Home » Lichaam » Schaamhaar scheren: hoe je het goed doet

Schaamhaar scheren: hoe je het goed doet

Schaamhaar scheren

Zodra een jongen in de puberteit komt, begint lichaamsbeharing te ontstaan. Schaamhaar scheren is iets waar elke man (en vrouw) vroeg of laat mee te maken krijgt.

Lang niet iedereen zal borst- en rughaar krijgen. Maar haar onder de oksels en rond de schaamstreek, daar ontkom je niet aan. Dit krijgt iedereen.

Sommige mannen vinden dit haar niet prettig of te veel en willen er van af. We vertellen je hoe je op een veilige manier je schaamhaar kunt scheren en wat je daarvoor het beste kunt gebruiken.

Voordelen van schaamhaar scheren

Het scheren van schaamhaar heeft een paar belangrijke voordelen. Dit kan variëren van alleen een beetje bijtrimmen tot het helemaal weghalen. De keuze hoe je dat doet is natuurlijk persoonlijk. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

Meer zelfvertrouwen

Veel mannen vinden dat ze er beter uitzien zonder schaamhaar of met minder haar daar. Dit kan je zelfvertrouwen een boost geven. Bijvoorbeeld als je een date hebt, naar de sauna gaat of samen met je team doucht na het sporten.

Liefde bedrijven is prettiger

Een ander voordeel van je schaamhaar trimmen is dat je partner het vaak fijner vindt als het gaat om de liefde bedrijven. Dit is gebleken uit groot onderzoek van de Universiteit van Indiana. Ook hoef je je minder zorgen te maken over vervelende geurtjes, zélfs als je niet net voor de daad hebt gedoucht.

Minder snel schaamluis

Met een getrimde of geschoren schaamstreek verklein je de kans op een broedplek voor schaamluis. Logisch natuurlijk, want de luizen kunnen hun eitjes niet tussen de haren leggen. Uit een Brits onderzoek blijkt dat schaamluis aanzienlijk minder voorkomt sinds schaamhaar scheren bij de man gemeengoed werd.

Betere hygiëne

Veel mannen voelen zich comfortabeler, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Je draagt dan vaak een nauwsluitende sportbroek. Die zit gewoon prettiger en gaat minder snel tegen de huid schuren. Tot slot voelt de meerderheid van de mannen die het schaamhaar scheert zich schoner en frisser.

Stap-voor-stap je schaamhaar scheren

Vind jij het belangrijk dat je persoonlijke hygiëne in orde is? Dan is dit het moment om aandacht te geven aan je schaamhaar. Dit kan met een scheermesje of een bodygroomer (ook wel lichaamstrimmer genoemd). Bekijk hier de beste bodygroomers en scheermesjes

Bodygroomer of scheermes voor schaamhaar

Met de juiste aanpak is je schaamhaar scheren is zo gebeurd en je zult zien dat je je meteen een stuk prettiger voelt. We geven je hieronder een stappenplan:

 1. Pak een scheermesje of bodygroomer

  Gebruik een scherp, nieuw scheermesje of een bodygroomer die geschikt is voor down there. Een scheermesje zal in de meeste gevallen een gladder resultaat geven, maar een bodygroomer is makkelijker in gebruik. Doe je het met een scheermes? Zorg dan dat je ook scheergel gebruikt om scheerirritatie zoveel mogelijk te voorkomen.

 2. Trek de huid strak

  In principe maakt het niet uit waar je begint. Zorg in ieder geval dat je de huid strak trekt zodat het scheermesje of bodygroomer zijn werk kan doen.

 3. Scheer met de haargroei mee

  Scheer altijd met de haargroei mee. Schaamhaar scheren is geen haastklus. Neem er de tijd voor en voer elke beweging voorzichtig uit. Zo voorkom je dat je snijdt.

 4. Spoel regelmatig af

  Spoel het scheermes of bodygroomer regelmatig af zodat het niet verstopt raakt en je bij iedere haal het haar er goed af krijgt.

Als je deze stappen volgt dan kan het niet misgaan en is het resultaat in vrijwel alle gevallen bevredigend. Wil je niet al het schaamhaar weghalen dan moet je natuurlijk opletten dat je het gewenste ‘patroon’ niet verknoeit met een onverhoedse beweging met je scheermes of bodygroomer.

Schaamhaar trimmen of scheren?

Ga je voor de eerste keer je scheren? Dan is het soms nodig om het schaamhaar eerst te trimmen. Als er veel haargroei is dan kom je daar soms niet doorheen met een scheermes.

Trimmen doe je met een schaar of met een bodygroomer met opzetstukken. Ga voorzichtig te werk om beschadiging van de huid te voorkomen. Trek de huid een beetje strak zodat je de haren goed kunt verwijderen. Ga voor de spiegel staan zodat je goed ziet wat je doet.

Voor het verwijderen van schaamhaar op de testikels gebruik je een opzetstuk voor de trimmer. Zo voorkom je dat er kleine en zeer pijnlijke wondjes ontstaan. Als je al het lange haar hebt verwijderd kun je beginnen met je schaamhaar te scheren zoals hierboven beschreven.

Welke scheergel is geschikt voor schaamhaar scheren?

Voor het scheren van de schaamstreek gebruik je bij voorkeur een scheergel die is bedoeld voor de gevoelige huid. Anders dan je gezicht staat je schaamstreek niet constant bloot aan weer en wind, tenzij je een zeer overtuigd naturist bent.

Breng altijd voldoende scheergel aan op je schaambeen en balzak. Zo kan het scheermes er gemakkelijk en soepel doorheen glijden en is de kans op verwondingen een stuk kleiner.

Na het scheren

Als je klaar bent met het scheren en tevreden over het resultaat dan ben je nog niet klaar. Het is heel belangrijk om de net geschoren huid goed schoon te maken. Dat doe je bij voorkeur met koud water.

Verwijder losse haren en zeepresten en dep de huid daarna droog met een schone handdoek. Voorkom hard wrijven. De net geschoren huid is gevoelig en kwetsbaar voor beschadigingen.

Verzorg de huid hierna met een milde aftershave. Let op dat je een product kiest zonder alcohol, want dit zal een pijnlijk en brandend gevoel geven.

Aftershave na scheren ballen

Voorkom irritatie in de schaamstreek

Niets is zo vervelend als pijn of jeuk in je schaamstreek. Vaak wordt dit veroorzaakt door strakke kleding of niet optimale hygiëne. Zorg ervoor dat je ondergoed van zachte, ademende stof draagt om je huid te laten ademen. Was jezelf dagelijks met een milde, zeepvrije wasgel en vermijd producten met parfum die de huid kunnen irriteren. Na het wassen is het belangrijk om de huid goed droog te deppen. Vocht kan namelijk irritaties verergeren.

Relevante artikelen

Lichaam

Hoe scheer je je benen?

Lees artikel

Baard Lichaam

Voor of na het scheren scrubben?

Lees artikel

Baard Lichaam

Elektrisch scheerapparaat of scheermesje: wat is beter?

Lees artikel