Home » Lichaam » Stap voor stap zelf je rug scheren

Stap voor stap zelf je rug scheren

Rug scheren

Je rug scheren? Dat kun je helemaal zelf. En het is absoluut niet raar om dat zelf te doen. Mannen kunnen zich vaak onzeker voelen over hun rughaar, beïnvloed door wat anderen denken. Soms wordt gezegd dat het “vies” is. Dus als je het liever kwijt dan rijk bent, is dit artikel voor jou.

Je rughaar verwijderen lijkt in eerste instantie lastig. Het is moeilijk om te zien waar je mee bezig bent en lastig om erbij te komen met je scheermesje. Maar geen zorgen, wij loodsen je erdoorheen – wij leggen je uit waar je begint, hoe je het zelf doet en geven je alvast één tip: bereid je goed voor.

Moet ik mijn rug scheren?

Laten we vooropstellen dat het zeker niet moet. Maar misschien overweeg je rughaar te scheren vanwege een zonnige vakantie, een bodybuildingwedstrijd, of gewoon omdat je genoeg hebt van het haar op je rug. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je afscheid zou willen nemen van je rughaar.

Waarschijnlijk heb je nooit geprobeerd om zelf je rug te scheren. Daar is ook niets mis mee. Sommigen hebben niet genoeg haar om zich daarover druk te maken, terwijl anderen misschien een heel oerwoud op hun rug hebben en niet zo goed weten wat ze ermee aan moeten. Een ontharingssalon bezoeken kan voor velen vaak een te grote stap zijn – ze schamen zich ervoor en het is prijzig.

Gelukkig is een salon niet de enige optie om van je rughaar verlost te worden. Iemand vragen om te helpen met scheren is een optie. En als dat niet lukt, kun je het zelf doen. Daarvoor hoef je echt niet mega lenig te zijn, de meeste zullen het prima zelf kunnen. Natuurlijk zullen er lastig bereikbare plekken zijn, maar je vindt er vanzelf een handigheid in hoe vaker je het doet.

Wat je beweegreden ook is om je rug te scheren, neem er de tijd voor. Niets is vervelender dan erachter komen dat je een stukje over het hoofd hebt gezien.

Hoe moet je zelf je rug scheren?

Het scheren van de rug is niet eenvoudig, voornamelijk omdat het een lastig te bereiken plek is en je het resultaat niet meteen kunt zien. Natuurlijk is het mogelijk om het door een professional te laten doen, zoals in een wax- of lasersalon. Maar dit kan op de lange termijn aardig in de papieren lopen, naast dat het pijnlijk en soms ook een beetje gênant kan zijn.

Gelukkig is het zelf scheren van je rug met een goede voorbereiding absoluut te doen. Je kunt hiervoor kiezen voor een traditioneel scheermesje of je rug elektrisch scheren – die keuze hangt af van persoonlijke voorkeur.

Wij gaan je stap voor stap uitleggen hoe je op een zo eenvoudige mogelijke wijze je rug zelf scheert.

Wat je nodig hebt

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daarom met het juiste gereedschap.

Stap voor stap zelf je rug scheren

 1. Neem een warme douche

  Neem een warme en lange douche voor je aan de gang gaat met het scheren van je rug. Schoon, zacht haar is veel makkelijker om te verwijderen. Plus, met het douchen zorg je ervoor dat je het vuil van je lichaam haalt. Denk aan olie, dode huidcellen en andere vuil. Hierdoor zal een scheermesje veel makkelijker over je lichaam glijden.

 2. Zet je spiegels klaar

  Spiegels zijn mega belangrijk voor een scheerbeurt. Helemaal als het om je rug gaat. Met het verwijderen van rughaar kun je beter te veel dan te weinig spiegels hebben. Vanzelfsprekend wil je in de spiegel een reflectie zien om zo goed te kijken waar je mee bezig bent.

 3. Trim je rughaar als het nodig is

  Maak het makkelijk voor jezelf. Als je veel rughaar hebt, is het verstandig om deze eerst te trimmen alvorens je over gaat op het scheren. Gebruik daarvoor een goede bodygroomer. Anders zal je na een aantal halen snel vastlopen met een scheermesje, en hoogstwaarschijnlijk een niet al te goed eindresultaat hebben.

 4. Smeer je rug in met scheerschuim- of gel

  Wees niet te bescheiden, zorg dat je je hele rug hebt bedekt met scheerschuim. Zo zal je scheermesje een stuk makkelijker over je rug glijden.

 5. Blijf het mesje spoelen

  Om na wat halen goed te kunnen blijven scheren, is het erg belangrijk om om de paar halen je scheermesje even onder de kraan te spoelen om de haartjes uit de bladen te krijgen. Breng desnoods weer wat scheerschuim aan wanneer je merkt dat het mesje niet soepel glijdt. Je wilt gedurende de scheerbeurt even makkelijk scheren als je eerste haal.

 6. Hydrateer je rug (optioneel)

  Zodra je een gladde rug hebt en zeker weet dat je niets bent vergeten, kun je je rug nog even hydrateren. Het hoeft niet, maar is wel verstandig om eventuele irritaties te beperken. Gebruik hiervoor een creme of aftershave.

Veelgestelde vragen

Waarom hebben mannen rughaar?

Mannen hebben rughaar voornamelijk door genetica en hormonen, waarvan testosteron een flinke invloed heeft op de haargroei. Evolutionair gezien bood het ooit bescherming en hielp het bij het reguleren van lichaamstemperatuur.

Relevante artikelen

Baard Lichaam

Aftershave kopen? Dit zijn de 7 beste aftershaves van 2024

Lees artikel

Baard Lichaam

De 10 beste scheermesjes van 2024

Lees artikel

Lichaam

Dit zijn de 10 beste bodygroomers van 2024

Lees artikel