsel

Moderne zijscheiding

De moderne zijscheiding is eigenlijk een relaxtere en casual versie van de klassieker. Het haar is langer en je kunt er meer volume en textuur aan geven. Deze stijl is top als je dikker haar hebt.

Moderne zijscheiding waarbij het haar bovenop een stuk langer is

Zijscheiding met een undercut

Met een undercut transformeer je het klassieke mannenkapsel naar een bijdetijdse en gedurfde versie. Met behulp van een goede tondeuse wordt het haar aan de achterkant en zijkanten kortgeschoren, eventueel met een overloop, waarbij het langere haar bovenop naar de zijkant gestyled is.

Een zijscheiding onderhouden

Om je kapsel er scherp en netjes uit te laten zien, is het ook als man belangrijk om het regelmatig te onderhouden. Hier zijn enkele tips om een zijscheiding te onderhouden:

 • Plan minstens elke twee weken een bezoek aan de kapper en probeer ruim van tevoren een afspraak te maken om te voorkomen dat de agenda volgeboekt is.
 • Gebruik haarproducten van goede kwaliteit die passen bij jouw haartype en wat je graag wilt met je kapsel. Neem de moeite om daar onderzoek naar te doen.
 • Probeer niet te veel hitte te gebruiken bij het stylen van je haar, want dat kan je haar beschadigen en het er pluizig of droog uit laten zien.

Fouten om te vermijden

 • Te kort gaan: Zorg dat je met je kapper bespreekt hoeveel er van de bovenkant af moet voordat er geknipt wordt. Wanneer je bovenop te kort haar hebt, dan kan de zijscheiding er onevenwichtig uitzien.
 • Te veel product gebruiken: Hoewel je een stylingproduct als kers op de taart nodig hebt voor de zijscheiding, moet je oppassen dat je niet te veel gebruikt. Anders kan je haar er vettig of zwaar uitzien.
 • Niet op tijd naar de kapper gaan: Wanneer je haar tot over je oren groeit, dan ben je eigenlijk al te laat. We willen er allemaal op ons best uitzien, toch? Wees daarom proactief en plan ruim van tevoren een kappersbezoek. Zo voorkom je dat je haar te lang wordt en straal je verzorgdheid uit.

Veelgestelde vragen

Is de zijscheiding geschikt voor alle haartypes?

Je kan de scheiding aanpassen aan verschillende haartypes en texturen, maar het werkt het beste voor mannen met steil of licht golvend haar.

Relevante artikelen

Kapsel

Zó creëer je een ‘Out-Of-Bed-Look’ kapsel

Lees artikel

Kapsel

Middenscheiding bij een man: advies en inspiratie

Lees artikel

Kapsel

De 9 beste mullet kapsels voor mannen

Lees artikel