Home » Kapsel » Oorzaken en oplossingen voor droog haar bij mannen

Oorzaken en oplossingen voor droog haar bij mannen

droog haar mannen

Droog haar bij vrouwen is een veelbesproken onderwerp. Maar mannen raken vaak in de war over wat de mogelijke oorzaken van hun droog haar kunnen zijn, en hoe ze het kunnen oplossen.

Daarom krijgen ze te maken met droog, levenloos en breekbaar haar. Niet alleen ziet dat er niet al te best uit, het kan ook leiden tot andere haarproblemen zoals gespleten punten, roos en zelfs haarverlies.

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van droog haar bij mannen en geven we je handige tips om het op te lossen.

Wat zijn de oorzaken van droog haar bij mannen?

Genetica

Een van de grootste boosdoeners voor droog haar is genetisch bepaald. Sommige mannen hebben nou eenmaal een haartype dat snel uitdroogt. Het haar houdt lastiger vocht vast en de natuurlijke oliën worden niet goed verdeeld. Meestal is dit het geval bij krullend haar. Als je van nature droog haar hebt, dan is het extra belangrijk om je haar de verzorging te geven dat het nodig heeft.

Omgevingsfactoren

Te lang bakken is niet goed voor je huid, dat weten we allemaal. Maar wist je dat het ook slecht is voor je haar? Té veel zon kan je haar uitdrogen. Wind en vuil doen er nog een schepje bovenop, want dat zorgt ervoor dat je haar minder vocht vasthoudt. Naast weersomstandigheden kunnen ook andere dingen je haar droog kunnen maken, zoals zeewater en chloor. Zeewater bevat zout en dat trekt vocht uit je haar. Chloor is nog erger, want dat stript alle natuurlijke oliën die je nodig hebt om het haar gehydrateerd te houden.

Gezondheidsproblemen

Wanneer je lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft het moeite om alle belangrijke processen goed uit te voeren. Hierdoor kan het zijn dat er niet genoeg voedingsstoffen overblijven voor je haar, met als resultaat uitgedroogd haar. Vitamines en mineralen zijn bijvoorbeeld erg belangrijk voor de groei en de gezondheid van je haar. Er zijn ook medische aandoeningen, zoals schildklierproblemen, diabetes en bloedarmoede, die droog haar kunnen veroorzaken. Als je denkt dat dit bij jou het geval kan zijn, is het slim om even langs de huisarts te gaan.

Haarverzorgingsroutine

Mannen hebben vaak meer last van droog en pluizig haar dan vrouwen. Dit komt simpelweg omdat mannen minder aandacht besteden aan de verzorging van hun haar. Je kunt ook zelf droog haar veroorzaken door het hebben van een slecht verzorgingsroutine. Wanneer je agressieve shampoos gebruikt, je haar te vaak wast, heet water of overmatig gel met alcohol als ingredient gebruikt, dan kan je haar uitdrogen en beschadigd raken.

Zo herstel je droog haar bij mannen

Gezond haar regel je niet even snel. Het vergt tijd en inzet. Maar als je de onderstaande tips opvolgt en eraan vasthoudt, dan ga je zeker resultaat zien.

1. Ga (regelmatig) naar de kapper

Als je gespleten haarpunten hebt, is het verstandig om eerst bij de kapper langs te gaan om verdere schade te voorkomen. Probeer er een gewoonte van te maken om regelmatig naar de kapper te gaan. Niet alleen zal je er met een fris kapsel beter uitzien; je zal ook merken dat je haar er steeds gezonder, zachter en glanzender wordt.

2. Drink voldoende water

Genoeg water drinken is eigenlijk de eerste en belangrijkste stap in het behouden van gezond en gehydrateerd haar. Wanneer ons lichaam uitgedroogd raakt, heeft het de neiging om water uit andere delen van het lichaam te trekken, zoals uit onze haren. Dit kan resulteren in droog, broos haar dat er futloos uitziet. Als gezonde volwassene kun je ervan uitgaan dat je ongeveer 35 ml water per dag per kilo lichaamsgewicht nodig hebt.

3. Let op je voeding

Gevarieerd en gezond eten is niet alleen ontzettend belangrijk voor de lijn, maar ook voor jouw haar. Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor gezonde haren, omdat het je haren voedt. Zo is bijvoorbeeld vitamine A essentieel voor de opbouw van je haarcellen. Deze vitamine vind je onder andere in vis, melkproducten, spinazie en sinaasappels.

4. Was je haar niet te vaak

Bij elke wasbeurt verwijder je natuurlijke oliën van je hoofdhuid. Dat kan soms handig zijn als je haar te vet is geworden, maar als je last hebt van droog haar wil je juist dat die oliën blijven zitten zodat je haar gezonder wordt. Probeer je haar daarom minstens om de paar dagen te wassen in plaats van elke dag. Zodra je merkt dat je haar te vet wordt of niet te temmen is, kan je het best een wasbeurt geven met een milde shampoo die speciaal ontworpen is voor droog haar. Wees in ieder geval voorzichtig met shampoos die SLS, SLES (sulfaten), parabenen of siliconen bevatten. Deze ingrediënten zorgen er alleen maar voor dat je haar droger wordt.

5. Gebruik de juiste producten

Eigenlijk klinkt deze stap best logisch, maar er zijn nog genoeg mannen met droog haar die hier de mist mee in gaan. Vaak komt het door een gebrek aan kennis. Wanneer je alleen shampoo gebruikt, blijven je haarschubben openstaan. Daardoor ziet je haar er snel dof en pluizig uit. Om droog haar tegen te gaan is het belangrijk dat je de haarschubben sluit. Zo blijft de vochtbalans op peil. Dit doe je door na het wassen altijd een hydraterende conditioner te gebruiken. Kies daarbij het liefst voor producten met natuurlijke ingrediënten, zoals arganolie, kokosolie of shea butter.

6. Voed je haar

Wil je je haar een echte boost geven? Gebruik dan één of twee keer per week een voedend haarmasker. Gebruik het in plaats van conditioner, nadat je je haar hebt gewassen met shampoo. Haarmaskers zijn een intensieve verzorging voor je haar en werken nog beter dan conditioners. Gebruik het alleen niet te vaak. Je haar kan maar een bepaalde hoeveelheid vocht vasthouden. Als je te vaak een masker gebruikt, werkt het averechts en kan je haar verzwaren en plat worden.

7. Beperk het gebruik van hitte-styling apparaten

Als je je haar regelmatig blootstelt aan hitte, kan dit de haarschubben beschadigen. Dat kan resulteren in droog haar, gespleten haarpunten én haarbreuk. Het is dus belangrijk om hitte te vermijden of op zijn minst te beperken. Als je toch hitte moet gebruiken, bijvoorbeeld om je haar te drogen, gebruik dan een lauwe stand in plaats van de heetste stand en houd de föhn op een veilige afstand van je haar.

8. Geduld

Zoals eerder in dit artikel is verteld, is het herstellen van droog haar geen quick fix. Om weer gezond haar te krijgen heb je doorzettingsvermogen en geduld nodig. En ook al heb je geen droog haar (meer), is het nog altijd goed om deze tips te gebruiken voor het behoud van gezond haar. Succes, man!

Relevante artikelen

Kapsel

Beste herenkapsels van 2024

Lees artikel

Kapsel

Wat is een taper fade en waarom is het zo populair?

Lees artikel

Kapsel

De ultieme gids voor een warrig kapsel

Lees artikel