Home » Baard » Eerste keer scheren? Dit is wat je moet weten

Eerste keer scheren? Dit is wat je moet weten

Eerste keer scheren

Beginnen de eerste haartjes te groeien op je gezicht? Dan is het misschien tijd voor je eerste scheerbeurt. Je eerste keer scheren is een spannende gebeurtenis. Misschien vraag je je af wanneer hét moment is, of ben je nog wat onzeker over de manier waarop het moet gebeuren.

Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt. We vertellen je wanneer de meeste jongens beginnen met scheren, hoe je het doet, en geven je wat handige tips mee. Zo wordt jouw eerste keer scheren een stuk makkelijker.

Wanneer de eerste keer scheren?

Er is geen pasklaar antwoord op wanneer je het doet. Dit is voor iedereen anders, omdat we allemaal uniek zijn. Over het algemeen beginnen jongens hun eerste gezichtshaar te krijgen in de puberteit, vaak tussen de 12 en 16 jaar. Maar het kan eerder of later zijn, afhankelijk van hoe snel je haar groeit.

Wanneer je moet beginnen met scheren hangt af van hoeveel haar je hebt en hoe jij je daarbij voelt. Als je een paar haartjes hebt en die storen je niet, hoef je nog niet te scheren. Wanneer je meer haar krijgt en je wilt een gladdere huid of je vindt het haar gewoon niet mooi, dan is het tijd om te beginnen.

Weet dat scheren in ieder geval niet per se leeftijdsgebonden is. Er is ook niet per definitie een ‘juiste’ moment. Jij beslist zelf wanneer je er klaar voor bent en wat voor jou goed voelt.

De eerste keer scheren

Voor het eerst scheren is een bijzonder moment voor elke jongen. Het is niet moeilijk, maar er zijn een aantal dingen die je moet weten. Zoals de juiste volgorde van scheren. Het is ook goed om te begrijpen waarom je het op die manier doet.

Verder is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Vooral omdat je nog een beginner bent. Je kan niet zomaar klakkeloos een scheermes over je huid trekken. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je het beste je gezicht kunt scheren, en we geven je ook nog wat extra handige tips.

Wat je nodig hebt

 • Een nieuw scheermesje
 • Een schone handdoek
 • Scheerschuim
 • Water
 • Kalmerende crème (optioneel)

Eerste keer scheren: de aanpak

 1. Was je gezicht

  Voor het beste resultaat is het belangrijk om je gezicht te wassen. Doe dit met warm water. Het warme water opent de poriën van je huid. Dit zorgt ervoor dat je scheermesje dichter op de huid komt en zorgt voor een gladder scheerresultaat. Warm water helpt ook je huid te ontspannen en klaar te maken voor het scheren. Dit verkleint de kans op kleine wondjes en huidirritatie. Wil je het nóg beter aanpakken? Gebruik dan een milde gezichtsreiniger om vuil en olie te verwijderen. Zo verminder je irritatie nog meer.

 2. Breng scheerschuim aan

  Smeer een klein beetje scheerschuim op het gebied wat je wilt scheren. Scheergel is ook prima. Dit beschermt je huid en laat het scheermesje makkelijker over je huid glijden. En als je klaar bent, voelt je huid heerlijk zacht en fris aan. Ga je je snor scheren? Pers dan je lippen op elkaar tijdens het aanbrengen van het schuim of gel. Zo voorkom je dat het op je lippen komt.

 3. Scheer met de haargroei mee

  Nu gaat het echte werk beginnen. Om de kans op snijwonden en ingegroeide haartjes aanzienlijk te verminderen, scheer je met de haargroei mee. Trek je huid een klein beetje strak voordat je het scheermesje laat glijden. Wees voorzichtig en druk niet te hard. Het mesje doet het werk voor jou. Spoel ook je mes af na elke haal om haar en schuim te verwijderen.

 4. Spoel je gezicht af

  Heb je alle haartjes gehad? Dubbelcheck – super! Nu ga je je gezicht spoelen met lauwwarm water. Om de poriën te sluiten, maar ook om de loszittende haartjes en scheerschuim uit te wassen. Dep daarna je gezicht droog met een schone handdoek. Niet wrijven, want dat kan je huid irriteren. Je huid is na het scheren namelijk wat gevoeliger.

 5. Kalmerende crème (optioneel)

  Breng een vochtinbrengende crème of aftershave aan om je huid te kalmeren en hydrateren. Dit zal lang niet voor iedereen nodig zijn, maar kan wel extra verfrissend zijn.

Scheren met een scheerapparaat

Wil je makkelijker beginnen met scheren? Probeer de eerste keer scheren dan met een scheerapparaat. Simpeler kan niet. Je zet het aan en beweegt het over je huid. Het is vrij veilig en je bespaart tijd omdat je geen scheerschuim, handdoek of water nodig hebt. Je kunt je droog scheren.

Het kan zijn dat een scheerapparaat in het begin wat duur lijkt. En misschien vind je het achteraf toch niks. Als je het wilt proberen, vind je hier de beste scheerapparaten. Er zitten ook budgetvriendelijke opties bij.

Gebruik liever niet het scheerapparaat van je vader of broer. Er kunnen huidinfecties en bacteriën worden overgedragen. Het is dus niet slim om een elektrisch scheerapparaat met anderen te delen.

Relevante artikelen

Baard Lichaam

Elektrisch scheerapparaat of scheermesje: wat is beter?

Lees artikel

Baard

Kale plekken in je baard? De oorzaken én wat je ertegen kunt doen

Lees artikel

Baard

Baard verven uitgelegd: waarom en hoe?

Lees artikel