Home » Kapsel » De ultieme gids voor het undercut kapsel

De ultieme gids voor het undercut kapsel

undercut kapsel

Undercut kapsels voor mannen zijn al jaren in beeld en zijn uitgegroeid tot een van de meest veelzijdige haarstijlen voor mannen.

Als je op zoek bent naar een gedurfd en trendy kapsel dat zelfvertrouwen en stijl uitstraalt, kan de undercut je daar zeker bij helpen.

Vandaag bespreken we alles wat je moet weten over de undercut, wat het nou eigenlijk precies is tot waar het vandaan komt.

Wat is een undercut kapsel?

De undercut is eigenlijk geen kapsel, maar een onderdeel van een kapsel. Net zoals dat een overloop geen kapsel is, maar een techniek. Hoewel het vaak in verband gebracht wordt met een strak naar achter gekamd kapsel, is de undercut met de meeste herenkapsels te combineren.

Een undercut is een stijl waarbij het haar aan de zijkanten en achterkant kort en vaak gemillimeterd is met een tondeuse, terwijl het haar bovenop aanzienlijk langer is. De bekende personages van de Netflix-serie Peaky Blinders hebben bijvoorbeeld een kapsel met een undercut.

Een kenmerkende eigenschap van een undercut is dat het lange haar bovenop als het ware losgekoppeld is van de korte zijkanten en achterkant. Met andere woorden, het korte haar loopt niet naadloos over naar de bovenkant. Er wordt bewust een groot contrast gecreëerd, en dat maakt de undercut zo opvallend en gedurfd.

De lengte van het haar op het hoofd varieert normaal gesproken tussen de 5 en 15 centimeter voor een undercut. Het haar moet voldoende lengte hebben om het verschil tussen de boven- en zijkanten duidelijk te kunnen zien, zonder dat het haar te lang wordt waardoor het undercut-effect verdoezelt wordt doordat het haar over de zijkanten valt.

Kapsels met een undercut

1. Slicked back undercut

Als je steil haar hebt dat goed tegen wat pommade kan, is een strak achterover gekamd kapsel met een undercut het proberen waard. Dit kapsel brengt de klassieke uitstraling van de bruisende jaren twintig naar de 21e eeuw. Voor de stoere man die weet wat hij wil.

Slicked back undercut

2. Zijscheiding undercut

Een zijscheiding is áltijd een goede keuze. Het is al decennialang een van de populairste kapsels onder de mannen. Gecombineerd met een undercut, heb je de perfecte balans tussen klassiek en modern.

Zijscheiding

3. Pompadour undercut

De pompadour, ook bekend als het Elvis kapsel, is en blijft een iconisch herenkapsel. Een undercut zorgt ervoor dat het er hedendaags uitziet. Je moet nét even langer voor de spiegel staan dan bij andere kapsels, maar dan heb je wel een mooi volumineus en gelikt kapsel.

Pompadour kapsel

4. Getextureerde undercut

Alles behalve saai – de ‘getextureerde undercut’ valt op door zijn stoerheid en lijkt moeiteloos. Als je houdt van nonchalante kapsels met veel textuur, is dit kapsel misschien iets voor jou.

Getextureerde undercut

Past een undercut kapsel bij mij?

De undercut is geschikt voor mannen van alle leeftijden die op zoek zijn naar een gedurfde en trendy look. Je hebt er niet per se een bepaald gezichtsvorm of haartextuur voor nodig. Als je echter kalend bent, is deze look helaas niet geschikt voor jou. De bovenkant moet bedekt zijn en de juiste haarlengte is nodig om een goed contrast te kunnen creëren.

Om de kortgeschoren look te behouden, zul je vaker naar de kapper of barbier moeten gaan dan je waarschijnlijk gewend bent. Ga uit van minstens eens in de drie weken. De undercut is een haarstijl die vrij veel onderhoud vereist, maar het resultaat is een trendy en gewaagde look die zeker de moeite waard is.

De geschiedenis van de undercut

Ondanks zijn huidige populariteit, bestaat de undercut eigenlijk al veel langer dan de meeste mensen denken. Er wordt gezegd dat de undercut zijn oorsprong heeft in het 19e-eeuwse Duitsland, waar het bekend stond als de “der Inselhaarschnitt”. Het kapsel werd populair bij Britse straatbendes en verspreidde zich over de Atlantische Oceaan met Schotse en Ierse immigranten. Sommigen beweren echter dat het kapsel uit de Edwardiaanse periode stamt en sterk geassocieerd werd met armoede.

De populariteit van de undercut is gedurende de 20e en 21e eeuw verschillende keren veranderd. In de jaren ’80 en ’90 was voornamelijk de middenscheiding populair, terwijl de undercut uit de mode raakte. Rond het jaar 2010 maakte de undercut echter een comeback en werd het steeds vaker gezien bij publieke figuren, zoals David Beckham.

Relevante artikelen

Kapsel

Middenscheiding bij een man: advies en inspiratie

Lees artikel

Kapsel

De ultieme gids voor het pompadour kapsel

Lees artikel

Kapsel

Permanent krullen voor mannen: dit is wat je moet weten

Lees artikel