Home » Kapsel » Het verschil tussen wax, gel, pomade, clay, paste en meer

Het verschil tussen wax, gel, pomade, clay, paste en meer

verschil tussen wax, gel, pomade, clay, paste

Bij het stylen van je haar zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wax, gel, pomade, haarklei, sea salt spray en véél meer – het aanbod is enorm.

Elk product belooft een ander resultaat en heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen al deze opties?

Vandaag gaan we in op de eigenschappen, voordelen en toepassingen van onder andere wax, gel, pomade, clay, paste en meer.

Wax

Laten we beginnen met wax. Wax is een veelzijdig haarstylingproduct dat je het beste helpt bij het creëren van een natuurlijke look. Ideaal voor onder andere het aanbrengen van textuur, maar bijvoorbeeld ook voor het in plaats houden van langer haar.

Ondanks dat het goed werkt voor langer haar, komt wax vaak wel het beste tot zijn recht bij kort tot middellang haar. Het grootste voordeel is dat je gedurende de dag je haar nog gewoon kunt aanpassen zonder dat het product direct uit je haar verdwijnt.

Wax kan gemakkelijk in het haar worden aangebracht zonder een plakkerig of vettig gevoel achter te laten. Omdat wax in verschillende afwerkingen en sterktes bestaat is het geschikt voor de meeste kapsels.

Haargel

Gel is een haarproduct dat iedereen waarschijnlijk wel zal kennen. Het staat bekend om zijn sterke hold en glans. Hierdoor leent gel zich perfect voor het creëren van strakke kapsels, zoals stekels of een slickback.

Gel kan soms wel eens hard en plakkerig aanvoelen, dus het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te gebruiken en het gelijkmatig door je haar te verdelen.

Hoewel gel effectief is voor zelfs het meest onhandelbare haar, kan het in zekere zin ook slecht zijn – vanwege zijn uitdrogende werking. Als je van plan bent veel gel te gebruiken, zorg er dan voor dat je een hydraterende shampoo en conditioner gebruikt om je haar gezond en gehydrateerd te houden.

Pomade

Pomade is een favoriet onder liefhebbers van retro (à la Elvis) en andere klassieke kapsels. Het biedt een gemiddelde tot sterke stevigheid en heeft net als gel meestal een glanzende afwerking. Pomade is ideaal voor bijvoorbeeld het stylen van golvend of krullend haar en kan ook worden gebruikt om strakke scheidingen te creëren.

Een klein beetje pomade is vaak al genoeg om je haar in model te brengen, dus gebruik het zeker spaarzaam om een te sterk aanwezige glans te voorkomen.

Pomade is verkrijgbaar in op waterbasis en op oliebasis. Pomades op waterbasis zijn gemakkelijker uit te wassen en bieden vaak iets minder lange stevigheid, terwijl je van een pomade op oliebasis meestal langer kan genieten. Het nadeel is wel dat dit type pomade moeilijker uit te wassen is.

reuzel pomade blauw
Reuzel Blue Strong Hold Pomade

Styling Paste

Stylingpaste is top voor meer textuur, maar minder geschikt om de kleinste haartjes in toom te houden. Paste heeft meestal een lichte tot medium stevigheid en werking, waardoor het dan weer wel ideaal is voor dagelijks gebruik.

Het grote voordeel is dat dit product gemakkelijk aan te brengen en te restylen is gedurende de dag. Hier en daar een aanpassing is dus geen probleem. Stylingpaste kan overigens worden gebruikt op zowel droog als vochtig haar.

Haarcrème

Haarcrème is een lichtgewicht product dat hydratatie biedt zonder het haar te verzwaren. Het is uitstekend voor droog of beschadigd haar en kan ook worden gebruikt om glans toe te voegen. Haarcrème is daarnaast ook handig voor het verlengen van de levensduur van een kapsel of het verfrissen van gekruld haar op de tweede dag.

Haarcrème beschikt vaak over voedende ingrediënten, waardoor het ook een ideale keuze is voor mensen die hun haar tegelijkertijd gezond willen houden. Gebruik het op licht vochtig haar vóór het föhnen of breng het aan op droog haar voor een extra dosis glans. Met haarcrème kun je echt alle kanten op.

Haarpoeder

Haarpoeder is een goede optie voor wie op zoek is naar meer volume en grip in hun kapsel. Vooral met gebruik bij de haaraanzet zie je meteen het effect – je haar lijkt er direct voller door. Ideaal voor het creëren van die nonchalante “out-of-bed” look. Het is eenvoudig in gebruik en werkt het best op droog of licht vochtig haar.

Kapsel stylen met haarpoeder

Styling Spray

Naast styling paste is ook styling spray een veelzijdig product dat kan worden gebruikt voor allerlei soorten kapsels en haartypen. Denk aan het fixeren van je kapsel tot het toevoegen van glans en textuur. Er zijn verschillende soorten styling sprays, waaronder haarlak en sea salt spray, welke we allebei apart even goed zullen bekijken:

Haarlak

Niet alleen vrouwen, maar ook veel mannen grijpen naar haarlak om hun kapsel te fixeren en te zorgen voor langdurige stevigheid. Haarlak wordt doorgaans als finishing touch gebruikt, zodat je haar de hele dag perfect blijft zitten.

Haarlak komt in verschillende varianten, meestal met een lichte, medium of sterke hold. Het gebruiksgemak is een groot voordeel van haarlak: houd de bus zo’n 20-30 cm van je hoofd en spray het gelijkmatig uit.

Voor meer fixatie kun je in lagen werken, maar let op dat je niet te veel gebruikt. Dit kan je haar zwaar en onnatuurlijk maken. Ook kan een teveel aan haarlak het haar uitdrogen.

Even licht en gelijkmatig over je kapsel sprayen nadat je klaar bent met stylen is vaak al genoeg om je haar de hele dag op zijn plek te houden.

Sea Salt Spray

Sea salt spray lijkt een beetje op haarlak, maar heeft een aantal eigenschappen die zorgen voor een compleet ander resultaat. Het staat namelijk vooral bekend om het creëren van die natuurlijke “strandlook”.

Met ingrediënten als zeezout geeft het je haar een matte afwerking en een nonchalant, warrig effect. Dankzij het zeezout in de spray en de natuurlijke oliën in je haar, kan het wassen van je haar ook minder vaak nodig zijn – ideaal voor wie snel last heeft van vet haar.

Gebruik sea salt spray op licht vochtig of droog haar door het zachtjes in te masseren. Je kunt het ook gebruiken om losse krullen te definiëren of om extra volume toe te voegen aan dun haar.

Clay/Haarklei

Haarklei (ook wel bekend als styling clay) is goed te gebruiken voor een matte, natuurlijke look waarbij veel stevigheid nodig is. Clay heeft ook het voordeel dat het overtollig vet absorbeert, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met vet haar.

matte haarclay

Een andere voordeel is dat haarklei een vrij lichtgewicht en gemakkelijk aan te brengen product is. Het kan worden gebruikt om een ‘warrig‘ kapsel te creëren of om juist meer definitie toe te voegen aan je kapsel.

Relevante artikelen

Kapsel

Tondeuse kopen? Dit zijn de 11 beste tondeuses van 2024

Lees artikel

Kapsel

Beste herenkapsels van 2024

Lees artikel

Kapsel

De 7 beste kapsels voor mannen met inhammen

Lees artikel