Home » Baard » Baard verven uitgelegd: waarom en hoe?

Baard verven uitgelegd: waarom en hoe?

baard verven

Het verven van een baard komt steeds vaker voor en wordt daardoor ook steeds meer geaccepteerd als normaal.

Sommige mannen voelen zich gewoon nog niet oud genoeg om grijs haar te omarmen. Maar het is zeker niet de enige reden om naar de verfkwast te grijpen.

Wat ook je motivatie is voor het verven van je baard, voor een goed resultaat moet je rekening houden met een aantal dingen.

In dit artikelen vertellen wij je alles wat je moet weten.

Redenen om een baard te verven

Er zijn meerdere redenen waarom een man besluit zijn baard te verven. Hieronder gaan we dieper in op de meest voorkomende redenen.

Te jeugdig voor grijs haar

Grijze baardharen kun je zien als een teken van wijsheid. Maar misschien niet als je je nog in de bloei van je leven voelt. Dan is het eerder een vervelende herinnering aan het verstrijken van de tijd. Je baard verven kan ervoor zorgen dat je je jonger voelt. Daardoor zou je misschien ook meer zelfvertrouwen hebben.

Baard afstemmen op haarkleur

Misschien is de kleur van je baard niet gelijk met je haarkleur. Dit zie je vaak bij mannen met een lichtere haarkleur, waarvan de baard donkerder of rossiger uitvalt. In dit geval kan baardverf helpen om de tinten iets dichter bij elkaar te brengen.

Gewoon een nieuwe look

Misschien wil je simpelweg een nieuwe, verfrissende look proberen. Een gekleurde baard geeft een opvallend en uniek tintje aan je persoonlijke uitstraling.

Wat je moet weten voordat je je baard verft

Voordat je je enthousiasme op je baard loslaat met een verfkwastje, zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten.

Kan ik mijn baard kleuren

De juiste kleur voor je baard kiezen

Het juiste kleurtje vinden voor je baard kan een uitdaging zijn. De kleur die je kiest legt namelijk de basis voor je uiteindelijke look. Kies je een kleur die niet lekker samenspeelt met je baard- en haarkleur, dan kan het resultaat er al snel onnatuurlijk uitzien.

De juiste kleur is het fundament voor een goed geverfde baard. Deze tips helpen jou de goede weg op:

 • Ga niet voor extreem donkere tinten als je gezichtshaar hebt wat licht in kleur is. Het contrast met de rest van je haar wordt anders te opvallend.
 • Gebruik een donkerbruine verf als je pikzwart haar hebt om te voorkomen dat je huid er bleek uitziet. Puur zwart geeft vaak een onnatuurlijk contrast met veel huidtypes.
 • Als je een bleke huid hebt, passen bruinachtige of rode tinten vaak mooi.

Baardverf afstemmen op natuurlijke haarkleur

Als het gaat om het kiezen van een baardverf, wil je iets dat past bij je natuurlijke haarkleur – tenzij je natuurlijk voor een totaal andere look gaat. Een goede vuistregel is om een kleur te kiezen die een tintje lichter is dan je haarkleur. Baardhaar absorbeert meer kleur dan hoofdhaar, dus dit helpt om een te donker resultaat te voorkomen.

Grijs baardhaar verven

Als je grijs baardhaar probeert te verbergen, is het handig om te kiezen voor een verf die specifiek is gemaakt voor grijze haren. Deze zijn meestal beter in staat om de grijze haren te bedekken en zorgen voor een natuurlijker resultaat.

Voorbereiden op het verven van je baard

Een goede voorbereiding is het halve werk – ook bij het verven van je baard. Hier zijn de stappen die je moet volgen om je baard klaar te maken voor de verf.

1. Laat je baard minstens 1,5 cm groeien

Voor het beste resultaat heb je iets van baardlengte nodig. De ideale lengte is ongeveer 1,5 cm. Dit geeft de verf voldoende haar om zich aan te hechten, maar is ook kort genoeg om het verven beheersbaar te maken.

2. Kies een passende kleur

We hebben dit eerder besproken, maar het kiezen van de juiste kleur is cruciaal. Vergeet niet om iets te kiezen dat een tintje lichter is dan je natuurlijke haarkleur. Of een andere kleur als je voor een totaal andere look gaat.

