Home » Lichaam » Hoe scheer je je benen?

Hoe scheer je je benen?

benen scheren

Benen scheren is voor mannen soms evengoed een ritueel dan voor vrouwen. Het is een trend die zich verder door aan het ontwikkelen is, want steeds meer mannen kiezen ervoor om hun benen te ontharen of te trimmen. Zeker sportmannen kiezen er vaker voor om hun beenhaar te scheren.

Maar waarom is benen scheren voor mannen een goede keuze en op welke manier pak je het nu het beste aan? Daar vertellen wij je graag meer over.

Waarom je je benen zou (moeten) scheren

Waarom zou je als man nu je beenhaar scheren? Hier zitten eigenlijk meerdere voordelen aan. Wij geven je inzicht in vier goede redenen om je benen helemaal te ontharen of te trimmen.

1. Voor een hogere mate van hygiëne

Gladde benen voelen voor velen lekkerder aan, waardoor het zeker het comfort kan verhogen. Dit geldt ook in combinatie met hygiëne. Het zweet wordt sneller afgevoerd via de huid als er geen beenhaar aanwezig is. Wanneer je aan het sporten bent of je hebt het warm, dan ga je transpireren. Dit transpiratievocht blijft in beenhaar ‘kleven’, waardoor je een minder schoon gevoel hebt. Je benen scheren kun je dus gewoon doen om de simpele reden dat je je wat frisser voelt.

2. Het bevordert je sportprestaties

Bij diverse sporten kun je je prestaties verbeteren door je benen te ontharen. Zwemmers en wielrenners kiezen ervoor om hun beenhaar te scheren omdat er minder weerstand ontstaat als de huid glad is. De prestaties gaan dus omhoog. Binnen andere sporten gaat het vooral om de uitstraling. Bodybuilders kiezen er bijvoorbeeld voor om hun benen te ontharen zodat spieren mooier kunnen worden geaccentueerd.

3. Het ziet er aantrekkelijker uit

Uiterlijk is natuurlijk vooral een kwestie van mening. De ene persoon vindt het heel aantrekkelijk als een man veel beenhaar heeft, de ander vindt kale benen veel aantrekkelijker. Het is dus in de basis vooral gebaseerd op smaak. Sommige mensen houden gewoon van een gladde huid.

4. Je kunt de huid beter verzorgen

Een goede reden om de benen te scheren voor mannen is om ingegroeide haren te verminderen. Zeker mannen met relatief veel beenhaar hebben vaker last van ontstekingen van de huid door haren die ingroeien. Door regelmatig de benen te ontharen neemt dit probleem af. Daarnaast kunnen huidverzorgingsproducten hun werk beter doen wanneer er geen haren in de weg zitten. Je kunt de huid dus beter verzorgen.

Benen scheren of trimmen voor mannen?

De benen scheren is voor mannen een optie, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te trimmen. Welke optie beter is, is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Benen trimmen of scheren

Wil je een gladde huid die volledig vrij van haar is? Dan kun je je beenhaar scheren. Wil je vooral zorgen voor een verzorgde uitstraling maar hoeft het niet volledig haarvrij te zijn? Dan is trimmen de betere optie. Hiermee houd je de haartjes korter, waardoor het er goed verzorgd uitziet.

Stap voor stap je benen scheren of trimmen

Voor het eerst de benen scheren kan voor mannen best even spannend zijn. Hoe pak je het nu slim aan en welke producten gebruik je ervoor? Hieronder vind je een overzicht van wat je nodig hebt én een handig stappenplan om te volgen voor het scheren of trimmen van je beenhaar.

Wat je nodig hebt

Ga je je benen scheren of trimmen, dan heb je in elk geval een goed scheermes, elektrisch scheerapparaat of bodygroomer nodig. Het kan ook zijn dat je twee van deze tools nodig hebt, omdat je misschien gladgeschoren benen wilt maar het haar nog te lang is. Dan zou je eerst moeten beginnen met trimmen naar een kortere lengte. Dit doe je met een bodygroomer en een opzetstuk.

Daarnaast heb je ook scheerolie, scheergel of scheerschuim nodig om te voorkomen dat je je openhaalt. Er zijn hele goede bodygroomers en scheerapparaten die droog kunnen scheren, dus dan is het niet per se nodig. Maar als je gladgeschoren benen wilt, heb je in de meeste gevallen een scheermesje nodig. In dat geval is wat scheerolie, -gel of -schuim aan te raden.

Scrubben voor het scheren is optioneel, maar het helpt echt. Het bereidt je huid goed voor op een scheerbeurt en vermindert onder andere de kans op ingegroeide haartjes.