3. Doe een allergietest

De huisartspost willen we het liefst vermijden. Dus voordat je de verf op je baard aanbrengt, is het belangrijk om een allergietest te doen. Breng een kleine hoeveelheid verf aan op een klein stukje huid (bijvoorbeeld achter je oor) en wacht 24 uur om te zien of er een reactie optreedt.

4. Was, spoel en droog je baard

Begin met een schone, droge baard. Was je baard met een milde shampoo om eventuele olie en vuil te verwijderen, en dep het daarna droog.

Stap voor stap je baard verven

Je bent er klaar voor! Nu we de voorbereiding achter de rug hebben, is het tijd voor het echte werk: je baard verven.

 1. Meng voorzichtig je baardverf

  Begin met het mengen van je baardverf volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet om te voorkomen dat je verf morst of ongelijk verdeeld wordt.

 2. Breng de verf aan op je baard

  Gebruik het meegeleverde kwastje (of een oude tandenborstel) om de verf aan te brengen. Probeer het zo goed mogelijk te verdelen – zorg dat je alle baardharen hebt meegepakt.

 3. Laat de verf intrekken

  Laat de verf zitten voor de aanbevolen tijd op de verpakking. Dit is meestal ergens tussen 15-30 minuten, maar kan variëren afhankelijk van het merk en de kleur.

 4. Was je baard

  Zodra de tijd erop zit, moet je je baard goed wassen. Gebruik warm water en een baardshampoo om de resterende verf te verwijderen. Spoel totdat het water helder is.

Verzorging na het verven van je baard

De zorg voor je baard stopt niet zodra de verf is aangebracht. In feite is de verzorging na het verven net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je nieuwe kleur er fris en levendig blijft uitzien. Hier zijn een aantal tips om je daarbij te helpen.

Baardverf voor mannen

Vermijd het gebruik van agressieve producten

Sterke shampoos en andere reinigingsmiddelen kunnen je nieuw gekleurde baardhaar uitdrogen en de kleur laten vervagen. Kies in plaats daarvan voor milde, sulfaatvrije producten die je baard reinigen zonder de kleur aan te tasten. Het liefst een shampoo die speciaal is gemaakt voor de baard.

Hydrateer je baard

Verf kan je baardhaar uitdrogen, dus het is belangrijk om het goed gehydrateerd te houden. Gebruik een baardolie of -balsem om je baard zacht en gezond te houden. Wanneer dat niet genoeg is, gebruik je een baardboter om je baard nóg dieper te voeden.

Bescherm je baard tegen de zon

De zon kan je baardhaar beschadigen en de kleur laten vervagen. Wanneer je buiten bent, overweeg dan om een hoed te dragen of een zonnebrandcrème voor je baard te gebruiken om ‘m te beschermen.

Plan voor regelmatige touch-ups

Zelfs de beste baardverf zal na verloop van tijd beginnen te vervagen, dus plan vooruit om hem mooi te houden. Afhankelijk van de snelheid van je baardgroei en de oorspronkelijke kleur, zou je elke 2-4 weken een nieuwe verfbeurt moeten inplannen.

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn baard vaker verven?

Ja, baardhaar groeit voortdurend. Het verven moet door de uitgroei steeds opnieuw gebeuren. Hoe vaak precies hangt af van hoe snel je baard groeit en hoeveel haar je hebt. Gemiddeld zullen de meeste mannen hun baard om de 2-4 weken moeten verven.

Is baardverf schadelijk voor mijn huid?

Zolang je een allergietest doet en de instructies op de verpakking volgt, zou baardverf geen schade aan je huid moeten toebrengen.

Kan ik mijn baard in een opvallende kleur verven (zoals blauw of groen)?

Tuurlijk kan dat! Zorg er alleen voor dat je een verf kiest die specifiek is ontworpen voor gebruik op gezichtshaar. Wees ook bereid om wat meer tijd en moeite te besteden aan het onderhoud – uitgroei valt namelijk meer op bij een felle kleur.

Relevante artikelen

Baard

Zo kun jij zelf je halslijn trimmen

Lees artikel

Baard

Eerste keer scheren? Dit is wat je moet weten

Lees artikel

Baard

Scheerapparaat kopen? Dit zijn de 9 beste scheerapparaten van 2024

Lees artikel