En last but not least, wat zorg voor erna. Een aftershave of hydraterende lotion zal helpen je geschoren benen te kalmeren. De kans dat je jeuk krijgt, wordt met een beetje nazorg verminderd.

Scheermes, scheerapparaat of bodygroomer?

Je kunt je benen ontharen door gebruik te maken van een scheermes een elektrisch scheerapparaat of een bodygroomer.

benen scheren met bodygroomer, scheerapparaat of mesje

Wil je een nauwkeurige scheerbeurt met een glad resultaat, dan kies je voor een scheermesje. Zorg er wel voor dat deze goed scherp is. Vervang je scheermesje dus op tijd.

Wil je geen gedoe met scheerschuim, -gel of -olie, maar wil je wel een snel resultaat? Dan is een scheerapparaat de beste keuze.

Gaat het vooral om het verwijderen van te lange haren en het verkrijgen van een meer verzorgde look zonder dat al het haar verdwijnt? Dan kun je trimmen met een bodygroomer. Een bodygroomer wordt ook wel een lichaamstrimmer genoemd. Het is geschikt voor haar op het hele lichaam, ook is het ideaal om bijvoorbeeld je schaamhaar te scheren.

Stappenplan

 1. Scrub je benen (optioneel)

  Gebruik een goede scrub om je benen grondig te scrubben. Een scrub verwijdert dode huidcellen en helpt ingegroeide haartjes voorkomen. Masseer de scrub zachtjes in cirkelvormige bewegingen over je benen en spoel vervolgens goed af met lauw water.

 2. Trim het lange haar eerst

  Gebruik een bodygroomer om de haartjes korter te maken als ze erg lang zijn. Zo wordt het scheren gemakkelijker en voorkom je verstopping van het scheermes. Trim de haartjes tot een lengte van ongeveer 1-2 mm. Als je geen gladgeschoren benen wil, dan trim je tot de gewenste lengte en ben je snel klaar.

 3. Breng een scheerproduct aan

  Scheergel, scheerschuim of scheerolie – het kan allemaal. Breng het gelijkmatig aan op je benen. Hiermee zal het mes soepel over de huid glijden en verminder je de kans op irritatie.

 4. Scheer je benen

  Gebruik een schoon, scherp scheermes om te scheren. Een mes met meerdere mesjes kan helpen om een gladder resultaat te bereiken. Begin met scheren in de richting van de haargroei om irritatie te voorkomen. Voor een extra glad resultaat kun je eventueel nog een keer tegen de haarrichting in scheren. Spoel het scheermes regelmatig af onder lauw water om verstoppingen te voorkomen. Wanneer je klaar bent met scheren, spoel je je benen af met lauw water om overtollig scheerproduct en losse haartjes te verwijderen.

 5. Naverzorging (optioneel)

  Ook deze stap is optioneel maar wij raden je sterk aan om de huid te kalmeren. Dat jeuken achteraf is niet prettig. Het is daarom goed om een hydraterende lotion of een aftershave aan te brengen. Dit zijn producten die de huid verzorgen en verzachten.

Afsluitende tips voor het scheren van je benen

Met het stappenplan kun je makkelijk en zorgeloos voor het eerst je benen ontharen. Als je het eenmaal gedaan hebt, dan doe je het volgende keer eigenlijk vanzelf.

Het is zeker niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om de juiste producten te gebruiken en een goede volgorde aan te houden. Wij geven je graag nog 3 handige tips mee voor het benen scheren voor mannen:

 1. Ga je je beenhaar scheren? Dan is het goed om voorafgaande aan de scheerbeurt een warm bad of een warme douche te nemen. Hierdoor openen de poriën en worden de beenharen wat zachter, waardoor het scheren makkelijker wordt.
 2. Maak tijdens het ontharen van de benen altijd gebruik van een schoon en scherp scheermes. Botte en vuile scheermessen kunnen wondjes en huidirritaties veroorzaken.
 3. Trek na het beenhaar scheren het liefst een lossere broek aan. Dit zorgt ervoor dat de huid goed kan ademen en er geen schurend effect ontstaat op de net geschoren huid. Voorkom huidirritaties door de huid te kalmeren met een verzorgende lotion.

Relevante artikelen

Baard Lichaam

De 10 beste scheermesjes van 2024

Lees artikel

Lichaam

Dit zijn de 10 beste bodygroomers van 2024

Lees artikel

Lichaam

Stap voor stap zelf je rug scheren

Lees artikel